Welke trends in de blockchain industrie kunnen we verwachten in 2019?

Blockchain is een technologie die sterk in ontwikkeling is. De meningen en verwachtingen vliegen je om de oren. Is het de ‘technologie van de toekomst’ of loopt het uit op een mislukking? Er is niemand die het antwoord op deze vragen weet. Wie de ontwikkelingen rondom blockchain in de gaten houdt merkt wel dat de technologie veelbelovend is. Nu het jaar bijna op zijn einde loopt, is het tijd om vooruit te kijken. Welke blockchain technologie trends kunnen we verwachten in 2019?

Blockchain en Artificial Intelligence steeds meer met elkaar verbonden

Blockchain en Artificial Intelligence (A.I) raken steeds meer met elkaar verweven. Het begrip AI is niet bepaald niet nieuw. Ontwikkelaars en bedrijven zijn er al meer dan vijftig jaar mee bezig om ons leven een stukje gemakkelijker te worden. Ze ontwikkelen bijvoorbeeld processystemen om de efficiëntie binnen bedrijven te vergroten en robots om patronen te herkennen die mensen niet of minder snel zien. De opkomst van het internet sinds de jaren negentig heeft het netwerk van A.I ontwikkelaars vergroot. Dankzij het wereldwijde web kan men veel sneller met elkaar in contact komen. Met de ontwikkeling van blockchain is een nieuw hoofdstuk begonnen in de geschiedenis van A.I. De komende jaren zal het naar verwachting een belangrijk platform worden voor het testen van A.I algoritmen.

Combinaties van nodes testen: een omvangrijk proces

Het testen van A.I algoritmes op een blockchain platform is een omvangrijk en interessant proces. Het is minder ingewikkeld dan het op het eerste gezicht lijkt. Een blockchain is in staat om alle transacties die mensen maken op specifieke netwerken te achterhalen. Krachtige computers zoeken naar de kleinst mogelijke hash-rate in zo min mogelijk tijd. Een hash rate meet de kracht van een computer van een miner. Uiteindelijk rolt er een lage hash-rate uit. Om dit voor elkaar te krijgen moeten er miljoenen mogelijke combinaties van duizenden nodes over de hele wereld worden getest. A.I ontwikkelt model berekeningen en algoritmen om dit proces te vergemakkelijken.

Marktplaats van A.I modellen

A.I ontwikkelaars zijn iedere dag bezig met het ontwikkelen van rekenkundige modellen en algoritmen om problemen in de technologie op te lossen. Het heeft echter blockchain nodig om zich snel verder te kunnen ontwikkelen. Een A.I ontwikkelingsplatform op een blockchain netwerk zou daarvoor kunnen zorgen. Er zou een soort marktplaats kunnen ontstaan waar A.I modellen worden aangeboden. Het geeft bedrijven en ondernemers de mogelijkheid om A.I modules aan te schaffen. Oftewel: blockchain en A.I kunnen elkaar in hun ontwikkeling versterken. Volgens experts is het mogelijk dat beide technologieën zich in de toekomst samenvoegen.

Blockchain versterkt the Internet of Things

Een andere interessante ontwikkeling naast A.I is de zogeheten Internet of Things (IoT). Het is een relatief nieuw idee die onder technologische experts en bedrijven sterk aan populariteit wint. Bovendien is het een interessante trend binnen de blockchain industrie. Internet of Things betekent dat mensen op een locatie in staat zijn om apparaten op verschillende locaties te bedienen.

Apparaten die verbonden zijn met het internet

Op dit moment zijn miljoenen apparaten op de wereld verbonden met het internet. Denk bijvoorbeeld aan smartphones, huishoudelijke apparaten en machines, maar ook auto’s en banken waar je kunt pinnen. Al deze apparaten bevatten een computer die ervoor zorgt dat ze naar behoren functioneren. In de nabije toekomst, misschien al in 2019 of 2020, wordt het wellicht mogelijk om een koffiezetapparaat of een andere machine te verbinden aan de Internet of Things. Om het allemaal nog iets futuristischer te maken: in theorie zou je jouw auto ooit met een smartphone kunnen bedienen.

Nodes verhogen de veiligheid

Het probleem van de Internet of Things is dat de toegang niet geautoriseerd is. Dit betekent dat er een kans bestaat dat iemand je smartphone hackt om controle krijgen over je auto. Dit zou natuurlijk vreselijk zijn, en is voor veel mensen een schrikbeeld. Blockchain kan er voor zorgen dat de Internet of Things beter gaat werken. Het is een relatief veilige technologie die verschillende authenticatie protocollen gebruikt. Blockchain is gedecentraliseerd. Dit betekent dat alle transacties die plaatsvinden op het netwerk eerst goedgekeurd moeten worden door de nodes. Pas als dat het geval is zal een order worden uitgevoerd. Hackers hebben daardoor niet of nauwelijks kans om een blockchain netwerk te hacken.

Combinatie van blockchain, A.I en IoT

Stel je voor dat een aantal apparaten toegevoegd worden op het blockchain platform. Hoe meer het er zijn, hoe meer nodes er nodig zijn om toestemming te geven. Dit maakt het voor hackers een stuk lastiger om individuele apparaten te manipuleren. Steeds meer bedrijven die zich bezighouden met A.I en de Internet of Things raken geïnteresseerd in de blockchain technologie. Een combinatie van deze drie technologieën zou in de toekomst de veiligheid van apparaten en transacties kunnen vergroten. Ook andere bedrijven verdiepen zich inmiddels in de mogelijkheden van blockchain. Toenemende interesse in deze nieuwe techniek werd dit jaar een trend, en zal zich naar alle waarschijnlijkheid ook in 2019 voortzetten.

Blockchain zal steeds meer gebruikt worden voor echte use cases

Bedrijven proberen te begrijpen welke zakelijke problemen het beste met blockchain opgelost kunnen worden. Ze voeren bijvoorbeeld experimenten uit of testen blockchain via pilots. De focus ligt op waar blockchain binnen het bedrijf het beste zou kunnen passen. Niet elk bedrijfsonderdeel heeft baat bij deze technologie, want soms werken A.I of robots juist beter. Hoe en in welke mate blockchain kan worden geïmplementeerd is een vraag waar veel bedrijven zich in 2019 mee gaan bezighouden.

Toepassing blockchain in allerlei industrieën

Komend jaar verdiepen steeds meer bedrijven zich in het gebruik van blockchain voor use cases uit de echte wereld. De tijd dat blockchain alleen werd geassocieerd met cryptocurrencies is daarmee definitief voorbij. Digitale valuta is slechts een toepassing van deze technologie. Steeds meer ondernemingen, van zeevaart tot retail, ontdekken dat blockchain wellicht een waardevolle bijdrage kan leveren aan hun bedrijfsprocessen. Denk bijvoorbeeld aan het leveren van vrachten over zee, die door het gebruik van blockchain sneller en efficiënter kan verlopen. Dankzij deze technologie is er namelijk geen papierwerk meer nodig. Bovendien is het blockchain netwerk goed beveiligd, waardoor manipulatie van vracht leveringen haast onmogelijk is geworden. Met betrekking tot veiligheid kun je zelf ook vele maatregelen nemen.

“The number-one hurdle blockchain has to overcome in order for developers to build apps that solve real-world business challenges.”

– , Chief Operator van het bedrijf Lucidity

 

Schaalbaarheid brengt nieuwe problemen met zich mee

Volgens Nikao Yang, Chief Operations Officer van het bedrijf Lucidity, worden schaalbaarheidsoplossingen steeds verfijnder. Dit betekent dat het implementeren van blockchain technologie steeds gemakkelijker wordt voor bedrijven. Aan de andere kant brengt het oplossen van het huidige schaalbaarheidsprobleem van blockchain ook een nieuwe uitdaging met zich mee. Hoe kan de blockchain technologie tegelijkertijd schaalbaar en gedecentraliseerd zijn? Het netwerk en de mogelijke oplossingen die het kan bieden voor bedrijven op het gebied van efficiëntie en veiligheid moet ook in 2019 en in de jaren daarna toegankelijk blijven voor iedereen.

Steeds meer experts ingehuurd

Sommige bedrijven lopen tijdens het testen van blockchain tegen een aantal blokkades aan, en niet alleen op het gebied van schaalbaarheid. Er zijn bijvoorbeeld technische issues of mensen werken niet goed met elkaar samen. Het goede nieuws is dat veel bedrijven en organisaties de moed niet opgeven. In plaats daarvan gebruiken ze hun eigen ervaringen om het gebruik van de blockchain technologie te verbeteren. ‘Wat ging er goed, en wat ging er mis?’ is een vraag die men zich in dat geval stelt. De bedrijven die deze vragen het best kunnen beantwoorden zijn het meest succesvol.

Verder kijken dan blockchain en ICT

Steeds meer bedrijven richten zich niet alleen meer op blockchain en IT. In plaats daarvan huren ze een groot aantal experts uit verschillende vakgebieden in die zich verdiepen in de technologie. Deze experts zijn lang niet allemaal IT’ers. De specialisten leren bedrijven hoe zij het beste gebruik kunnen maken van blockchain. Niet alleen als toepassing op financieel gebied, maar bijvoorbeeld ook in de logistiek en in de zorg. Bovendien wordt er vooruit gekeken. Experts kijken niet alleen naar de potentie van blockchain op dit moment, maar verdiepen zich ook in de rol die het over vijf, tien of misschien twintig jaar kan spelen.

De reputatie van blockchain wordt steeds beter

Veel bedrijven binnen de zeecontainer industrie zijn geïnteresseerd in blockchain. Toch is niet elke onderneming enthousiast. Dit heeft te maken met het feit dat blockchain nog steeds een beetje een reputatieprobleem heeft. Dit zou in 2019 en in de jaren daarna wel eens kunnen gaan veranderen. Op dit moment associëren veel mensen blockchain alleen met cryptocurrencies. De cryptocurrency markt kan erg volatiel zijn, wat betekent de waarde van digitale valuta kan schommelen. Voor sommige bedrijven is dit een reden om ver bij blockchain uit de buurt te blijven. Bedrijven uit de blockchain industrie zullen de verschillen met crypto duidelijker moeten gaan uitleggen. Blockchain is geschikt voor veel meer dan financiële transacties alleen. Steeds meer mensen zijn hiervan op de hoogte, dus een meer positieve houding tegenover deze technologie lijkt in 2019 de trend te gaan worden.

Blockchain is op steeds meer verschillende departementen te vinden

Een andere interessante ontwikkeling in 2019 is dat blockchain in verschillende departementen van bedrijven zal worden gebruikt. Dit heeft meer impact en een groter rendement, zo stellen experts. “The highest ROI for blockchain is for solutions that transcend organizational and company boundaries. The biggest challenge within enterprises is to break through organizational silos to design, implement, and operate innovative blockchain solutions”, aldus Ajit Prabhu, Chief Commercial Officer van Deloitte. Een blockchain pilot kan zich alleen ontwikkelen tot een project op de lange termijn als een bedrijf de bestaande grenzen op het gebied van organisatie en ontwikkeling overschrijdt. Oftewel: blockchain oplossingen zijn realiseerbaar door out-of-the box te denken en open te staan voor innovatie.

Meer samenwerking tussen bedrijven

Ook buiten de muren van bedrijven is sprake van een nieuwe trend. Bedrijven zullen in 2019 meer met elkaar gaan samenwerken om blockchain toepassingen echt nuttig te gaan maken. Ecosystemen worden samengevoegd en bedrijven stellen samen een bepaalde standaard op. Dit zal zeker niet in één dag gaan gebeuren. Het is een feit dat blockchain technologie nog in ontwikkeling is en dat we er nog lang niet zijn. Bepaalde platforms, zoals een publieke blockchain, verwerken bijvoorbeeld nog maar 15 tot 20 transacties per seconde. In de komende jaren moet dit aantal omhoog. Volgens Prabhu zal de groeiende interesse in de schaalbaarheid van blockchain technologie daar aan bijdragen.

Is grootschalige adoptie van blockchain mogelijk?

En dan de belangrijkste vraag: is grootschalige adoptie van blockchain mogelijk? Hoewel we die nog niet kunnen beantwoorden, wijzen bovenstaande trends op een positieve ontwikkeling. Steeds meer bedrijven zijn in staat om potentiële use cases te herkennen en voeren experimenten en evaluaties met blockchain technologie door. Wel is de grootschalige adoptie van blockchain alleen mogelijk als bedrijven daadwerkelijk gaan geloven dat de technologie potentie heeft om de wereld te veroveren. Op dit moment strandt blockchain nog te vaak als pilot. In 2019 en de jaren daarna zal duidelijk worden of blockchain technologie echt een groot succes gaat worden. Prabhu van Deloitte is in elk geval positief. Hij verwacht dat er de komende twee jaar doorbraken zullen op het gebied van schaalbaarheid en ziet de toekomst van blockchain met vertrouwen tegemoet.

Ook interessant

VeChain kopen
Cryptocurrency kopen
Adam Grunwerg
Waar VeChain kopen online

VeChain kopen kan voor verschillende partijen een interessante optie zijn. Zo is het bijvoorbeeld zo dat erin geïnvesteerd kan worden, maar is het ook zo dat de munt gewoon bruikbaar

Lees verder »
Deze winkels accepteren bitcoins
Cryptocurrency algemeen
Adam Grunwerg
50+ winkels die Bitcoin accepteren!

De hele wereld is aan het veranderen. Daar is op zich niks nieuws aan. Maar, we zitten nu in een situatie waarin héél veel dingen aan het veranderen zijn. Het

Lees verder »
Cryptocurrency ripple kopen met ideal
Cryptocurrency kopen
Adam Grunwerg
Ripple kopen met Ideal

Cryptocurrency Ripple kopen is een hele goede keuze, wij zijn sinds enige tijd ook gestart met investeren in Ripple. In dit artikel willen wij je graag uitleggen waarom het kopen

Lees verder »
Nepadvertenties Bitcoin
Cryptocurrency nieuws
Adam Grunwerg
Nepadvertenties Bitcoin verschijnen op Instagram

Veel nepadvertenties Bitcoin via Instagram. Al enkele jaren lang kan je op Facebook nepadvertenties tegenkomen over Bitcoin. In dergelijke advertenties worden bekende Nederlanders afgebeeld in combinatie met een reclametekst over

Lees verder »

Delen is lief!

Geef je mening, wat vind jij er van?