Bitcoin engergie

Wat kost Bitcoin aan energie?

Wat kost Bitcoin aan energie? In de wereld hebben we momenteel met behoorlijke ontwikkelingen te maken. Onder andere de energietransitie is hier een belangrijk voorbeeld van. Vele partijen proberen tegenwoordig om energie op een duurzame manier te verkrijgen. Het doel hiervan is uiteraard dat de hedendaagse maatschappij voldoende energie tot zijn beschikking heeft, maar dat ook nog de toekomstige generaties van een schone aarde kunnen profiteren. Deze hele energietransitie is dan ook op de (verre) toekomst gericht. We zijn momenteel druk bezig om de aarde leefbaar te maken/houden voor onze toekomstige generaties. Dat is een prachtig doel, maar vereist wel de nodige ontwikkelingen.

Wat kost Bitcoin aan energie?

De energietransitie gaat eigenlijk hand in hand met de opkomst van de cryptocurrencies. Enkele jaren terug schoten de cryptomunten opeens als paddenstoelen uit de grond. In de afgelopen jaren hebben vele mensen deze cryptocurrencies omarmd. Dit draait in sommige gevallen niet eens om de indrukwekkende koersstijgingen van de munten.

Nee, voor veel mensen draait het ook om de gedachtegang achter de Bitcoin en de overige crypto munten. Deze digitale valuta willen namelijk de gecentraliseerde macht van de banken weg halen.

Dit is een uitermate realistisch en goed geformuleerd doel. Het is namelijk een feit dat de banken momenteel ontzettend veel macht hebben. Dat is niet wenselijk. Kijk bijvoorbeeld maar eens terug naar de meest recente crisis. Deze crisis is grotendeels ontstaan door de houding van de banken.

Het is uitermate interessant om de cryptocurrencies en de energietransitie eens naast elkaar te houden. Deze twee nieuwe ontwikkelingen hebben namelijk de nodige raakvlakken.

Wist je bijvoorbeeld dat het genereren van nieuwe Bitcoins energie kost? Het minen van Bitcoins gaat namelijk met behulp van behoorlijk krachtige computers. Deze computers hebben echter wel stroom nodig.

Dit is eigenlijk het causale verband tussen deze twee nieuwe ontwikkelingen. Het is daarbij uiteraard wenselijk als de hoeveelheid energie per Bitcoin zoveel mogelijk beperkt kan worden. Ook zou het prettig zijn als deze energie op een duurzame manier verkregen kan worden. Is dat mogelijk? Wij zijn op onderzoek gegaan en vertellen hieronder alles waar wij op gestuit zijn.

Hoeveel energie verbruikt de Bitcoin?

De vraag ‘Hoeveel energie verbruikt de Bitcoin?’ is eigenlijk de belangrijkste vraag. Deze vraag is niet alleen van belang voor de eigenaren van de digitale munteenheden, maar ook zeker voor de ‘verwekkers’ van de digitale munteenheden. Wellicht heeft deze zin iets meer uitleg nodig..

Een Bitcoin moet op een bepaalde manier tot leven worden gebracht. Dit gebeurt middels het minen van Bitcoins. Hierbij gaan krachtige computers in actie om de Bitcoins te genereren.

Dit is een gecompliceerde puzzel waarbij alle puzzelstukjes moeten blokken. Op den duur wordt hiermee een blok gegenereerd. Als er voldoende blokken aanwezig zijn, ontstaat er één Bitcoin.

Je zult echter begrijpen dat dit een behoorlijk langdurig proces is. Met andere woorden: je hebt niet binnen één dag 1 Bitcoin gegenereerd. Nee, de krachtige computers moeten hiervoor behoorlijk lang draaien.

Wellicht is dat één van de nadelen van de Bitcoin, maar het biedt ook een nieuwe uitdaging. Het doel is uiteraard om zo min mogelijk energie te verbruiken en/of duurzame energie hiervoor te gebruiken. Is dat mogelijk? En zo ja, op welke manier is dat mogelijk? Naar die vragen kijken we verderop in dit artikel nog even.

Terug naar de hoofdvraag van dit artikel ‘Hoeveel energie verbruikt de Bitcoin?’. Het is namelijk een feit dat de Bitcoins ongelooflijk veel energie verbruiken. Voor de tegenstanders van de digitale valuta is dit absoluut een goed argument. Het is namelijk, zeker met het oog op de energietransitie, niet logisch en niet bevorderlijk dat de munten zoveel energie verbruiken.

Lees hier het artikel in de NRC.

Krachtige computers

Het verkrijgen van de cryptocurrencies gebeurt dus door te minen. Dit minen gaat aan de hand van ingewikkelde wiskundige berekeningen, waarbij krachtige computers aan het werk worden gezet. Op den duur kan hiermee een blok gemaakt worden. Als dat gelukt is, krijgen de makers een bepaalde hoeveelheid Bitcoins ter beloning.

De miners zijn dus druk doende bezig met het minen van de Bitcoins. Enerzijds is dit logisch aangezien je hier een behoorlijke som geld mee kunt verdienen. Anderzijds is het ook behoorlijk discutabel, aangezien de miners ongelooflijk veel energie verbruiken. In het jaar 2017 verbruikten de miners evenveel energie als een land zoals Slovenië of Marokko.

Mining fabriek

Deze cijfers zijn behoorlijk discutabel en heftig. De miners van de Bitcoins verbruiken evenveel energie als alle inwoners/bedrijven van het land Slovenië. Laat dat even tot je doordringen. Dit zijn hopeloze cijfers waar dus sowieso nog iets aan moet gebeuren.

Ook in Nederland zijn dergelijke cijfers behoorlijk heftig. De ING heeft namelijk onderzoek gedaan naar de hoeveelheid energie die één Bitcoin transactie met zich mee brengt.

Deze energie staat gelijk aan het gemiddelde stroom verbruik van een gemiddeld Nederlands huishouden per maand. Een Nederlands huishouden gebruikt per maand dus evenveel energie als één Bitcoin transactie.

De toekomstperspectieven

Het mag duidelijk zijn dat de Bitcoin veel te veel energie verbruikt. De grote vraag is dan ook hoe dit zich in de toekomst verder gaat ontwikkelen. Het mag duidelijk zijn dat er iets aan moet gebeuren. In feite heeft de gehele energietransitie weinig tot geen zin, aangezien de miners tegelijkertijd ongelooflijk veel energie verbruiken. In hoeverre kunnen de miners deze ‘leefstijl’ nog langer doorvoeren? Dat is uiteraard de grote vraag.

Ondertussen zijn er wel al verschillende ontwikkelingen gaande op het gebied van het minen van de Bitcoins. In verschillende Chinese gebieden wordt momenteel al een deel van de stroom door water opgewekt. Ook in Oostenrijk en IJsland wordt de stroom op een alternatieve manier opgewekt.

Bitcoin mining pool

Aan de andere kant zien we echter ook dat het minen van de Bitcoins voornamelijk nog niet afgelopen is. Door recente wijzigingen in de beloningen en het totaal te minen Bitcoins is er een ander toekomstperspectief ontstaan. Het blijkt namelijk dat pas in het jaar 2140 alle Bitcoins gemined zullen zijn. Dit is een behoorlijk lange periode. In deze lange periode wordt door de miners ongekend veel energie verbruikt. De vraag is dus in hoeverre dit door kan gaan.

Niet alleen Bitcoin verbruikt veel energie

Daarnaast moeten we ook nog aangeven dat we in dit artikel naar de Bitcoin kijken. De overige altcoins moeten ook nog gemined worden. Doordat er steeds meer altcoins bij komen, is er ook steeds meer energie nodig om alle munten te minen. De verwachting is dan ook dat in de toekomst juist nóg meer energie vereist is om alle munten te kunnen minen. Ook hierbij is dan de vraag weer of dit nog te verklaren valt, zeker met het oog op de energietransitie en de opwarming van de aarde.

Men is over het algemeen zeer positief over de Bitcoin en de overige cryptogeld. Feit is echter ook dat deze nieuwe valuta behoorlijke nadelen met zich mee brengt. Eén van de grootste nadelen is dus de ongelooflijke hoeveelheid energie die nodig is bij het minen én bij de transacties. Wij hopen dan ook dat men in de toekomst een andere manier van energievoorziening kan vinden. Een manier die wel met het oog op de toekomstige generaties is en een manier die wel aansluit op de hoeveelheid energie die voor de Bitcoin nodig is. De vraag is echter of een dergelijke manier gevonden kan worden. Het is namelijk ook niet al te makkelijk om een land als Slovenië in één klap 100% duurzaam te maken. Zoals je nu weet, verbruiken de miners van de Bitcoin evenveel energie als alle inwoners van het land Slovenië. Het mag duidelijk zijn dat we voor een leuke en indrukwekkende uitdaging staan.

Ook interessant

cryptomunt gulden coin
Cryptocurrency algemeen
Adam Grunwerg
Wat is de Gulden coin?

Heb jij de opkomst van de cryptocurrencies enigszins meegemaakt? In feite kwamen de digitale munteenheden als een grote verrassing uit de hoek. Het is te danken aan een anonieme Japanner

Lees verder »
Bitcoin technische analyse wallpaper
Cryptocurrency prognose
Adam Grunwerg
Bitcoin analyse bodem in zicht?

Hé beste CoinStarters, Ik ben Marc van Mlcryptotrading. Al meer dan een jaar volg ik de wereld van cryptocurrencies elke dag. Nieuws volgen, updates zoeken van verschillende cryptocoins en het

Lees verder »

Delen is lief!

Geef je mening, wat vind jij er van?