Dit kan Bitcoin stoppen of bedreigen

Wat kan de opkomst van Bitcoin stoppen?

Bitcoin is “De meest duurzame valuta voor een nucleaire oorlog,” verklaarde crypto pionier Charlie Shrem in een artikel op 23 januari. Dit verklaarde hij online hierop volgde zoals je kunt verwachten een stormvloed aan kritiek en scepticisme. Echter komt er een hele interessante vraag in het debat naar voren: Wat kan de opkomst van Bitcoin stoppen? zoals je wellicht weet is de cryptomunt sinds zijn bestaan geen seconde offline geweest of gehackt.

Bitcoin hacker

Kan een 51% attack de opkomst bitcoin stoppen?

Een 51% Attack staat bekend als het grootste gevaar voor de BTC en andere Proof of Work cryptomunten. Volgens Prof. Matthew Green van de John Hopkins Univeristy kan een mogelijke aanval aangestuurd worden door de Chinese of Amerikaanse overheid. Dit komt gezien het feit dat de meeste hash kracht van Bitcoin in China is gevestigd.

“In theorie is het mogelijk voor een overheid om een 51% attack te beginnen,” verteld hij. “Als een overheid zo groot als de US of China besluit Bitcoin pijn te doen. Kunnen ze heel snel Bitcoin overnemen door een groot gedeelte van de mining kracht over te nemen, of ze ontwikkelen nieuwe hash kracht om zo het netwerk over te nemen.


Lees ook: Wat is een 51% aanval


Green beschouwt een 51 attack op de Bitcoin niet als waarschijnlijk, vanwege de enorme kosten. Dat gezegd hebbende; Nicholas Weaver van de California universiteit wijst erop dat deze kosten feitelijk aan het afnemen zijn.

“Bitcoin in het bijzonder nadert een gevaarlijk punt: er is veel uitgeschakelde mine capaciteit door de prijs daling is minen niet meer interessant.” verteld hij aan CryptoNews.com. “Het is nu namelijk lang niet zo rendabel als 1,5 jaar geleden om Bitcoin te minen. Ondertussen kan de capaciteit verhuurd zijn om juist deze capaciteit aan te vallen.”

Hoe dan ook, terwijl beide heren aangeven dat er geen technische reden in de weg staat voor een overheidsovername lijkt een 51 attack ver weg.

“Je moet een 51% attack natuurlijk niet vergeten, het zou verschrikkelijk zijn voor het vertrouwen in Bitcoin en cryptocurrency over het algemeen, door een 51% aanval krijg je namelijk double spend” zegt Green. “Dit is slecht voor exchanges, handelaren en op ten duur zou het Bitcoin onbruikbaar kunnen maken. Het is gelukkig niet mogelijk om tijdens een 51% attack bitcoins te stelen.”

Trage doorontwikkeling kan opkomst van Bitcoin stoppen

Meer aannemelijk is dat de Bitcoin door andere Blockchain technologie projecten voorbij wordt gestreefd. Bijvoorbeeld door: Ripple, Cardano, Stellar Lumens, Ethereum of NEO.

“Bitcoin heeft een enorm grote en krachtige achterban, er zijn prachtige ontwikkelingen doorgevoerd de afgelopen jaren. Hierbij kun je denken aan het Lightning Network, dit maakt Bitcoin steeds bruikbaarder.” Matthew Green – een adviseur van Zcash – Onderbouwd. “Aan de andere kant, er zijn maar weinig technische ontwikkelingen de laatste tijd. Dit maakt het moeilijk voor mij om te bepalen of Bitcoin mee kan komen met de andere blockchain-projecten die we kennen.”

Green verwacht dat als de industrie blijft ontwikkelen, mensen bitcoin & andere cryptomunten gaan gebruiken de digitale munt wel zou moeten doorontwikkelen.


Lees ook: Wordt 2020 het jaar van Bitcoin adoptie?


FAANG opkomt Bitcoin stoppen

De FAANG Club kan Bitcoin bedreigen

Een andere mogelijkheid: Een lid van de FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) club lanceert zijn eigen cryptomunt, dat hoe dan ook bruikbaarder zal zijn dan de Bitcoin.

“Facebook is dag en nacht aan het werk om dit voor elkaar te krijgen,” Aldus Matthew Green. “Er gaan geruchten dat dit moet gaan om een stabiele cryptomunt zoals de Tether coin, die zal worden gebruikt door miljoenen mensen.”

“Op dit moment zie ik niet in hoe Facebook dit enorme project kan opschalen naar haar gebruikers, Bitcoin is gedecentraliseerd kan Facebook dit ook? Ik verwacht dat het meer een traditionele bank account gaat worden, en dus niet gedecentraliseerd zoals BTC dit wel is!”

Quantum computer bedreiging voor Bitcoin

Quantum computers, Spam Aanval & markt inzinking

De drie bovenstaande bedreigingen zijn waarschijnlijk het grootst, echter zijn er meer dan die drie!

Een daarvan is de Quantum computer, aldus Matthew Green is de crypto achterban bezig met ontwikkelingen in die richting. “Quantum computers zullen eerst worden moeten ontwikkeld voordat ze Bitcoin kunnen aanvallen” zegt hij. Er zijn cryptografische algoritmen die voor deze aanval.”


Lees ook: Dit is de Bitcoin prijsverwachting voor 2020


Uiteraard kan de traditionele spam aanval een gevaar zijn, voor een klein budget kun je op de zwarte markt mallware laten maken. Deze hoeft dan enkel en alleen nog maar verzonden te worden. Echter is de kans niet aannemelijk dat een spam aanval de complete Bitcoin infra structuur plat legt.

Als laatst kan natuurlijk de hele cryptocurrency markt als een kaartenhuis inzakken. Mensen vertrouwen de cryptomunten niet meer, de waarde daalt, en iedereen wil zo snel mogelijk van zijn of haar cryptocoins af.

Conclusie wat kan de opkomst van Bitcoin stoppen?

De grootste angst die ik heb is dat overheden zich gaan bemoeien met de Bitcoin en deze door een 51 attack willen reguleren/domineren. Hoe aannemelijk deze gedachte is zouden we moeten afwachten. Ik verwacht dat we de komende jaren nog lang van deze cryptomunt kunnen genieten en dat de opkomst van bitcoin stoppen niet gemakkelijk zal zijn voor haar bedreigers!

Ook interessant

The Crypto Revolt
Blockchain Applicaties
Adam Grunwerg
The Crypto Revolt beoordeling

Heb jij ook het volledige vertrouwen in de blockchain technologie? Denk je dat deze technologie de werking van de huidige banken over gaat nemen? Dat kunnen wij ons goed voorstellen.

Lees verder »
Ripple op Coinbase
Cryptocurrency nieuws
Adam Grunwerg
Ripple (XRP) op Coinbase toegevoegd!

Wauw, na maanden, wat zeg ik.. jaren speculeren is het eindelijk zover; Ripple op Coinbase! Ongelofelijk, al jaren speculeert de cryptocurrency wereld, wanneer komt XRP (niet te verwarren met Ripple)

Lees verder »
My ether wallet aanmaken
Cryptocurrency wallet
Adam Grunwerg
MEW My Ether Wallet aanmaken

Als jij je al een tijdje aan het oriënteren bent in de crypto wereld dan heb je vast al eens over Ethereum gehoord. Via het Ether netwerk kan iedereen die

Lees verder »

Delen is lief!

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on facebook

Geef je mening, wat vind jij er van?