cryptomunt gulden coin

Wat is de Gulden coin?

Heb jij de opkomst van de cryptocurrencies enigszins meegemaakt? In feite kwamen de digitale munteenheden als een grote verrassing uit de hoek. Het is te danken aan een anonieme Japanner dat we tegenwoordig met de digitale munteenheden te maken hebben. Hij/zij is namelijk de oprichter en bedenker van de blockchain technologie en de Bitcoin. In de jaren daaropvolgend zijn vele andere digitale munteenheden opgericht. Deze digitale munteenheden zijn allen met een bepaalde visie opgericht. Het is dan ook logisch dat deze digitale munteenheden veelal in combinatie met een online platform opgericht zijn. Dankzij de nieuwe digitale platformen is het mogelijk om huidige problemen in het leven op te lossen of om huidige situaties makkelijker te maken.

Wat is de gulden coin en wat kun je ermee?

Ook in Nederland hebben we niet stilgezeten op het gebied van cryptocurrency. Integendeel zelfs. Nederland staat over het algemeen al te boek als een vooruitstrevend land. Dat is ook zeker het geval op het gebied van de digitale munteenheden. Een exchange zoals Bitvavo is bijvoorbeeld in Amsterdam opgericht, terwijl er ook een Nederlandse digitale munteenheid opgericht is. We hebben het daarbij over de Gulden. De benaming voor deze munt is bijzonder geestig te noemen. Het is enerzijds een verwijzing naar de ouderwetse Gulden. Anderzijds is het ook een duidelijk teken dat alleen de digitale valuta de toekomst hebben. Het ouderwetse briefgeld en de ouderwetse euro heeft geen toekomst. Althans; dat is de visie van vele mensen en ontwikkelaars. Maar, hoe gaat dit in de toekomst verlopen? Dat is vooralsnog de grote vraag.

Het is hoe dan ook de moeite om de Gulden coin onder de loep te nemen. Wie heeft deze munt opgericht? Wat was het doel van de munt? En wat is het huidige toekomstperspectief van de munt? Je leest het allemaal in dit uitgebreide artikel over de Nederlandse digitale munt ‘de Gulden’.

De Gulden coin; de oprichting hiervan

Voordat we de Gulden coin bespreken, is het van belang om naar de oprichting te kijken. Door wie is deze munt opgericht? En wellicht belangrijker: wat was het doel achter de oprichting van deze munt?

De oprichter van de Gulden is de ondernemer Rijk Plasman. Plasman is naar eigen zeggen een behoorlijke eigenwijze man. Wellicht heeft hij dat overgenomen van zijn vader; dat was namelijk een bekende strafpleiter. In 2014 begon Plasman met het ontwikkelen van de Gulden. Tot op heden is hij er van overtuigd dat het één groot succes gaat worden. Wellicht geeft dat zijn eigenwijsheid, maar ook zijn hunkering naar succes, het beste aan.

Het doel van de Gulden

Wat was het doel van Plasman bij het oprichten van de Gulden? Hij wilde een digitaal betaalsysteem realiseren waarmee met mogelijk was om afrekeningen efficiënter te maken. Volgens Plasman is het daarom ook mogelijk dat de Gulden en de euro naast elkaar leven. Oftewel: deze twee munteenheden zouden, in een ideale wereld, in combinatie met elkaar kunnen leven.

Uiteindelijk is het doel van de Gulden dat het een modern betaalmiddel wordt waarmee twee mensen naar elkaar geld over kunnen maken. Dat kan nu toch ook via de ING of de Rabobank? Ja dat klopt. Maar, bij de Gulden is er geen sprake van tussenkomst van een derde partij. Als je nu geld overmaakt naar een andere rekening verloopt de transactie altijd nog via de banken. Bij de Gulden is dat niet het geval. Nee, daarbij wordt via een zogeheten ketentechnologie het bedrag overgemaakt. Hierbij is er dus geen sprake meer van een bank of, zoals Plasman het noemt, ‘een andere roofzuchtige geldintermediair’.

Op de website van de Gulden valt meer te lezen over de munt. Zo staat daar het volgende: ‘De Gulden is een samenwerkingsverband tussen een community en ontwikkelaars. De ontwikkelaars zijn ervaren, terwijl de community behulpzaam is. Samen zorgen zij ervoor dat er een onafhankelijk betaalplatform ontwikkeld wordt. De focus hierbij ligt op veiligheid en gebruiksgemak’.

Wil je meer weten over de Gulden? Of wil je simpelweg alles wat we hierboven geschreven hebben nogmaals teruglezen? In dat geval kunnen we onderstaande video aanraden. In deze video wordt op een duidelijke en leuke manier weergegeven waar de Gulden allemaal voor staat:

De koers van de Gulden

Uiteraard heeft de Gulden, net zoals alle andere cryptocurrencies, ook te maken met een koers. Deze koers is in de afgelopen jaren behoorlijk volatiel gebleken. Ook daaruit blijkt dat de Gulden één van de vele altcoins is in de wereld waarin de Bitcoin nog steeds de grootste is. Eigenlijk is continue dezelfde cyclus waarneembaar: de Bitcoin stijgt, dus de altcoins stijgen ook. Dat werkt echter ook vice versa. De macht van de Bitcoin is dusdanig groot, waardoor alle altcoins min of meer afhankelijk zijn van de Bitcoin. Toch blijkt in de praktijk dat de Gulden zich hier redelijk afzonderlijk kan houden. In de praktijk is meermaals gebleken dat de koers van de Gulden zich niks aantrok van de koers van de Bitcoin. Dat biedt wellicht perspectief voor de toekomst.

Volgens Plasman is het een kwestie van een lange adem. De digitale munteenheden zijn niet binnen één jaar de nieuwe manier van betalen. Ook niet binnen twee jaar, maar naar verwachting van Plasman wel binnen vele jaren. Uiteindelijk moet het online betaalplatform van de Gulden daar een aanvulling op bieden.

Uiteraard zijn er ook veel handelaars die toekomst in de Gulden zien of hebben gezien. Zij hebben de Guldens gekocht en hopen deze in een later stadium voor een hoger bedrag te verkopen. Is dat momenteel nog steeds mogelijk? Immers hebben de koersen het in 2018 en 2019 behoorlijk lastig. Op die vraag valt simpelweg geen antwoord te geven. Het is niet te voorspellen wat de koersen gaan doen. Juist dát is dan ook het leuke, en tegelijkertijd het gevaarlijke, van de digitale munteenheden en van de Gulden. Je weet simpelweg niet welke kant het op moet gaan. Als we de oprichter van de Gulden moeten geloven, komt het uiteindelijk allemaal goed. Wellicht kunnen we ons aan die gedachte vasthouden en blijven investeren in deze Nederlandse munt.

Handelen in de Gulden

Als je Guldens wilt kopen, kan dit relatief gemakkelijk. Je kunt hiervoor namelijk de Gulden app voor downloaden. In deze app is het vervolgens mogelijk om euro’s in te wisselen voor Guldens. Daarbij komen we wel direct met één kritische kanttekening. Exchanges, zoals Bitvavo hebben dus niet de mogelijkheid om in Guldens te handelen. Dat is dan ook direct een beperking. Veel gebruikers van Bitvavo zweren namelijk bij het gebruik van deze exchange. Deze exchange is niet alleen gebruiksvriendelijk, maar werkt ook nog eens snel en is bijzonder veilig. Al met al heeft deze exchange eigenlijk alles wat je maar nodig hebt. Helaas is het dus niet mogelijk om te handelen in de Guldens bij deze exchange.

Voor het handelen in de Guldens heb je dus hoe dan ook de Gulden app nodig. Deze app kan je downloaden en vervolgen simpelweg via iDeal een x aantal Guldens bestellen. Uiteraard vindt die bestelling plaats tegen de koers die op dat moment geldt. Houd hier wel rekening met transactiekosten, aangezien de ontwikkelaars ook geld dienen te verdienen.

Wat is de toekomst van de Gulden? We weten het niet. Zit er perspectief in deze munt? Ja zeker, maar dat zit eigenlijk in elke punt. Het verhaal van de oprichter, Rijk Plasman, klinkt echter wel bijzonder valide en getuigt van kennis van zaken. Dat kan dan ook zeker een reden zijn om te (blijven) investeren in de Gulden.

Ook interessant

Facebook cryptomunt Libra
Blockchain projecten
Adam Grunwerg
Libra cryptomunt van Facebook

Recent is Facebook met een eigen ‘cryptocurrency’ op de markt gekomen. Deze digitale munteenheid heeft de naam Libra gekregen. Volgens Facebook is dit een cryptocurrency en dé oplossing om alle

Lees verder »
Bitcoin voor beginners & dummies
Cryptocurrency stappenplan
Adam Grunwerg
Bitcoin voor dummies & beginners!

Wil je beginnen met bitcoin maar heb je nog geen idee wat je allemaal moet weten voordat je kunt beginnen? Dan ben je op deze pagina aan het goede adres.

Lees verder »

Delen is lief!

Geef je mening, wat vind jij er van?