Wat is DAO?

Wat is DAO? Alle belangrijke informatie op rij.

Last Updated on 11 september 2019 by

Wat is een DAO? Stel je de volgende situatie voor: je ziet een auto rijden zonder chauffeur. Deze auto is op zoek naar passagiers om naar een gewenste locatie te vervoeren. Nadat de passagiers afgezet zijn, gebruikt de auto zijn winst om naar een laadstation te gaan. Met uitzondering van de initiële programmering, heeft de auto geen hulp van buiten nodig om te bepalen hoe hij zijn missie moet uitvoeren.

Deze situatie is geschreven door voormalig Bitcoin-medewerker Mike Hearn. Hij beschrijft hoe Bitcoin binnen een xx aantal jaar leiders van organisaties in de toekomst zou kunnen helpen. De hierboven genoemde situatie beschrijft het gebruik van een gedecentraliseerde autonome organisatie. Daar komt de afkorting DAO dan ook vandaan. De gedachte is dat als Bitcoin financiële tussenpersonen kan afschaffen, bedrijven en andere organisaties zonder hiërarchisch management zouden kunnen werken.

Wat is DAO

DAO’s streven naar het coderen van bepaalde regels die ene bedrijf vanaf het begin zou moeten hebben. Dit kan een bepaald percentage van de inkomsten zijn of het bepalen van een proces waarmee een dergelijke regel gewijzigd kan worden. Het verschil met een huidig bedrijf is dat dergelijke regels niet digitaal afgedwongen kunnen worden. Met een DAO behoort juist dat wel tot de mogelijkheden.

De DAO

Het meest beroemde project om zo’n organisatie te creëren, kreeg de naam ‘De DAO’. Dit project werd in 2016 gelanceerd en was binnen een paar maanden reeds mislukt. Toch is dit project een goed voorbeeld van datgene wat mensen in hun gedachten hebben als ze over technologie praten.

Dao logo Het plan was om deelnemers zogeheten tokens te laten ontvangen. Vervolgens kon men stemmen voor welke projecten ze tokens wilden betalen. Bij het selecteren van de projecten werd er gebruik gemaakt van ‘de wijsheid van het publiek’.

In dit project stonden enkele zaken centraal:

  • Iedereen met internettoegang kan DAO-tokens bewaren of kopen.
  • DAO-makers kunnen de regels bepalen waarop ze hebben gestemd.
  • In samenvatting werken DAO’s op dezelfde manier. Ze vertrouwen op slimme contracten of voorgeprogrammeerde regels die beschrijven wat er in het systeem kan gebeuren.

Deze slimme contracten zijn geprogrammeerd om verschillende taken uit te voeren, zoals het uitdelen van fondsen na een bepaalde datum of wanneer een bepaald percentage van de kiezers bereid is om een project te financieren. Sommige voorstanders zeggen dat het kan werken voor een organisatie waar elke beslissing moet worden genomen, niet alleen die met betrekking tot geld.

De veiligheid

Tegenwoordig is het moeilijk om een DAO te veranderen, of de slimme contracten die eraan ten grondslag liggen, zodra deze zijn geïmplementeerd in de etherische blockchain. Dit is ‘goed’, omdat één persoon of entiteit de regels niet kan wijzigen. Maar, in potentie is dit ook een groot nadeel. Als iemand een fout opmerkt in een draaiende DAO, kunnen de ontwikkelaars deze code niet noodzakelijkerwijs wijzigen. Bij het hierboven genoemde project was dit dan ook één van de nadelen.

De onderzoekers keken toe hoe de aanvaller langzaam geld aan het stelen was, maar ze konden dit op geen enkele manier stoppen. De beste manier om met een vergelijkbare toekomstige situatie om te gaan, staat nog ter discussie.

Ook interessant

Digitale munten voor de toekomst
Cryptocurrency prognose
Adam Grunwerg
Digitale munten voor de toekomst

Last Updated on 24 november 2021 by Als het goed is heb je alle stappen doorlopen van onze cryptocurrency cursus en kun je nu met cryptomunten kopen beginnen. Alleen ik

Lees verder »
smart contract
Blockchain Applicaties
Adam Grunwerg
Hoe maak je een eigen smart contract?

Last Updated on 17 augustus 2021 by Wist je dat cryptocurrencies verschillende functies kunnen hebben? Misschien dat het doen van betalingen het eerste is wat in je opkomt. Bij munten

Lees verder »
Cardano verwachting 2019 2020
Cryptocurrency prognose
Adam Grunwerg
Cardano koers verwachting voor 2020

Last Updated on 17 augustus 2021 by Cardano koers verwachting: Wat kunnen we de komende tijd gaan verwachten van ADA Cardano zal de prijs gaan stijgen of dalen. Cardano is

Lees verder »
gratis ripple
Cryptocurrency algemeen
Adam Grunwerg
Gratis Ripple + Eindejaarsvideo 2018

Last Updated on 17 augustus 2021 by Het is alweer bijna 2019 dus dat betekent onze eerste eindejaarsvideo. In deze blog/video deel ik graag mooie feiten van 2018, ons eerste

Lees verder »

Delen is lief!

Geef je mening, wat vind jij er van?