Wat is twee staps verificatie (2FA)

twee staps verificatie (2FA) ; Dit is wat je moet weten!

Wat is twee staps verificatie (2FA) of het Engels two-factor authentication? In de afgelopen jaren is het aantal meldingen van cybercriminaliteit ongekend gestegen. Als we naar drie jaren geleden kijken, zien we dat de politie 2,6 miljoen cybercrime delicten geregistreerd heeft. In de jaren is dit aantal ongetwijfeld flink gestegen; exacte cijfers hiervan zijn niet bekend.

Wat wél bekend is, is de schade die dit jaarlijks aan onze economie en onze portemonnees brengt. Jaarlijks gaat er zo’n 1,34 biljoen euro om in de economie van cybercriminaliteit. Landen als Rusland gaan hierin voorop, maar ook in Nederland is deze trend zichtbaar. Steeds meer Nederlanders worden het slachtoffer van cybercriminaliteit.

twee staps verificatie bij Google inloggen

Gelukkig zijn er ook steeds meer mogelijkheden om jezelf te wapenen tegen cybercriminaliteit. Hoe je dit kunt doen? Onder andere door een twee staps verificatie op websites in te stellen. Weet jij wat dit is? In dit artikel vertellen we jou hier alles over!

Wat is twee staps verificatie?

Als je op een website inlogt, doe je dit met een gebruikersnaam en een wachtwoord. Dat wachtwoord is, in sommige gevallen, echter zeer makkelijk te kraken. Hierdoor hebben anderen ook toegang tot jouw account. Het maakt hierbij niet uit of dit je Facebook account is, je account op een forum of je account van het online portaal van je huisarts. Cybercriminelen kunnen op allerlei manieren geld bij jou aftroggelen.

Het is dus ontzettend belangrijk om een uniek wachtwoord in te stellen. Maar, dat is niet het enige. Het is nog veel beter als je voor een Two Factor verificatie optie kiest. Bij deze optie is de werkwijze als volgt: de eerste stap is dat je gewoon je gebruikersnaam en wachtwoord invult. Vervolgens krijg je op je telefoon een bericht. In dit bericht wordt een unieke code getoond. Deze code dien je vervolgens op de website in te vullen. Als de code kloppend is, krijg je toegang tot je account.

In feite gaat het inloggen bij deze optie dus in twee stappen. Daar komt de naam 2FA dan ook vandaan. Je moet twee stappen ondernemen, waardoor het veel veiliger geworden is.

Overigens wordt een Two Factor Authentication al veel langer gebruikt. Je bankpas én je pincode zijn hier namelijk ook een voorbeeld van. Je hebt beide aspecten nodig indien je wilt betalen of in wilt loggen op je Internetbankieren. Als een crimineel jouw bankpas te pakken heeft, heeft hij/zij ook nog je pincode nodig. Hierdoor kan een crimineel alsnog niet veel met je bankpas. Dit geeft des te meer aan dat een twee staps verificatie absoluut aan te raden is voor al je online accounts.

Twee staps inloggen op telefoon

Two Factor Authentication op je smartphone

Deze werkwijze is deels te danken aan de opkomst van de smartphone. De smartphone is één van de voorwerpen die vele mensen dagelijks bij zich dragen. Door op deze smartphone een unieke code te sturen, is het inloggen een stuk veiliger geworden. Maar, let er daarbij wel op dat je jouw smartphone niet verliest. Op dat moment is er in feite nog niet veel aan de hand; een persoon met kwade bedoelingen heeft dan alsnog je gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Mocht je onverhoopt je telefoon kwijtraken, is het van belang om deze zo snel mogelijk te blokkeren. Op dat moment kan een persoon met kwade bedoelingen niks meer met de smartphone.

De Two Factor Authentication is in feite een combinatie tussen je gebruikersnaam, wachtwoord en de unieke code die je op je smartphone binnenkrijgt. Als je op één van je accounts in wilt loggen, is het dus van belang om deze drie aspecten bij de hand te hebben. Doordat het om maar liefst drie aspecten gaat, is het voor personen met kwade bedoelingen een stuk lastiger geworden.

twee staps verificatie in combinatie met je mail

Je e-mailaccount is een ongelooflijk belangrijk account. Op je e-mail komen namelijk facturen binnen, op je e-mail staan je contacten en op je e-mail staat wellicht ook privé informatie. Het is dan ook van belang dat jij de enige bent die toegang tot je e-mail account heeft.

In de basis begint dit met het instellen van een uniek, zeldzaam en moeilijk te raden wachtwoord. Maar, het is daarnaast ook aan te raden om een Two Factor Authentication in te stellen bij je e-mailaccount. De grote e-mailproviders, zoals Yahoo, Gmail en Outlook ondersteunen deze methode. Zij weten als geen ander dat privacy ontzettend belangrijk is.

Speciale app

Google heeft recent ook een speciale app gelanceerd; de Google Authenticator. Met deze app worden codes voor de twee staps verificatie gegenereerd. Met deze app dien je bij al je Google accounts in te loggen met een extra code. Deze extra code wordt automatisch gegenereerd door de app van Google. Hiermee tracht Google om het gebruiksgemak te verbeteren, terwijl je veiligheid uiteraard op nummer één staat. Hier lees je hoe het Google twee staps inloggen werkt!

Tegenwoordig hebben alle grote diensten de mogelijkheid om de twee staps verificatie in te stellen. We hebben het hierbij over de social media kanalen, zoals Instagram, Twitter en Facebook. Als je social media account gehackt wordt, kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Deze gevolgen kunnen bijzonder vervelend zijn. Twijfel daarom niet en stel de 2FA in voor je social media accounts. Hiermee heb je een stuk meer zekerheid dat jij de enige bent die gebruik kunt maken van je social media accounts.

twee staps verificatie 2fa inloggen bij facebook

Je kunt twee staps authenticatie opzetten met bijvoorbeeld: Authy, 2FA

Ook andere technische diensten bieden de mogelijkheid om gebruik te maken van de Two Factor Authentication. Onder andere WordPress en Fortnite maken ook gebruik van deze mogelijkheid. Ja, zelfs Fortnite heeft belang bij deze methode. Het is namelijk niet wenselijk dat een ander persoon op jouw Fortnite account allerlei in-app aankopen gaat doen. Het is daarom óók erg belangrijk om je account op digitale spelletjes te beveiligen met de hulp van de twee staps verificatie.

Slotwoord over 2FA

Het mag duidelijk zijn dat de twee staps verificatie voor een flinke verbetering van jouw digitale veiligheid zorgt. Met de 2FA is het mogelijk om je accounts extra te beschermen, zodat personen met kwade bedoelingen geen kant op kunnen.

Maar, focus je niet alleen op de Two-Factor Authentication methode. Nee, zorg er hoe dan ook voor dat je een moeilijk te raden wachtwoord hebt. In feite begint daar alles al mee. Vervolgens kan je de twee staps verificatie instellen, waardoor het nóg lastiger wordt voor mensen met kwade bedoelingen.

Door de jaren heen zijn de kosten voor de cybercriminaliteit behoorlijk gestegen. Feit is dat de criminelen ook steeds creatiever en slimmer worden. We kunnen het belang van de Twee Factor verificatie daarom niet genoeg onderstrepen. Denk aan je eigen (digitale) veiligheid en maak direct gebruik van deze handige mogelijkheid.

De mogelijkheden van cybercriminaliteit zijn door de jaren heen ook steeds groter geworden. Criminelen vinden steeds nieuwe manieren om geld af te troggelen op het internet. Bekende voorbeelden hiervan zijn phishing mails, grooming, E-fraude, cyberafpersing, botnet, cyberstalking en DDoS aanvallen. Dergelijke voorbeelden kunnen ongelooflijk vervelende gevolgen voor jou hebben. Voorkom dit door gebruik te maken van de 2FA op al jouw digitale accounts. Het is een kleine moeite, maar het kan je een hoop ellende besparen.

We willen je dan ook aanraden om nu direct naar je digitale accounts te gaan. Verander je wachtwoord in een moeilijk te raden wachtwoord en stel de Two Factor verificatie in. Het is overigens ook aan te raden om een computer gegenereerd wachtwoord te gebruiken. Dit is een wachtwoord waarbij kleine letters, grote letters, symbolen en cijfers gebruikt worden. Dergelijke wachtwoorden zijn al een stuk moeilijker te raden dan bijvoorbeeld het wachtwoord ‘Wachtwoord123’. Neem de cybercriminaliteit serieus; stel een moeilijk te raden wachtwoord in én maak gebruik van de Two Factor verificatie.

Ook interessant

Bitcoin grafiek lezen
Cryptocurrency prognose
Adam Grunwerg
Live Bitcoin BTC koers volgen

Het volgen van de bitcoin koers heeft in de afgelopen tijd een behoorlijke vlucht genomen. Hoewel de cryptomunt al enkele jaren op de radar van veel mensen staat, is de

Lees verder »

Delen is lief!

Geef je mening, wat vind jij er van?