Ripple vs bitcoin

Ripple VS Bitcoin de verschillen

In dit artikel willen we het met jou hebben over de verschillen tussen Ripple (XRP) en Bitcoin (BTC). Wij merken dat we steeds meer vragen hierover krijgen via de diverse social media. Vandaar lijkt het ons van belang hier een blogpost aan te wagen, helemaal nu we de Ripple koers de afgelopen dagen flink zien stijgen. Wij zijn van mening dat dit door de toch grote verschillen in deze 2 cryptocurrencies komt.

Ripple VS Bitcoin

Ondertussen heeft Ripple XRP de tweede positie op coinmarketcap ingenomen van Ethereum. Dit betekend dat de strijd nu tussen Bitcoin VS Ripple gaat om de eerste plaats in de all time ranglijst. Wat XRP fanbase graag ziet is de dalende trendlijn in de Bitcoin koers. Eind december 2017 is de Bitcoin in waarde gezakt van ruim €16.000,- naar onder de €11.000,-. In 5 punten willen wij jou de verschillen tussen XRP & BTC toelichten. Wellicht kun jij na het lezen van dit artikel in een reactie laten weten wat jij verwacht: Ripple VS Bitcoin, wie gaat de strijd winnen?

#1 Het hoofd doel

Bitcoin is in 2014 begonnen als peer-to-peer protocol om transacties tussen 2 partijen te organiseren. Bij BTC gebeurd dit alles allemaal zonder tussenkomst van een bank (autoriteit) hierdoor is Bitcoin populair bij de onderwereld. Ripple XRP daarin tegen is in 2004 al begonnen met het realiseren van een online betaalsysteem. Echter werd de Ripple coin pas in 2013 gelanceerd met als doel transacties super snel over de hele wereld te verzenden met minimale kosten. Het voordeel van Ripple is dat alles op hen eigen netwerk geprogrammeerd is. Alle data kan zo super snel over de hele wereld verzonden worden in diverse branches, denk hierbij aan E-commerce, banking – contracten.

#2 Het minen

Het grootste verschil tussen Ripple VS Bitcoin is het minen. Bij het oplossen van de Bitcoin cryptografie rekensom is heel veel rekenkracht nodig. Hiervoor is een wereldwijd netwerk (computers) aan het bitcoins minen. Ten eerste kost dit ontzettend veel stroom maar ook heel veel tijd voor dat de rekensom is opgelost. Tegenwoordig komst het zelfs voor dat grote website’s jou pc gebruiken om op de achtergrond bitcoins te minen; zogenaamd cryptojacking. De XRP coin waar het Ripple netwerk gebruik van maakt is niet te minen. Een vastgelegd maximum te produceren XRP’s is vastgelegd door Ripple. Wat wij wel een potentieel gevaar vinden is dat het bedrijf Ripple de touwtjes in handen heeft en het max suppl. kan verhogen.

#3 Transactie snelheid Ripple VS. Bitcoin

De transactie snelheid is ook een verschil tussen de twee munten die je niet mag onderschatten. Tegenwoordig willen we alles zo snel mogelijk en dit is bij transacties tussen twee partijen niet anders. Jij als webshop handelaar wil niet uren wachten op je bitcoins waarmee een klant betaald heeft. Het Ripple netwerk kan 1500 TPS (transacties per seconde) aan. Zie onderstaande piramide die het verschil laat zien tussen transactiesnelheid van ETH, BTC en XRP.

#4 Gedecentraliseerd & Gecentraliseerd

Ripple is gecentraliseerd en bitcoin is gedecentraliseerd, in één van de vorige alinea’s hebben we dit ook al even aangestipt. Bitcoins kun je enkel kopen via de cryptocurrency handel. Deze bitcoins zijn gemined en worden door particulieren aangeboden op grote exchanges zoals Coinbase. Bij Ripple is dit anders, je kunt namelijk als bedrijf Ripple kopen om deze te verhandelen op je exchange o.i.d. Hier betaal je belasting over en alles wordt vastgelegd. Bij Bitcoin is dit niet mogelijk, deze kun je niet bij een gecentraliseerd bedrijf kopen die zich Bitcoin BV mag / kan noemen.

#5 Informatie opslag

Door het zelf ontworpen Ripple netwerk kunnen ze ieder soort informatie bijhouden. Of het nu gaat om het aantal schoenen dat je hebt verzameld, of de balans van je Ripple wallet. Binnen het bitcoin-netwerk is dit een ander verhaal, hier worden alleen transacties bijgehouden. Je kunt het zien als een enorm notitieblok, bij iedere transactie wordt er een regel toegevoegd. Dit maakt bitcoin een stuk anoniemer dan Ripple XRP. Ripple kan op verschillende manieren worden toegepast, bij Bitcoin weet je waar je aan toe bent enkel transactie gericht.

Conclusie Ripple Vs. Bitcoin

De verschillen tussen beide cryptocurrencies zijn enorm. Het is maar net waar jij het meest in ziet, zoals je ook in onze vorige artikelen hebt kunnen lezen zijn wij ontzettend fan van Ripple. Het bedrijf fixt namelijk een probleem die de hele (zakelijke) wereld ervaart; torenhoge transactie fees + beperkte transactiesnelheid. Met XRP is dit probleem opgelost, binnen enkele seconden stuur je duizenden euro’s de hele wereld over! Ripple XRP op coinbase in januari 2018, meld je aan bij Coinbase en ontvang $10,- XRP gratis!

Ook interessant

Welke cryptomunten zijn gestegen
Cryptocurrency prognose
Adam Grunwerg
Welke cryptomunten zijn gestegen?

In de afgelopen tijd zijn er enkele cryptomunten flink gestegen. Welke zijn dit en welke munten moeten we allemaal in de gaten houden? Vooral bij de nieuwe munten kunnen er

Lees verder »
cryptocurrency handleiding
Cryptocurrency verkopen
Adam Grunwerg
Digitale munten verkopen

Als jij in de “goede” tijd cryptomunten hebt gekocht dan heb je waarschijnlijk al een flinke winst kunnen maken. Anders ben jij ook niet op deze pagina terecht gekomen… In

Lees verder »
Facebook cryptomunt Libra
Blockchain projecten
Adam Grunwerg
Libra cryptomunt van Facebook

Recent is Facebook met een eigen ‘cryptocurrency’ op de markt gekomen. Deze digitale munteenheid heeft de naam Libra gekregen. Volgens Facebook is dit een cryptocurrency en dé oplossing om alle

Lees verder »
Litecoin wallet aanmaken
Cryptocurrency wallet
Adam Grunwerg
Alles over Litecoin wallet aanmaken

Je bent je al een tijdje aan het oriënteren in cryptogeld & cryptomunten. Cryptocurrency wordt met de dag populairder zo ook in Nederland. Niet alleen Bitcoins zijn in trek, Litecoins

Lees verder »

Delen is lief!

Geef je mening, wat vind jij er van?