Cryptocurrency en pensioen hoe werkt dat?

Pensioen opbouwen met cryptocurrency

Veel mensen die cryptocurrency kopen, doen dit vooral om op de korte termijn flinke winst te maken. Anderen stappen beginnen met cryptocurrency met het idee om er op hun late dag van te profiteren. Zij willen er een pensioen mee opbouwen. Wil jij ook starten met bitcoin om hier een leuk pensioen mee op te bouwen? Hier moet je op letten!

Digitale munten

Een digitale munt kun je zien als een digitale valuta. De bekendste is de Bitcoin, die is ontstaan om als alternatief betaalmiddel te dienen voor de banken. Met cryptocurrencies is er geen tussenpersoon meer nodig van een bank. Er zijn ondertussen ontzettend veel cryptocurrencies. Enkele hiervan zijn Ripple, Ethereum en Dash. Regelmatig komen er nieuwe cryptovaluta bij, maar deze worden lang niet allemaal succesvol.

Pensioen opbouwen met cryptocurrency

Sommige mensen willen graag met cryptocurrency een pensioen opbouwen. Ze kopen elke maand of week van een vast bedrag cryptocurrency in en laten dit vervolgens op een wallet staan (het meest veilige is een hardware wallet). De bedoeling is om het daar gewoon te laten staan (HODL) en dan jaren later, als het pensioen er is, de cryptocurrency verkopen.

Risico’s

Op deze manier een pensioen opbouwen brengt wel wat risico’s met zich mee. Het is namelijk zo dat er geen goede voorspellingen te doen zijn over de waarde van crypto’s. Het ene moment kunnen ze erg hoog zijn en het andere moment een heel stuk lager. Niemand weet wat de cryptocurrency de komende weken gaan doen, laat staan hoe dat de komende maanden is. Dit is dus wel echt iets waar je rekening mee moet houden. Laat staan dat te voorspellen is wat het de cryptocurrency koers de komende jaren gaat doen! Dit is natuurlijk met jou huidige pensioen niet anders, deze kunnen ook enorm fluctueren. Via de overheid kun je dit bij mijnpensioenoverzicht in de gaten houden!

Aanvulling op je pensioen

Wil je het risico toch nemen? Zorg er dan voor dat je sowieso een pensioen opbouwt voor de veiligheid. Het zou zonde zijn als je helemaal geen pensioen hebt, in het geval er iets mis gaat met de digitale munten. Houd er rekening mee dat er een mogelijkheid bestaat dat je minder geld krijgt dan dat je er in stopt. Wanneer het goed uitpakt, heb je echter een veel mooier pensioen dan gedacht.

Pas op voor ‘FOMO’

‘Fomo’ betekent ook wel ‘fear of missing out’. Dit ontstaat vooral wanneer een munt opeens heel erg stijgt of een succes lijkt te worden. Het idee bij het opbouwen van cryptocurrency voor je pensioen is dat je de boel niet verkoopt, hoe hoog de munt ook wordt. Hier moet je dus wel sterk voor in je schoenen staan, om niet zomaar van alles uit te gaan geven.

Welke cryptocurrency kopen?

Welke cryptocurrency kun je het beste kopen als je een pensioen wilt opbouwen? Het is verstandig om voor cryptomunten te gaan die al een tijdje meedoen en waarvan je weet dat deze niet snel zal omvallen. Het is dus belangrijk om goed je research te doen. Wat ook slim is, is om je kansen te spreiden. Koop van meerdere altcoin munten in en leg vooraf vast hoeveel je per munt uitgeeft. Zo loop je minder snel het risico alles kwijt te raken als een munt toch geen succes lijkt te worden. Wellicht is het interessant ons artikel over: Digitale munten voor de toekomst eens door te lezen?

Wil je beginnen? Volg onze gratis cryptocurrency cursus!

Je cryptocurrencies veilig opslaan

Het is heel belangrijk dat je je cryptocurrencies, zoals Bitcoin of Ethereum voor je pensioen veilig bewaard. Het beste is om gebruik te maken van een hardware wallet, dit wordt ook wel een offline wallet genoemd. Het is onveilig om je crypto’s online te bewaren, omdat dit soort locaties altijd een doelwit kunnen zijn voor hackers. Bij een hardware wallet is alles beter beveiligd. Hackers kunnen er absoluut niet bij komen. Je krijgt er altijd een extra beveiliging bij in de vorm van een soort pincode. Deze bestaat bijvoorbeeld uit een reeks woorden.

dat je deze veilig ergens bewaard, niet in de buurt van je Ledger hardware wallet, maar los van elkaar. Een goede hardware wallet die je zou kunnen gebruiken is de Nano Ledger S. Let er bij een hardware wallet altijd goed op dat de crypto’s er op te gebruiken kunnen zijn. Je kunt bijvoorbeeld geen Ripple op een Bitcoin Wallet plaatsen. Probeer je dat wel, dan ben je je cryptocurrency voorgoed kwijt.

Hoe zit het met de belastingdienst?

Wanneer je cryptocurrency opslaat om later te gebruiken, dan moet je dit wel zien als een vorm van vermogen. Dit betekent dat je het moet opgeven in box 3 als je je cryptocurrency gebruikt als vorm . Het is de bedoeling dat je de waarde in euro’s aangeeft die het op 1 januari heeft. Over cryptocurrencies hoef je geen btw te betalen, dus dat scheelt weer. Let goed op: wanneer je géén aangifte doet over je vermogen, dan valt dit onder een zwart vermogen. Dit wordt gezien als misdrijf en wordt zeer zwaar aangepakt.

Ook interessant

Litecoin wallet aanmaken bij Litebit
Cryptocurrency exchange
Adam Grunwerg
Aanmelden bij litebit hervat

Goed nieuws vanuit het Litebit team, vanaf vandaag is het aanmelden bij litebit weer mogelijk. Vanaf 22 december heeft Litebit een aanmeld pauze ingelast i.v.m. de enorme drukte. Wij van

Lees verder »
Bitcoin voor beginners & dummies
Cryptocurrency stappenplan
Adam Grunwerg
Bitcoin voor dummies & beginners!

Wil je beginnen met bitcoin maar heb je nog geen idee wat je allemaal moet weten voordat je kunt beginnen? Dan ben je op deze pagina aan het goede adres.

Lees verder »
Deze winkels accepteren bitcoins
Cryptocurrency algemeen
Adam Grunwerg
50+ winkels die Bitcoin accepteren!

De hele wereld is aan het veranderen. Daar is op zich niks nieuws aan. Maar, we zitten nu in een situatie waarin héél veel dingen aan het veranderen zijn. Het

Lees verder »

Delen is lief!

Geef je mening, wat vind jij er van?