Gaat lightning network het Bitcoin protocol verbeteren?

Lightning Network gaat Bitcoin Protocol verbeteren!

Benieuwd naar waarom Lightning network het Bitcoin Protocol gaat verbeteren? In de afgelopen jaren hebben de digitale munten flink aan bekendheid gewonnen. Enerzijds komt dit door de stijgende koersen van de munten en door de daaropvolgende media aandacht. Anderzijds zijn ook steeds meer bedrijven, banken, instanties en ontwikkelaars bezig met de crytpocurrency én de blockchain technologie.

De hele basis van alle crypto munteenheden vormt namelijk deze blockchain technologie. Deze technologie is ontwikkeld door een anoniem persoon en is door de jaren heen verder ontwikkeld. We zijn nu op een moment aanbeland waarop meer en meer ontwikkelaars zich op deze technologie gaan richten.

Het lightning network Bitcoin

Hierdoor hebben we veelvuldig te maken met ontwikkelaars die denken het Bitcoin Protocol te kunnen verbeteren. In de basis blijkt dit behoorlijk lastig te zijn. Totdat het Lightning Network om de hoek kwam kijken. Dit netwerk is, volgens de geleerden, wel in staat om verbetering in/aan het Bitcoin protocol door te voeren.

In dit artikel willen we dan ook graag nieuwe netwerk aan je voorleggen. We vertellen alle ins en outs. Voordat we daarmee gaan beginnen, is het eerst zaak om even naar het Bitcoin Protocol te kijken.

Wat is het Bitcoin Protocol?

We kunnen Bitcoin als een basis protocol zien, bestaande uit verschillende lagen. Aan deze verschillende lagen kunnen verschillende alternatieve blokketens gekoppeld worden.

De Bitcoin blockchain is in de basis ontwikkeld om extreme veiligheid te garanderen. Transacties die middels deze blockchain plaatsvinden, zijn achteraf niet meer te traceren. Bovendien is het blockchain van Bitcoin niet schaalbaar. Hierdoor gaat dit netwerk alleen maar duurder en duurder worden, zodra meer en meer mensen hier gebruik van maken.

Een ander kenmerk van de Bitcoin technologie is het feit dat transacties relatief langzaam verlopen. De ontwikkelaar heeft hier bewust voor gekozen, zodat het aanmaken en verwerken van de verschillende blokken (block) ongelooflijk veilig gebeurd. Dat is dan ook één van de pijlers van deze technologie: de extreme veiligheid en correctheid van de gehele blockchain. Het is juist de snelheid & transactiekosten waar het Lightning Network om de hoek komt kijken, hierover in de volgende alinea meer.

Het Lightning Network

Je hebt hierboven meer informatie over het Bitcoin protocol kunnen lezen. Daaruit blijkt dat deze technologie veel voordelen met zich mee brengt. Echter hebben we ook te maken met zwaarwegende nadelen. Onder andere het feit dat de technologie niet schaalbaar is, kan op termijn voor problemen gaan zorgen. Het is dan ook van belang dat deze technologie, op welke manier dan ook, verbeterd kan/gaat worden. Alleen op die manier kan een lange levensduur van de technologie gegarandeerd worden. Het doel is tenslotte om alle transacties in de toekomst via deze technologie te laten verlopen. Als dat het geval is, zijn de banken hun positie kwijt. Bovendien gaat dan het complete betalingsverkeer veranderen.

Om iets op deze minpunten te vinden, zijn verschillende ontwikkelaars druk bezig geweest. Het doel voor hen was om deze minpunten weg te werken. Dat is gelukt met de komst van het Lightning Network.

Lightning network uitleg infographic
Infographic dankzij: Reddit

Secundair protocol

Dit Lightning Network kunnen we zien als een secundair protocol; dit protocol bestaat uit een laag welke op de laag van de Bitcoin blockchain gelegd kan worden. In feite kunnen we het Lightning Network dus zien als een variatie en uitbreiding op de Bitcoin blockchain.

Dit systeem is ontwikkeld om er voor te zorgen dat kleine transacties probleem verwerkt kunnen worden. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, duurt het verwerken van alle transacties te lang in het Bitcoin netwerk. Gelukkig biedt het Lightning Network daar de oplossing voor. Met dit netwerk is het namelijk mogelijk om alle transacties op een snelle en veilige manier uit te voeren. Hierdoor komt er meer snelheid in het gehele netwerk en wordt het Bitcoin netwerk ook niet gestopt door dergelijke kleine transacties.

De heren Joseph Poon en Thaddeus Dryja zijn de uitvinders van dit Lightning Network. Zelf zeggen ze hier het volgende over: Het voorziet in de verwezenlijking van een gedistribueerd netwerk van tweerichtingsbetalingskanalen die zijn gekoppeld aan de blockchain van Bitcoin en gezamenlijk het Lightning Network vormen.

bitcoin protocol lightning network

Hoe werkt dit netwerk?

De grote vraag is dan uiteindelijk: hoe gaat dit netwerk exact werken? In dit netwerk kunnen we alle transacties als een wissel gezien. Deze wissel wordt eerst binnen het tweede protocol verwerkt. In dit tweede protocol zijn aparte boekhoudingssystemen aanwezig, welke ook aangesloten zijn op de betalingskanalen.

Het netwerk kan dergelijke transacties op een ongelooflijke snelle manier uitvoeren. Het voordeel daarbij is tevens dat de Bitcoin blockchain meer en meer ontlast wordt. Dit systeem is namelijk niet schaalbaar, waardoor het alsmaar duurder gaat worden zodra meer mensen hier gebruik van maken. Dat is bij het Lightning Network absoluut niet het geval.

We kunnen het Lightning Network als een off-chain oplossing typeren. Het is namelijk een oplossing die niet plaats vindt op/in de blockchain, maar in een laag daarover. Op deze manier kan één van de belangrijkste problemen van de blockchain opgelost worden. Het Bitcoin blockchain kan namelijk maar maximaal 7 transacties per seconde verwerken. Het Lightning Network kan een ongelooflijke veelvoud van dit aantal per seconde verwerken.

toeskomst van het lightning network en bitcoin protocol

Toekomst Lightning Network en Bitcoin

Uiteraard dienen we wel eerlijk te zijn. In de wereld van de cryptocurrency zijn ontelbaar veel initiatieven genomen. Het merendeel van deze initiatieven heeft uiteindelijk tot niks geleid. Dit komt enerzijds door de complexiteit van het systeem, maar anderzijds ook door een beperkt kennis van het systeem. We durven echter te stellen dat het Lightning Network één van de ontwikkelingen is die de blockchain wél gaat verbeteren.

Voordelen van het Lightning netwerk

Dit Lightning Network moet op termijn namelijk duizenden tot miljoenen transacties per seconden gaan verwerken. Het voordeel hiervan is dat het Bitcoin netwerk minder belast wordt, waardoor dat systeem ook weer sneller gaat werken.

Een ander voordeel van het Lightning Network is dat de kosten extreem laag gehouden kunnen worden. Het toekomstperspectief van het Lightning Network ziet er dan ook extreem goed uit. Het is daarbij wel belangrijk om te vermelden dat dit netwerk afhankelijk blijft van de blockchain technologie. Mocht deze technologie om één of andere reden ooit blokkeren, heeft het Lightning Network ook een probleem. Deze twee netwerken vormen namelijk twee lagen die met elkaar samen werken. Het is daardoor van belang dat de samenwerking optimaal blijft.

Het Lightning Network voert op een razendsnelle en veilige manier de vele transacties uit. Maar, het is daarbij uiteraard wel noodzakelijk dat deze transacties ergens genoteerd worden. Dat gebeurt uiteindelijk in de Bitcoin blockchain, waardoor deze netwerken dus met elkaar in verbinding moeten staan. Binnen het Lightning Network wordt overigens ook gebruik gemaakt van specifieke boekhoudsystemen, waardoor alle geldstromen op een juiste manier verwerkt worden.

Slotwoord

De wereld van de cryptomunten blijft een duistere wereld. Het is een wereld waar het merendeel van de bevolking nog niet al te veel van begrijpt. Dat is overigens compleet logisch te noemen. De blockchain technologie is een compleet technologie waarbij niks tastbaars waarneembaar is. Het is allemaal technologie en alles vindt buiten ons bereik plaats. Juist dat is echter de kracht van deze technologie. Op deze manier is het mogelijk om de machtige positie van de banken aan te kunnen pakken.

Met de komst van het Lightning Network is de Bitcoin blockchain bovendien flink verbeterd. Dit netwerk zorgt er namelijk voor dat de bekende nadelen van de blockchain technologie aangepakt worden. Dit gebeurt op een bijzonder soepele, simpele en laagdrempelige manier. Doordat het Lightning Network ongelooflijk veel transacties per minuut kan voltooien, ziet het toekomst perspectief van dit netwerk er goed uit. Het Lightning Network zorgt er tenslotte voor dat de blockchain niet vol kan lopen, waardoor toekomstige problemen ook voorkomen zijn.

Ook interessant

Ledger Live
Blockchain Applicaties
Adam Grunwerg
Ledger introduceert Ledger Live voor Nano S

Super tof nieuws vandaag uit het kamp van cryptocurrency wallet ontwikkelaar Ledger. Officieel is bekend gemaakt dat het blockchain bedrijf Ledger Live heeft gelanceerd. Zeg nou eens eerlijk wat is

Lees verder »
crypto tree
Cryptocurrency nieuws
Adam Grunwerg
Merry cryptmas & happy crypto 2018

Hallo allemaal, Wij wensen jullie een merry cryptmas & Happy crypto 2018. Geniet van je vrije dagen, en we hopen op een groots nieuw jaar! In het nieuwe jaar verwachten

Lees verder »
vermogensbeheerder Fidelity Digital Assets komt naar europa
Cryptocurrency algemeen
Adam Grunwerg
Vermogensbeheerder komt naar Europa toe!

Fidelity Digital Assets, dochteronderneming van Fidelity, heeft aangekondigd om de overstap naar Europa te maken. Vooralsnog is deze grote vermogensbeheerder actief in Amerika, maar daar gaat dus spoedig verandering in

Lees verder »
Litecoin wallet aanmaken bij Litebit
Cryptocurrency exchange
Adam Grunwerg
Aanmelden bij litebit hervat

Goed nieuws vanuit het Litebit team, vanaf vandaag is het aanmelden bij litebit weer mogelijk. Vanaf 22 december heeft Litebit een aanmeld pauze ingelast i.v.m. de enorme drukte. Wij van

Lees verder »
Bitcoin engergie
Cryptocurrency minen
Adam Grunwerg
Wat kost Bitcoin aan energie?

Wat kost Bitcoin aan energie? In de wereld hebben we momenteel met behoorlijke ontwikkelingen te maken. Onder andere de energietransitie is hier een belangrijk voorbeeld van. Vele partijen proberen tegenwoordig om

Lees verder »

Delen is lief!

Geef je mening, wat vind jij er van?