Facebook cryptomunt Libra

Libra cryptomunt van Facebook

Last Updated on 28 oktober 2019 by

Recent is Facebook met een eigen ‘cryptocurrency’ op de markt gekomen. Deze digitale munteenheid heeft de naam Libra gekregen. Volgens Facebook is dit een cryptocurrency en dé oplossing om alle mensen toegang te geven tot het moderne betalingsverkeer. Dat geldt dus óók voor de mensen die geen bankrekening hebben. Ben je benieuwd naar wat de Libra exact inhoudt? Je kunt het hieronder allemaal lezen.

De man binnen Facebook die dit project begeleidt, heeft de naam David Marcus. Volgens hem is Libra met alleen maar goede bedoelingen in het leven geroepen. Dat klinkt op zich niet zo bijzonder, aangezien dat de gedachtegang van elke cryptocurrency is. Maar, volgens Marcus kan Libra juist ongelooflijk veel mensen helpen. Hij heeft het zelf over aantallen van miljarden mensen. Het gaat hierbij met name om gebruikers van Facebook die in landen wonen waar het betalingsverkeer niet dusdanig ontwikkeld is. Ook is de Libra interessant voor mensen die geen bankrekening hebben.

Libra Facebook uitgelegd via video

Waar de naam Libra vandaan komt? Allereerst is het een verwijzing naar één van de sterrenbeelden. Om dit te begrijpen, moeten we even een film uit 2010 er bij halen. In de Social Network blijkt dat Zuckerberg en de broers Winklevoss moeite met elkaar hebben. De tweeling, Winklevoss, heeft zelf ook een cryptobedrijf. Dat cryptobedrijf heeft de naam Gemini gekregen; vrij vertaald is dat het sterrenbeeld tweelingen. Facebook heeft onder meer op basis daarvan besloten om hun cryptobedrijf Libra te noemen; dat is namelijk het sterrenbeeld de weegschaal.

Maar, dat is niet de enige reden voor het aannemen van deze naam. Nee, allereerst betekent ‘Libre’ in het frans vrijheid, terwijl Libra ook afstamt van een oude Romeinse eenheid voor het aangeven van gewichten.

Alle bedrijven die participeren in de Libra coin

Cryptocurrency of niet?

Je hebt misschien in de eerste zin van dit artikel iets opvallends geconstateerd. We hebben daarbij namelijk het woord cryptocurrency tussen aanhalingstekens geplaatst. Waarom we dat hebben gedaan? Omdat er enige discussie over mogelijk is of Libra wel daadwerkelijk een cryptocurrency is.

Een kenmerk van een cryptocurrency is namelijk dat het niet centraal gereguleerd is. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Bitcoin. De Libra wordt echter wel centraal gereguleerd binnen het systeem van Facebook namelijk. Daar horen onder andere Messenger, Whatsapp en Instagram ook toe.

Daarnaast is de waarde van de Libra gekoppeld aan een valuta. Daarentegen wordt de koers van de Bitcoin bepaald door de markt. Ook hierom is het niet al te zeker of de Libra wel echt een cryptocurrency is.

Overigens heeft de Libra wel te maken met een centrale stichting. Deze heeft de naam Libra Association gekregen; een stichting uit Zwitserland die kan worden gezien als de juridische basis voor deze munt. In de toekomst is het de bedoeling dat deze stichting uit honderden partijen gaat bestaan met allemaal gelijke stemrechten.

crypto libra

De waarde van de Libra

Zoals je hebt kunnen lezen, is de koers van de Libra gekoppeld aan een valuta. Volgens Facebook moet de koers van deze munt namelijk ongeveer gelijk zijn aan de koers van de euro, dollar of pond. Waarom Facebook dit denkt? Hoogstwaarschijnlijk heeft dat te maken met de laagdrempeligheid van de Libra; Facebook wil namelijk dat deze munt voor een ieder makkelijk te begrijpen is.

Op dit moment heeft de Libra te maken met zogeheten founding members. Dit zijn grote bedrijven die aangesloten zijn bij de Libra. Onder andere Spotify, eBay en PayPal zijn voorbeelden van dergelijke bedrijven. Zij kunnen besluiten om een zogeheten node te draaien. Daarmee kunnen transacties op de blockchain van Libra gecontroleerd worden én eventueel goedgekeurd worden. Er zitten echter nogal wat haken en ogen aan:

  • Het draaien van één node kost een bedrijf 10 miljoen dollar
  • Het bedrijf moet in de top 100 van de branche staan
  • Het bedrijf moet minimaal 1 miljoen dollar waard zijn

Door het draaien van een node kan een bedrijf echter een hoop geld verdienen. Het doel hierbij is dat er voor elke uitgegeven munt ook één euro/dollar/pond in reserve gehouden wordt. Ook op basis hiervan kunnen we twijfelen of de Libra wel daadwerkelijk een cryptocurrency is.

Ook de Libra Association kan namelijk de koers van de Libra aanpassen. Zij kunnen bepalen dat er Libra uit het systeem getrokken moet worden of juist meer bijgemaakt moeten worden. Hierbij kunnen we eigenlijk één ding concluderen: de koers van de Libra wordt bepaald door de Libra Association. Dat druist precies in tegen de voordelen van de blockchaintechnologie, de Bitcoin en alle andere altcoins.

Digitale wallet

Naast de Libra heeft Facebook ook nog een digitale wallet ontwikkeld. Deze digitale wallet heeft de naam Calibra gekregen en dient als opslagbasis voor de Lira. Naast het bewaren van Libra moet deze wallet in de toekomst ook andere cryptocurrencies kunnen gaan bewaren.

Het toekomstbeeld is hierdoor wellicht dat ook aandelen en obligaties in de toekomst ook gedigitaliseerd gaan worden. De macht van Facebook is immers ontzettend groot, waardoor ook Calibra een machtige positie in kan gaan nemen.

Daarnaast kan Calibra in de toekomst ook allerlei privacy gevoelige informatie op gaan slaan. Denk hierbij aan fysieke gegevens, aan persoonsgegevens, aan social media gebruik en aan je online surfgedrag. Is het wenselijk dat al deze privé gevoelige informatie bij Facebook terecht komt? Wij hebben daar zo onze twijfels over.

De meningen

Naar verwachting worden de Libra en Calibra pas in 2020 gelanceerd. Toch is er nu al een hoop te doen om deze nieuwe digitale munteenheid plus bijbehorende digitale wallet.
We kunnen namelijk enkele kanttekeningen plaatsen bij dit idee van Facebook:

  • Facebook staat bekend als een partij die niet zo zorgvuldig met privacy gevoelige informatie om gaat
  • De wallet en de digitale munteenheid worden centraal gereguleerd; dit druist in tegen de voordelen van de blockchaintechnologie
  • Calibra is, conform de wetten, hoogstwaarschijnlijk verplicht om alle informatie over hun klanten te gaan delen. Denk aan de naam + het adres van zowel de betaler als de ontvanger.

De meningen over Libra zijn voorlopig dan ook niet al te mals. Ook de minister van Financiën heeft zijn twijfels over Libra uitgesproken: ‘Libra biedt kansen, maar ook risico’s. Bijvoorbeeld de stabiliteit in het financiële systeem, of de risico’s op het gebied van privacy. Facebook heeft namelijk ook wat achter de rug wat betreft privacy. Innovaties zijn goed, maar we moeten Libra goed in de gaten houden als het gaat om privacy en de stabiliteit van de bancaire sector”, aldus Wopke Hoekstra.

Libra coin in de problemen?

Het lijkt erop dat de Libra Crypto van Facebook (Mark Zuckerberg) in de problemen is. Check de video hieronder waarom…

Ook interessant

Wat is automatisch crypto traden
Cryptocurrency algemeen
Adam Grunwerg
Wat is automatisch crypto traden?

Last Updated on 31 januari 2020 by Heb jij ook verregaande interesse in de cryptocurrencies? Ben je mogelijkerwijs al geruime tijd bezig met het handelen in de digitale munteenheden? Dan

Lees verder »
Ripple op Coinbase, meld je aan!
Cryptocurrency nieuws
Adam Grunwerg
Wanneer komt Ripple op Coinbase?

Last Updated on 25 november 2021 by Het goede nieuws rondom Ripple XRP blijft maar doorgaan, het heeft er alle schijn van dat Ripple op Coinbase toegevoegd wordt. Na het

Lees verder »
Hoe snel cryptocurrency kopen
Cryptocurrency stappenplan
Adam Grunwerg
Hoe snel cryptocurrency kopen

Last Updated on 17 augustus 2021 by Zoals je weet daalt maar stijgt de prijs net zo snel weer van de bitcoins & Altcoins. Daarom is het zaak om snel

Lees verder »
Verge kopen met ideal
Cryptocurrency kopen
Adam Grunwerg
Verge kopen met Ideal

Last Updated on 24 november 2021 by Cryptomunt Verge XVG wordt steeds populairder, steeds meer mensen starten met het kopen de digitale munt. In dit artikel leggen wij je uit

Lees verder »

Delen is lief!

Geef je mening, wat vind jij er van?