Last Updated on 5 december 2019 by
Ontwikkelaars van Ethereum hebben een voorstel gedaan voor een hard fork. Met deze Ethereum hard fork proberen de ontwikkelaars om de komende ijstijd aan te gaan pakken. Deze ijstijd is, volgens velen, een mogelijke oorzaak van een behoorlijke vertraging van het Ethereum mainnet. Een mainnet is overigens het uitrollen van een eigen blockchain door een cryptocurrency.
De ijstijd is een bijnaam voor de ‘Difficulty Bomb’. Een ingebouwd stukje codering dat er voor zorgt dat de productie van blokken in de blockchain van Ethereum vertraagt worden. Deze vertraging zorgt ervoor dat het miners van Ethereum langer te werk moeten gaan, terwijl dat een stuk sneller zou kunnen. De hard fork van Ethereum moet dan ook het antwoord op deze ijstijd zijn.
Eind november kwam de ontwikkelaar van Ethereum, James Hancock, met een voorstel om deze ijstijd terug te dringen. Recent is bekend geworden dat dit dus in de vorm van een hard fork zou moeten gebeuren. Hancock zegt hierover het volgende: “Deze fork zou ons de tijd geven om de gemeenschap aan te spreken om hun prioriteiten beter te kunnen begrijpen. De intenties van de ijstijd moet duidelijk worden en we moeten de gemeenschap tijd geven om met voorstellen te komen voor een beter mechanisme om de gestelde doelen te bereiken”.
De noodzaak van de Ethereum Hard Fork
De blockchain van Ethereum werkt goed, maar onderzoek heeft aangetoond dat de blockchain twee keer zo snel zou kunnen werken. Deze snelle werking wordt vooralsnog dus voorkomen door het ingebouwde mechanisme. Het mechanisme dat ervoor zorgt dat het minen van
Ethereum onnodig lang duurt. Iets waar miners gefrustreerd over raken. Kan deze hard fork daar verwachting in aan gaan brengen? Volgens James Hancock is dat uiteraard wel de bedoeling.

Hancock geeft daarbij ook aan dat de implementatie van de ijstijd te gecompliceerd was om te bespreken met de gemeenschap. Momenteel wordt de ijstijd echter als een afschrikmiddel ervaren door de miners. Ook de continue onzekerheid voor de miners wordt als zeer onprettig ervaren.
De miners van Ethereum weten simpelweg niet waar ze aan toe zijn. Volgens Hancock zouden eventuele updates het effect op het netwerk eenvoudig moeten kunnen modelleren.
Een update mag en kan eigenlijk niet langer meer ontbreken. Feit is echter dat de updates keer op keer uitgesteld worden. In eerste instantie zou de ijstijd al in 2019 aangepast worden.
Op dit moment is de verwachting dat dit medio 2020 plaats gaat vinden. De zogeheten Berlin hard fork van Ethereum staat gepland voor juni 2020. Tot die tijd blijven de ontwikkelaars van Ethereum sowieso nog in onzekerheid. Wat gaat er gebeuren? Welke veranderingen gaan er in de toekomst plaatsvinden? Hoe ziet de toekomst van Ethereum er uit?
Het zijn vooralsnog vragen die de hele gemeenschap van Ethereum bezig houdt. De eerdere hard fork, in 2016, zorgde destijds al voor een behoorlijke opschudding binnen de crypto wereld. Gaat dat nu weer gebeuren? We gaan het meemaken in de komende maanden.