Gaat Mexico cryptocurrency reguleren met 'Catch-22' achtige regelgeving?
arrow_drop_up arrow_drop_down
15 maart 2019 

Gaat Mexico cryptocurrency reguleren met 'Catch-22' wetgeving?

In Mexico heeft de centrale bank regels uitgebracht die betrekking hebben op digitale activa. Daardoor geraken crypto exchanges in een catch-22-achtige situatie. Waar het om gaat is dat de bank erop gewezen heeft dat er geen autorisatie zal plaatsvinden wanneer cryptomunten worden uitgegeven. Het gaat om uitgifte door gereguleerde financiële instellingen.

Financieel technologische instellingen

Het bericht werd afgelopen vrijdag door de Bank of Mexico (Banxico) als een circulaire verspreid in het staatsblad van de federatie. In deze circulaire heeft de centrale bank crypto gerelateerde bepalingen opgenomen. De bepalingen zijn van toepassing op financieel technologische instellingen (ITF’s).

Tomas Alvarez die CEO is van Volabit, een Mexicaans crypto exchange onderneming, gaf het volgende aan. Ongeveer een jaar geleden is er een wet door het Mexicaanse congres aangenomen.

In deze wet wordt bepaald hoe de regulatie van fintech bedrijven moet plaatsvinden. Specifiek wordt er geregeld dat diensten die fiatgeld of cryptocurrencies beheren, een licentie moeten aanvragen. Denk maar aan brokers en exchange bedrijven.

De licentie wordt uitgegeven door de Mexican. De Mexican is een instantie die overeenkomsten vertoont met de SEC (Amerikaanse toezichthouder van de diverse effectenbeurzen).

Bitcoin Mexico

Cryptocurrencies autorisatie

Deze zelfde fintech wet heeft nu de centrale bank een bepaalde verantwoordelijkheid opgedragen. En de verantwoordelijkheid heeft betrekking op het uitzoeken welke cryptocurrencies geautoriseerd zijn om door gereguleerde bedrijven te mogen worden uitgegeven.

Uiteindelijk moet de centrale bank binnen 12 maanden komen met een soortgelijke wet. Dat houdt dus in dat de Mexican met een raamwerk moet komen of een lijst met geautoriseerde cryptocurrencies.

Wat is Catch-22

Aangezien deze maand de deadline was, heeft de Bank of Mexico afgelopen vrijdag de secundaire wetten gepubliceerd. Kern is, dat er geen cryptocurrency wordt geautoriseerd dat wordt uitgegeven door gereguleerde financiële bedrijven. Daardoor ontstaat er een catch-22-achtige situatie. Nu hoor ik je denken. Wat is Catch 22? Onderstaande is wat Wikipedia over Catch-22 verteld:

Een catch-22 is een paradoxale situatie waarin het onmogelijk is om een gewenste uitkomst te bereiken doordat de ‘regels’ dat vanwege tegenstrijdigheden niet toelaten.

catch 22 wat is dat?

De wet vereist namelijk dat je een gereguleerde financiële instelling dient te zijn. En heb je dus eenmaal de licentie, dan bezit je niet de autorisatie om een lijst met cryptocurrencies te voeren. Op deze wijze wordt fungeren als exchange bedrijf door deze fintech wet onmogelijk gemaakt.

Wat vind jij van deze situatie inzake de fintech wet in Mexico?

Over de schrijver
Mijn naam is Bas en ik ben al ruim 5 jaar geïnteresseerd in de Bitcoin en alles wat daarmee te maken heeft. Ik volg het cryptocurrency nieuws op de voet en vind het geweldig dat ik mijn bijdrage voor Coinstart.nl mag leveren.
Reactie plaatsen

Top 3 - Nederlandse cryptocurrency exchange

Bitvavo

1. - Bitvavo

Bitvavo is de goedkoopste en meest betrouwbare Nederlandse cryptomunten exchange. Cryptocurrency kopen is nergens zo gemakkelijk als bij deze crypto broker!

Litebit

2. Litebit

Litebit is het grootste, oudeste en misschien ook wel het bekendste cryptomunten exchange platform van Nederland.

Bitcoin Meester Broker

3. Bitcoin Meester

Bitcoinmeester, de naam zegt het al; een meester in Bitcoin. Bij deze exchange kun je gemakkelijk Bitcoin aanschaffen. Ook is het mogelijk om verschillende Altcoins te kopen!