In 2017 was er sprake van een enorme cryptocurrency hype: de koersen bleven maar stijgen en het ene record naar het andere record werd verbroken. Op een gegeven moment stortte de koers echter flink in. Waar er eerst nog geflirt werd met een koers van 20.000 dollar klapte deze in naar onder de 10.000 dollar. Veel mensen vragen zich dan ook af wat er nog over is van de hele cryptocurrency hype.
Enthousiasme
De Bitcoin kende eerst veel enthousiasme. Bij CREA in Amsterdam stond er bijvoorbeeld een rij van honderden mensen voor een lezing over het onderwerp. Iedereen had het erover: zelfs de postbode die nog net begrijpt hoe het internet werkt. Wanneer een onderwerp zo erg speelt in de media, is het duidelijk dat er sprake is van een sterke hype. De cryptocurrency hype leidde er dan ook toe dat veel mensen gingen beleggen in cryptocurrencies.
Het ineenstorten van de koers leek echter een kantelpunt. Steeds minder mensen hebben het er nog over. De postbode verzwijgt het grote verlies dat hij heeft gemaakt en lezingen worden er nog amper gegeven. Dit is ook terug te zien in bijvoorbeeld de media. Waar de cryptocurrency voorheen regelmatig op het acht uur journaal verscheen, rept er nu geen kraai meer over. Dit is ook terug te zien binnen Google trends alwaar de populariteit van zoektermen rondom de Bitcoin nog nihil is gebleken.
De toekomst
Dit is ook terug te zien in de handelsvolumes van de Bitcoin. Aanbieders van handelsplatformen zagen hun klandizie sterk afnemen. Waar servers er eerst regelmatig uitlagen door overbelasting, zijn het aantal bezoekers ondertussen sterk gedaald. Toch is er nog steeds interesse: de handelsvolumes liggen op een vergelijkbaar niveau als dat van de zomer van 2017. Bitcoins kopen is blijkbaar dus nog steeds een interessant instrument voor speculatie.
Dit is te verklaren doordat de Bitcoin en andere altcoins flinke koerssprongen kunnen maken. Hiervan kan je als belegger op de korte termijn van profiteren. Het is immers mogelijk om door middel van zogenaamde futures te speculeren op een prijsstijging of koersdaling van de munt.
De technologie
De technologie achter de Bitcoin is nog steeds goed. Het is echter maar de vraag of de Bitcoin de hype kan waarmaken. Door allerlei problemen is de munt namelijk niet echt geschikt als betaalmiddel. Dit kan in de toekomst natuurlijk veranderen. Toch is het dan onzeker of het de Bitcoin of een andere digitale munt gaat worden die als betaalmiddel zal worden gebruikt. Het is namelijk stukken goedkoper om je betalingen online te doen met Ripple XRP of Cardano ADA.
TIP: Waarom heeft Ripple XRP toekomst?
Uiteindelijk zal de Bitcoin door zijn volatiliteit voornamelijk aantrekkelijk zijn in landen waar de lokale munt onderhevig is aan sterke koersschommelingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Venezuela. In dit soort landen kan de Bitcoin enige stabiliteit bieden.
De Bitcoin is in ieder geval nog niet dood, maar het lijkt erop dat de populariteit bij het grote publiek wel verdwenen is. Dit betekent echter niet dat er geen mogelijkheden zijn om actief Bitcoins te verhandelen.
Starten met cryptomunten?
Wil je starten met Bitcoins of andere cryptomunten? Meld je aan voor ons nieuwsbrief en ontvang onze cryptocurrency cursus gratis in je mailbox 🙂