Last Updated on 16 januari 2020 by
Grote hoeveelheid Crimineel geld Bitcoin Beurzen. Op 10 januari jongstleden is een nieuwe wet in werking gesteld. Deze wet, de Wwft, is een wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Sinds 10 januari heeft deze wet ook betrekking op de Bitcoin beurzen.
Mede vanwege deze wet zijn de beurzen verplicht om bepaalde gegevens met bepaalde instanties te delen. Dit heeft er onder meer al voor gezorgd dat sommige Bitcoin beurzen hun deuren hebben moeten besluiten.
Zij waren simpelweg niet in staat om alle gegevens met andere partijen te delen. Dit vergt namelijk behoorlijke aanpassingen voor zowel het personeelsbestand als voor it-gerelateerde zaken.

In het verlengde van deze wet komen ook meerdere nieuwsberichten naar buiten. Blockchain-analysebedrijf Chainalysis is met een rapport over 2019 naar buiten getreden. Uit dit rapport blijkt dat maar liefst 2,8 miljard dollar aan Bitcoin transacties plaatsgevonden hebben tussen criminelen. De grootste hoeveelheden Bitcoins werden door de criminelen bij Binance en Huobi gestald.
300.000 individuele accounts
Uit het zelfde rapport blijkt dat deze 2,8 miljard dollar aan Bitcoins over 300.000 accounts verspreid werden. Deze accounts zijn allemaal van individuen en vormen dus één groot spinnenweb. Voor een instantie is het zodoende eigenlijk zoeken naar een speld in een hooiberg.
Uit hetzelfde rapport blijkt dat voornamelijk Binance en Huobi in aanraking met de criminele Bitcoins zijn gekomen. Van deze 2,8 miljard dollar werd in totaal 27,5% bij Binance gestald.

In totaal werd ook nog eens 24,7% bij Huobi gestald. Waarom het uitgerekend bij deze twee exchanges zo’n hoog percentage is, is vooralsnog niet bekend gemaakt. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat beide exchanges in de loop van deze week met een persbericht naar buiten gaan komen.
Voor criminele vormt de Bitcoin weer een nieuwe mogelijkheid om geld wit te wassen. Dat dit reeds op grote schaal plaatsvindt, kan geconcludeerd worden op basis van dit onderzoek.
Hierbij valt op dat het bij de 300.000 individuele accounts veelal om handelaren op de OTC markt gaat. De OTC markt is de over-the-counter markt.
Deze accounts zijn, in de meeste gevallen, gelinkt aan de exchange, maar hebben een onafhankelijke werking. Bij de OTC markt gelden bepaalde regels, waardoor het relatief makkelijk is om geld wit te wassen.
Binnen de ‘reguliere’ markt moeten de exchanges zich aan veel meer regels houden. Zodoende zijn de criminelen er vooralsnog zonder erge kleerscheuren vanaf gekomen.
De Chief Compliance Officer van Binance, Samuel Lim, heeft een korte reactie gegeven op het onderzoek: “We zullen onze KYC- en AML-technologie blijven verbeteren, evenals de tools en partners van derden waarmee we samenwerken, om onze nalevingsnormen verder te versterken”. Met de KYC- en AML technologie worden de Know-Your-Customer en Anti-Money Laundering procedures bedoeld. Deze procedures liggen eigenlijk in de lijn met de Wwft wet zoals deze in Nederland geldt.
Het onderzoek van Chainalysis maakt pijnlijk duidelijk dat er nog een hoop werk te verzetten is. De criminelen hebben vooralsnog vrij spel en dat bewijst het gigantische bedrag van 2,8 miljard dollar aan Bitcoins.