Wat is de Monero (XMR) cryptomunt?

Wat is Monero (XMR)?

Monero logoDe afgelopen jaren zijn er diverse cryptomunten op de markt gekomen. Er werd veelal gestreefd naar privacy en anonimiteit, vaak wilde ze dit ook verbeteren, maar hun succes varieerde nogal. Er zijn een aantal cryptovaluta aanbieders welke het mogelijk maken om alle transacties openbaar te bekijken. Weer andere stellen de privacy voorop of houden dit zeer expliciet. De Monero cryptomunt is erg populair vooral vanwege de functies die deze munt biedt. Deze functies zijn vooral gericht op privacy. In onderstaand artikel zullen wij je meer toelichten over Monero cryptocurrency.

Wat is Monero?

Monero is in 2014 gelanceerd en is een munt die gebruik maakt van een open-source systeem. Deze cryptovaluta is zeer op privacy gericht en werkt door middel van het blockchain-concept. Deze zogenoemde blockchains zijn de draaiende motoren van alle cryptovaluta. Zij zorgen ervoor dat ze fungeren als public ledgers van deelnemers activiteiten en dat al deze transactie op het netwerk worden getoond.

De blockchain van de Monero cryptomunt is zo geconfigureerd dat deze ondoorzichtig is. Dit zorgt ervoor dat de transactiegegevens zoals: de identiteit van afzenders en ontvangers, het bedrag van elke transactie anoniem blijft en dat adressen van de deelnemers worden gemaskeerd.

Het proces rond de mijnbouw van deze munt is gebaseerd op een egalitair concept. Er wordt uitgegaan van het principe dat alle mensen gelijk zijn en dezelfde kansen verdienen. Toen de makers Monero digitale munt bouwden besloten zij om geen deel voor zichzelf te houden en hielden zij zich vast aan hun ideaal. Dit ideaal hield in dat ze de gemeenschap willen ondersteunen en cryptovaluta verder willen laten ontwikkelen.

Monero crypto coin

Wordt Monero ondersteund?

Monero ondersteund elk individu in het mijn proces. Dit doen ze door een individu te belonen voor hun activiteiten door lid te worden van: mijn pools of Moreno’s die zij individueel kunnen halen uit de mijn (mijnen noemt men dit). Men kan het mijn proces van Monero op een standaard computer uitvoeren en hierdoor heb je geen specifieke hardware nodig. Je hebt toepassingsspecifieke geïntegreerde circuits zoals ASIC’s dus niet nodig. Monero draait op alle platforms zoals: OS-platforms, waaronder Windows, macOS, Linux, Android en FreeBSD.

Hoe verbetert Monero de privacy?

Door gebruik te maken van concepten van handtekeningen en stealth-adressen neemt Monero de privacyproblemen weg. Een verzendende deelnemer kan zijn identiteit verbergen voor andere deelnemers met de zogenoemde ring handtekening. Deze kan hij dan verbergen voor andere deelnemers in een groep. Ring Handtekeningen zijn anonieme digitale handtekeningen van een lid van de groep. Ze geven niet aan welk lid de transactie heeft ondertekend. Om een bel signatuur te kunnen generen gebruikt het monero-platform een combinatie van account sleutels van een afzender. Deze worden dan samen opgeslagen met de openbare sleutels op de blockchain. Hierdoor is deze uniek en privé. Hierdoor wordt de mogelijkheid geboden om de identiteit van de afzender te verbergen. Het is in de computer vrijwel onmogelijk om vast te stellen welke van de sleutels door welk groepslid wordt gebruikt om een complexe handtekening te produceren.

Is Monero anoniem?

Monero Stealth adressen

Stealth-adressen voegen graag extra privacy toe. Deze willekeurig gegenereerde adressen zijn voor eenmalig gebruik. Deze wordt voor elke transactie namen de ontvanger gemaakt. Het gebruik van deze stealth-adressen maakt het verbergen van het daadwerkelijke bestemmingsadres van een transactie mogelijk en verbergt de identiteit van de ontvangende deelnemers.

Monero XMR walletU kunt bovendien met Ring Confidential Transactions of RingST het transactiebedrag goed verbergen. Nadat dit succes was geboekt bij het verbergen van de identiteit van afzenders en ontvangers werd de functionaliteit van RingST geïntroduceerd in januari 2017. Daarnaast werd dit verplicht gesteld voor alle transactie en uitgevoerd op het Monero-netwerk.

Op de blockchain wordt de transactiegeschiedenis van elke Bitcoin geregistreerd. Dit heeft als groot voordeel dat hiermee de eenheden van Bitcoin kunnen worden geïdentificeerd als zij aan bepaalde gebeurtenissen zijn gekoppeld. Denk aan: fraude, gokken, diefstal. Hierdoor wordt de weg vrijgemaakt voor het blokkeren, opschorten of sluiten van accounts die dergelijke eenheden bevatten. Indien je vandaag een paar Bitcoins ontvangt welke eerder werden gebruikt voor gokken worden deze in de toekomst verboden. Dit leidt natuurlijk tot verlies.

Wat zijn uitdagingen voor Monero coin?

Deze privacy voordelen hebben de snelle acceptatie van Monero aangewakkerd. Deze brengen ze ook uitdagingen met zich mee. De niet traceerbaarheid en de privacy kenmerken van Monero kunnen worden gebruikt voor onbetrouwbare doeleinden en op dubieuze marktplaatsen. Denk aan drugs en gokken. Markten als het donkere web, zoals AlphaBay en Oasis zien dat het gebruik van Monero toe.

Doordat Monero zo goed is in het behouden van de privacy en dit hen ook echt kenmerkt heeft dit ertoe bijgedragen dat zij erg groot is geworden. Hierdoor is zij de 13e grootste cryptocurrency in de wereld. Indien je kijkt naar de marktkapitalisatie vanaf februari 2018 zie je dat Monero echt toonaangevend is geworden. Zij kan cryptovaluta uitwisselen zoals:
Kraken, Poloniex en Bitfinex. De privacy functies hebben echter ook geleid tot vragen over het gebruik ervan in illegale activiteiten. Dit blijven natuurlijk allemaal uitdagingen, maar je kunt stellen dat Monero al veel bereikt heeft, en dat wel aan kan.

Delen is lief!

Laat je mening achter, wat vind jij?