Wat is Maker (MKR) cryptomunt?

Maker (MKR) en wat kun je met de Maker coin?

Maker coinEnkele jaren geleden begon Ethereum als een groot succes. Daarna hebben de mannen van Maker het plan op gevat om ook een coin op de markt te brengen met Ethereum als platform. Ze hadden zich voor ogen gehouden een digitale munt te ontwikkelen en deze vervolgens te decentraliseren. Er wordt op dit platform Dai verkocht, diezelfde waarde als de Amerikaanse dollar aanneemt. Dit wordt ook wel een stable coin genoemd, doordat het weinig te lijden heeft onder grote fluctuaties in koersen. In dit artikel willen we dieper in gaan op ‘Wat is Maker coin?’ en ‘Hoe werkt Maker’?.

Hoe werkt Maker?

Maker draait op de Ethereum blockchain. Er is voor deze constructie gekozen, zodat gebruikers via slimme contracten, gemakkelijk Dai kunnen kopen. Dit wordt ook wel Collateralized Debt Postition genoemd. Het uitgangspunt is dat gebruikers kunnen kiezen welke valuta zij het meeste waarderen op een bepaald moment. Doordat het waardevast is, lees gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, geeft het veel vrijheid voor de gebruiker om er weer van af te kunnen. 

Maker cryptomunt

Cryptomunt Maker voor particulieren

Maker kan erg aantrekkelijk zijn voor particulieren, omdat het een manier is om grote markt schommelingen beter op te vangen. Tevens kan het gebruiker worden om producten mee aan te schaffen bij een grote groep bedrijven. Daarbij komt dat er geen rekening gehouden hoeft te worden met waardeveranderingen. Dit maakt het gebruik van het platform bijzonder prettig. Zeker op de lange termijn is dit een absolute plus voor particuliere gebruikers. Winst maken is doorgaans geen uitgangspunt onder particulieren. Maar het oppotten van vermogen en eventueel kunnen doen van betalingen wél en daar leent Maker zich bijzonder goed voor.

Hoe werkt Maker coin voor bedrijven?

Als Maker zeer goed aansluit bij de wensen van een particulier, kan het dan wel aantrekkelijk zijn voor bedrijven? Bedrijven zijn veelal op zoek naar nieuwe kapitaal om te kunnen investeren in hun onderneming om te groeien. Dai heeft als eigenschap dat het uiterst kleine schommelingen kent en daardoor weinig onverwacht zal blijken. Dit is natuurlijk de perfecte situatie voor een grote lening voor bedrijven. Daarnaast heeft Dai ook zeer lage transactiekosten. Zeker wanneer je internationaal opereert kan je geconfronteerd worden met hoge bemiddelingskosten, verzekeringen en andere transactiekosten. 

Transparantie en veiligheid

Maker heeft op voor hand al aan gegeven transparantie hoog in het vaandel te hebben staan. Dit is op veel manieren terug te zien in hun manier van opereren. Zo maken ze gebruik van de Ethereum blockchain, waar alle transacties nagelopen kunnen worden; er kan nooit een transactie zoek raken. Daarnaast hebben ze op hun website een uitgebreide beschrijving staan over: ‘hoe werkt Maker’, wat zijn de risico’s, hoe werkt de overheid mee en nog veel meer vragen worden beantwoord in deze zogeheten ‘White Papers’.

DAO netwerk van Maker coin

Dai Stabiele cryptomunt (stablecoin)

Het Dai Stablecoin-systeem is ontworpen om een groot probleem van stabiele uitwisseling van waarde binnen de Ethereum-omgeving en de bredere blockchain-economie op te lossen. Het mechanisme waarmee Dai wordt gecreëerd en verhandeld in staat stelt om de prijsstabiliteit van Dai in de loop van de tijd op een efficiënte manier te handhaven. Het brengt met zich mee dat Dai een vrij consistente lijn zal volgen in het waarde verloop. Daarbij zijn de kosten laag en de vooruitzichten stabiel. Kortom het project heeft met Dai een munt ontwikkeld die betrouwbaar is, transparantie naar streeft en zowel voor particulieren als bedrijven interessant zal blijken.

Delen is lief!

Laat je mening achter, wat vind jij?