IOTA coin

Wat is IOTA Coin (MIOTA)?

IOTA cryptomuntIOTA is een cryptocurrency, die geen gebruik maakt van de blockchain. In plaats daarvan maakt het gebruik van een Tangle systeem. Dit is een netwerk van IOTA-gebruikers, die de rol van ‘miners’ onderneemt. Er wordt dan ook wel eens gezegd dat IOTA met name gericht is op de Internet of Things apparaten. Dit is een groep internetgebruikers, die online een minderheid vormt ten op zichten van de intelligente apparaten. Op deze manier vormt de cryptomunt een soort tegengewicht tegen dit al maar groter wordende machtsblok. Wil je weten wat MIOTA is, in dit artikel geven we je op die vraag antwoord!

IOTA wordt niet gemined

Zoals we net al zeiden bij MIOTA wordt er niet gemijnd. Dit voelt wellicht wat gek aan, want als je aan crypto’s denkt, denk je gelijk aan minen. Het grote probleem met mijn is dat het enorm veel energie kost. IOTA is op andere manier ontworpen, waardoor het hier geen gebruik van maakt. Meerdere overheden hebben al aangegeven dat ze niet erg content zijn met dit feit. Het slokt veel van de energievoorraad van een land op. Het is dan ook onduidelijk of overheden dit op termijn een halt willen toe roepen. Grote voordeel bij MIOTA is dat je je hier geen zorgen over hoeft te maken, omdat er niet gemijnd wordt. Alle MIOTA coins zijn al uitgegeven, in totaal zijn er 2.779.530.283 MIOTA’s in omloop.

IOTA cryptocurrency

Een voordeel of juist een nadeel?

Er wordt geen gebruik gemaakt van smart contracts. Dit zijn contracten met een bepaalde inhoud over regels en functies, die er nodig zijn bij transacties. Het grote voordeel van deze contracten is dat processen snel verwerkt kunnen worden zonder de tussenkomst van een extra partij. Het is allemaal al geregeld! IOTA maakt hier geen gebruik van en je bent daardoor ook niet aan automatische aan allerlei regels en functies gebonden. Het geeft je meer vrijheid. Het is maar net wat je wil: gemak of vrijheid.

Door gebruikers, voor gebruikers

De munt is sterk afhankelijk van het aantal actieve gebruikers. Bij een transactie is het namelijk zaak dat deze wordt geverifieerd. De ontvanger kan de transactie verifiëren. Hier is echter geen beloningssysteem voor ontwikkeld, waardoor men hier niet erg happig op is. Waarom zou je het doen? Je hebt er zelf toch niet al te veel aan. Als er genoeg actieve gebruikers zijn, die de coin in hun cryptocurrency portfolio hebben en gebruiken zou het geen enkel probleem moeten zijn. Op dit moment is het prima en werkt de crypto goed, maar zou dat ook in de toekomst zo zijn? Dit is lastig te zeggen, wat een ding dat zeker is, is dat dit een Achilleshiel blijft.

IOTA is snel en goedkoop

Gelukkig is er ook nog goed nieuws. MIOTA is namelijk een mega snelle manier om transacties te voltrekken. Daarnaast heeft het ook lage kosten, waardoor het ook aantrekkelijk is om kleine betalingen ermee te doen. De kleinschaligheid waarmee IOTA kan werken door de snelheid en lage kosten is een de grootste voordelen ten op zichten van concurrenten als BitCoin.

Al met al hebben we geprobeerd een goed beeld over ‘Hoe werkt IOTA’ te schetsen. Het heeft net even een andere insteek qua ontwerp, wat voordelen en nadelen heeft. IOTA kiest een ander deel van de markt en leent zich daarmee beter voor bepaalde toepassingen dan haar concurrenten. Het is om goed de context van het geval in te schatten om te kijken welke crypto het meest geschikt is. Het blijft spannend wat er in toekomst gaat gebeuren, maar een ding staat vast deze coin heeft veel potentie om een hele grote speler te worden!

IOTA aanschaffen

Je kunt IOTA kopen bij verschillende cryptocurrency exchange’s. Ik koop altijd mijn IOTA bij Bitvavo, de beste crypto exchange van Nederland als je het mij vraagt. Tegenwoordig kun je ook heel eenvoudig cryptomunten kopen bij Coinbase, Binance, Bitcoin Meester & Litebit. Voorals nog doe ik het liefste zaken met Bitvavo. Klik op onderstaande banner om meer informatie te verschaffen over Bit vavo.

Delen is lief!

Laat je mening achter, wat vind jij?