Wat zijn transactiekosten?

Wat zijn transactiekosten? (Fees)

Als je gaat beleggen in cryptocurrencies, krijg je ook met transactiekosten (ook wel Fees) te maken. Maar wat zijn nou transactiekosten en wanneer moet je ze betalen? Dat lees je in dit artikel.

Wat zijn transactiekosten

Bij vrijwel alle soorten beleggingen betaal je transactiekosten. Dit zijn kosten die je moet betalen voor het openen en sluiten van posities. Als je bijvoorbeeld BTC koopt moet je daarvoor een percentage betalen aan de broker, maar ook als je de BTC positie weer verkoopt moet je daarvoor betalen.

Transactiekosten kunnen een groot deel van je rendement innemen als je niet goed oppast voor het percentage dat de broker rekent.

De ene broker is namelijk een stuk duurder dan de ander. Daarom is het altijd belangrijk om transactiekosten te vergelijken bij verschillende brokers.

Transactiekosten laag houden

Als je gaat handelen in cryptocurrencies is het een goed idee om de transactiekosten zo laag mogelijk te houden. Hoe lager je de transactiekosten houdt, hoe meer rendement je uiteindelijk over houdt.

Er zijn veel beginnende beleggers die vooral korte termijn beleggen en bijna elke minuut een positie openen en sluiten. Als je dit doet moet je al veel winsten maken om de kosten eruit te halen. Anders lijkt het in je overzicht alsof je winst maakt, maar eten de transactiekosten het meeste van je winst op.

Als je gaat handelen in cryptocurrencies kun je dus veel beter kiezen om voor lange termijn trends te gaan. Dit doe je door bijvoorbeeld naar de weekly chart te kijken om zo de trend te bepalen.

Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat je zo goedkoop mogelijk in stapt zodat je je cryptocurrencies duur kan verkopen.

Als je helemaal weinig transactiekosten wil betalen kun je beter voor de buy&hold (hodl) strategie gaan. Hierbij ben je niet steeds bezig met kopen en verkopen van je cryptocurrencies.

Cryptomunten met weinig transactiekosten

Bekende digitale munten waar je weinig tot vrijwel geen transactiekosten betaald zijn Verge, Cardano & Stellar Lumens. Tevens betaal je bij Ripple XRP vrijwel geen transactie kosten. Dit zijn mede daarom digitale munten die enorm groot kunnen worden in de payment industrie.

Lijstje crypto met lage kosten

  • Monero: $2.587
  • Bitcoin: $1.184
  • Dash: $0.363
  • Ethereum: $0.347
  • Litecoin: $0.198
  • Bitcoin Cash: $0.097
  • EOS: $0.0105
  • Ripple: $0.0037
  • TRON: $0.0000901

Exchange zonder transactiekosten

Ook niet onbelangrijk is een exchange omarmen waarbij je zo weinig mogelijk kosten hebt. Hou rekening dat cryptocurrency exchange ’s enkel kunnen bestaan door iets te verdienen. Dit doen ze door een vooraf bepaalde percentage als transactiekosten (ook wel Fee genoemd) te verrekenen. Cryptocurrency kopen doe ik bij Bitvavo, dit is een Nederlandse cryptocurrency exchange die de goedkoopste is! Wil je dus goedkoop cryptomunten kopen doe dit dan bij Bitvavo! 🙂

Delen is lief!

Laat je mening achter, wat vind jij?