Wat is een stablecoin?

Wat zijn stablecoins? (stabiele cryptomunten)

Stablecoin verwijst naar een nieuwe klasse van cryptocurrencies die prijsstabiliteit bieden en / of worden ondersteund door reserve-activa. In de afgelopen tijd hebben stablecoins voldoende grip gekregen bij het bieden van het beste van twee werelden: de onmiddellijke verwerking en veiligheid van betalingen van cryptocurrencies en de volatiliteit vrije stabiele waarderingen van fiat-valuta’s. Volatiliteit is hoe erg de koers fluctueert van een bepaald aandeel of een bepaalde cryptocurrency.  Stabiele currencies hebben bijvoorbeeld een lage volatiliteit net zoals aandelen van grote NV’s als bijvoorbeeld Unilever en shell.

Huidige cryptomunten niet stabiel

Hoewel bitcoin de meest populaire cryptocurrency blijft, lijdt het onder extreem veel fluctuaties in zijn koers en in zijn waarderingen op de markt. Het steeg bijvoorbeeld van het niveau van ongeveer $ 5.950 in november van 2017 tot boven $ 19.700 in december van dat jaar, en daalde begin februari van 2018 met ongeveer twee derde tot het niveau van $ 6.900. Zelfs de prijsschommelingen binnen de dag zijn enorm. Het is normaal dat de cryptocurrency meer dan 10 procent in beide richtingen binnen een tijdspanne van een paar uur beweegt en dat zorgt natuurlijk voor een hoop ongewilde onzekerheid.

Dit soort korte termijn schommelingen van de koers maakt bitcoin en andere populaire cryptocurrencies ongeschikt voor dagelijks gebruik door het publiek. In wezen moet een valuta dienen als een medium voor uitwisseling van geld en als een opslagmethode voor de geldwaarde, en de waarde ervan moet relatief stabiel blijven over langere tijdshorizon voor zekerheid. Gebruikers zullen afzien van de invoering ervan als ze morgen niet zeker zijn van de koopkracht. In het beste scenario zou een cryptocoin zijn koopkracht moeten behouden en zou hij de laagst mogelijke inflatie moeten hebben, voldoende om de tokens uit te geven in plaats van ze op te slaan. Stabiele munten bieden een oplossing om dit ideale gedrag te bereiken

Het doel van stablecoins

Twee primaire redenen voor de prijsstabiliteit van fiat-valuta’s zijn de reserves die hen ondersteunen en de tijdige marktacties door de controlerende autoriteiten, zoals centrale banken. Omdat fiat-valuta’s zijn gekoppeld aan een onderliggende waarde, zoals goud- of valutareserves die als onderpand fungeren, blijven hun waarderingen vrij van wilde schommelingen. Zelfs in bepaalde extreme gevallen waarin de waarderingen van een fiat-valuta drastisch kunnen evolueren, schakelen de controlerende autoriteiten in en beheren ze de vraag naar en het aanbod van valuta om prijsstabiliteit te handhaven. Massa cryptocurrencies missen deze twee hoofdkenmerken. Ze hebben geen reserve die hun waarderingen ondersteunt en ze hebben geen centrale autoriteit om prijzen te controleren wanneer dat nodig is. Stabiele cryptomunten proberen deze kloof tussen fiat-valuta’s en cryptocurrencies te overbruggen.

Verschillende stabiele cryptomunten

Er zijn drie categorieën stablecoins op basis van hun werkingsmechanisme. Niet-gecollateraliseerde stablecoins gebruiken geen reserves, maar bevatten een werkingsmechanisme, zoals dat van een centrale bank, om een ​​stabiele prijs te behouden. Crypto-collateralized stablecoins worden ondersteund door andere cryptocurrencies. Als laatste heb je de Fiat-collateralized stablecoins. Fiat-collateralized stablecoins behouden een fiat-valutareserve, zoals de Amerikaanse dollar, als onderpand om een ​​geschikt aantal cryptomunten uit te geven. Andere vormen van onderpand kunnen edelmetalen zoals goud of zilver omvatten, evenals grondstoffen zoals olie, maar de meeste hedendaagse fiat-collateralized stablecoins gebruiken dollarreserves.

Delen is lief!

Laat je mening achter, wat vind jij?