Wat is P2P?

Wat is P2P?

P2P staat voor Peer to Peer. Dit betekent eigenlijk dat er transacties van betalingen worden uitgevoerd zonder tussenpersoon. Heel simpel gezegd, betekent dit dus dat je bijvoorbeeld geen bank nodig hebt. We maken allemaal gebruik van tussenpersonen. Als jij geld over wil maken naar een vriend, dan doe je dit via je bank, zoals de ING, de SNS-bank of de Rabobank. Feitelijk vertrouw jij deze bank erop dat het geld wordt overgemaakt naar de vriend in kwestie. Bij P2P wordt de tussenpersoon, zoals een bank wegglaten.

Wat betekent P2P

Waarom is Peer to Peer handig? Een groot voordeel van Peer to Peer is dat je niet te maken hebt met allerlei risico’s. We weten allemaal nog wel hoeveel mensen hun geld kwijtraakten toen de Iceland Bank failliet verklaard werd. Had je nu maar je crypto’s veilig opgeborgen op je hardware wallet. Tonnen geld waren verdwenen. En ook de huidige banken, zijn vaak aan het investeren met ons geld. Niet iedereen vindt dat een prettige gedachte.

Bij peer to peer maak je dus géén gebruik van een tusssenpersoon, maar doe je rechtstreeks zaken met je vrienden of andere connecties.  Een ander voordeel is dat je niet te maken hebt met allerlei extra kosten. Als je betalingen doet via een P2P naar iemand in het buitenland, komen er geen extra kosten bij, de je wél hebt wanneer je dit via je bankrekening doet.

Waar ken je Peer to Peer van?

Cryptocurrency, zoals Bitcoins, Ethereum en Bitcoin Cash, zijn de bekendste vorm van P2P, maar we zien de technologie ook steeds meer terugkomen bij bijvoorbeeld diverse beurzen in de Forex. In het buitenland worden enkele bekende crypto’s ook al gesteund door de overheid, zoals het geval is bij Ripple. Deze munt werkt zelfs samen met verschillende banken.

Toekomst P2P

Hoe de toekomst eruit komt te zien van P2P is niet te voorspellen en de meningen zijn er ook erg verdeeld over. P2P lijkt echter wel steeds meer te groeien. en steeds meer mensen voor zich te winnen.

Delen is lief!

Laat je mening achter, wat vind jij?