Wat is minen en hoe werkt crypto minen

Wat is minen?

In de wereld van de cryptocurrencies spreken we vaak over minen, Wat is minen eigenlijk? Deze termen is ontstaan uit ‘gold minen’, waarbij er letterlijk goudmijnen worden gemaakt om goud te vinden. Net als bij goud, is er van de meeste cryptocurrency maar een bepaalde hoeveelheid beschikbaar. Zo is er bijvoorbeeld een maximum van zo’n 21 miljoen Bitcoins beschikbaar. Hoe werkt minen, aan het eind van dit artikel weet jij hoe je kunt starten met minen!

Wat is Minen

Digitale munten zoals de Bitcoin bestaat uit een stukje code (cryptografie) en kun je zien als een kluis de gekraakt moet worden. Je kunt je computer inzetten om deze code te kraken, door iedere keer de juiste combinatie te gokken. Dit wordt ook wel het minen genoemd. Op dit moment zijn er zoveel PC’s verbonden met het Bitcoin mining netwerk dat je met deze energie een stad als Amsterdam zou kunnen voorzien van elektra. Ondertussen zijn programmeurs al zo ver dat ze via grote website’s cryptocurrency minen op jou pc.  Dit wordt ook wel cryptojacking genoemt, je PC wordt gekaapt door geavanceerde software.

Is Bitcoin Minen nog rendabel?

Het is belangrijk om te realiseren dat het minen van cryptomunten behoorlijk wat rekenkracht kan kosten. Je hebt er een zeer goede computer voor nodig, met een goede videokaart en een snelle processor. Met één computer heeft het delven daarnaast in de meeste gevallen weinig zin. Het duurt lang tot de ‘code’ wordt gekraakt, dus het is beter om meer computers hiervoor te gebruiken, die constant aan het draaien zijn. Zo kunnen er meerdere nieuwe crypto blockchains worden gecreëerd. Dit kost erg veel stroom en wanneer je dit in kleine getallen doet, kun je er eigenlijk zeker van zijn dat het voor jou weinig oplevert. Daarom doen veel mensen niet aan delven, maar kopen ze de cryptocurrencies in via een exchanger.

Gezamenlijk bitcoin Minen

Wanneer je als particulier toch wilt delven, zou je je ook kunnen aanmelden bij een groep, zodat jullie samen gaan minen en de geminde cryptomunten ook verdelen. Dit is ook online mogelijk, maar daar zitten soms wel voorwaarden aan verbonden die niet altijd positief voor jou kunnen zijn. Let hier dus ook goed op als je besluit te gaan delven. Let op: Belasting betalen over je Bitcoins wordt steeds belangrijker….

Delen is lief!

Laat je mening achter, wat vind jij?