Wat is een smart contract?

Wat is een smart contract?

Wat is een smart contract: Heel letterlijk vertaalt zijn smart contracts slimme contracten en verbonden aan de blockchain. Er zijn veel functies bij de blockchain, toch is een van de meest voor de hand liggende functies voor blockchain dat je het gebruikt als digitaal geld. Om deze reden is de Bitcoin populair en zijn er veel cryptomunten op de markt. De blockchain biedt de mogelijkheid tot het creëren van smart contracts. Maar wat is een smart contract precies? Wat zijn al die eindeloze mogelijkheden ?

Wat is een smart contract?

Een smart contract wordt automatisch uitgevoerd en hier is geen tegenpartij bij nodig. Je kunt deze afspraken kun je altijd in zien. Dit kan echter vaak niet worden aangepast. Je zet geen handtekening met een pen onder een papieren contract, dit is dus wat een smart contract niet. Normaal gesproken zijn we dit gewend. Het is een digitaal contract wat volledig bestaat uit computercode. Deze computercode is door een programmeur geprogrammeerd. Je vindt hierin alle informatie van het contract bestaande uit:

  • De gegevens waarin staat vastgelegd wanneer iets vastgelegd.
  • Wanneer moet het contract worden uitgevoerd.
  • Tussen wie het contract geldig is.

Wat is een smart contract – de voordelen

Er zijn veel voordelen bij smart contracts hieronder zetten we ze voor je op een rij:

  • Allereerst is het vertrouwen echt belangrijk. Het smart contract staat op de blockchain. Daarnaast is de blockchain een gedeeld netwerk en wordt deze automatisch gecontroleerd door alle apparaten en daarmee zijn we verbonden. Hierdoor deze apparaten over een kopie van de blockchain en hierdoor kan niemand het contract.
  • De overeenkomst ga je echt zelf aan en hierdoor is autonomie een van de voordelen. Er is geen vertrouwen nodig in een bank, advocaat, makelaar of ander tussen persoon en deze personen kunnen het contract dan ook niet in hun voordeel manipuleren. Hierdoor hoef jij je geen zorgen te maken dat iemand anders onder een afspraak uit probeert te komen. Het smart contract wordt door het netwerk beheerd en automatisch uitgevoerd.
  • De beste cryptografie beveiligd het smart contract. Hierdoor is het onmogelijk om dit te hacken en is de veiligheid ontzettend goed.
  • Doordat smart contracts door machines worden beheerd worden er nagenoeg geen fouten gemaakt. Er is hierdoor een enorme nauwkeurigheid.
  • Iedereen beschikt over een back-up van de blockchain en hierdoor kun je het niet kwijtraken.
  • Traditionele contracten zijn duur en smart contracts zijn goedkoper. Dit komt doordat er geen tussen partijen meer nodig Je hoeft bijvoorbeeld niet meer voor notaris te betalen.
  • Alle contracten zijn volledig geautomatiseerd en hierdoor is alles ontzettend snel. Alle handelingen die normaal nodig zijn om een contract uit te voeren zijn bij smart contracts niet meer nodig. Daarnaast wordt de code elke dag verder ontwikkeld, hierdoor gaat het alleen nog maar sneller.

Advies

Dit is een beknopte samenvatting waarin staat wat smart contracts zijn. Natuurlijk is er nog veel meer informatie te vinden. Je kunt dit op internet vinden of om advies vragen. Dit raden we je ook echt aan, want het is echt belangrijk om te weten waar je mee bezig bent voor je ergens inspringt.

Delen is lief!

Laat je mening achter, wat vind jij?