Wat is een private key public key

Wat is een private key en public key?

Wat is een private key? Om betalingen van cryptovaluta te kunnen versturen en ontvangen worden deze geregeld door beveiligingssleutels. Dit wordt ook wel een private key genoemd en is nodig om geld te versturen. Daarnaast het je de public key om geld te ontvangen. Er zijn diverse vragen die er omtrent dit onderwerp aan de orde komen. Het is natuurlijk ook belangrijk om te weten wat mensen mogen weten en wat niet. Hieronder wordt er meer over wat is een private key uitgelegd.

Wat is een Private key

De beveiliging van alle transacties van crypto-valuta zijn gebaseerd op cryptografie. Indien je een betaling wilt versturen heb je een eigen adres nodig. Dit adres bestaat doorgaans uit een reeks van willekeurig gegenereerde cijfers en letters. Ieder adres heeft een eigen sleutel ook wel “ private key” genoemd en is uniek.

Een private key bestaat over het algemeen uit een 256-bits code en 64 karakters. Met jouw private key zet je een digitale handtekening en daarmee kun je aantonen dat jij de eigenaar bent van jouw crypto-valuta. De zogenoemde wallet (digitale portemonnee) beheert jouw private key en toont jouw vermogen in cryptomunten. In jouw wallet wordt ook een overzicht bijgehouden van alle transacties. Dit is erg handig als je terug wilt zien welke overboekingen er geweest zijn de afgelopen tijd.

Het is erg belangrijk dat je jouw private key geheim houdt. Dit omdat anders iedereen bij jouw cryptomunten kan en jouw vermogen in gevaar komt.

Indien je jouw private key bent vergeten is het helaas niet meer mogelijk om bij jouw crypto- valuta te komen. Eigenlijk is een private key een soort pincode van jouw bankrekening welke niemand anders weet. Het is dus erg belangrijk om deze veilig en goed te bewaren en te onthouden.

Wat is een public key

Vanuit een private key wordt een public key gegenereerd en deze kan aan iedereen kenbaar worden gemaakt. Om crypto munten te kunnen ontvangen wordt van deze key gebruik gemaakt. Je kunt het zien als een soort bankrekening ( jouw eigen IBAN-nummer). Echter wordt een public key meestal anders genoemd namelijk: “ crypto-adres”. Om extra beveiliging te kunnen bieden is dit adres een hash en dit is van de public key. Een hash is:

“ Een proces dat gebaseerd is op wiskunde en welke een verval aantal data als input neemt. Hieruit wordt een korte uitkomst geproduceerd welke van een vastgestelde lengte is gepakt.”

Je kunt vanuit de private key heel gemakkelijk public keys generen. Het is echter niet mogelijk om vanuit een public key een private key te genereren. Daarnaast is het ook onmogelijk dat iemand met jouw public key ook jouw private key kan achterhalen.

Dit komt doordat de key namelijk door middel van een algoritme wordt gegenereerd en maar een kant op werkt. Natuurlijk is er nog veel meer informatie om op te zoeken over de private key. Dit is echter wel alle essentiële informatie die je nodig hebt om de juiste basis te weten omtrent dit onderwerp. Met dit artikel kan je in ieder geval al met een goede basis aan de slag.

Delen is lief!

Laat je mening achter, wat vind jij?