Wat is een Node?

Wat is een node?

Voordat we in dit artikel verder gaan praten over een node en wat ze doen is het belangrijk om gelijk antwoord op de vraag te geven: “ Wat is een node”? Nodes zijn er om de betrouwbaarheid en integriteit te valideren van transacties. Alle cryptovaluta zoals bijvoorbeeld: Dash, Monero, Zcash, Ethereum, Bitcoin en dergelijke stellen ons in staat om op een veilige en anonieme wijze betalingen online uit te voeren.

Deze transacties van crypto valuta worden binnen een blockchain network uitgevoerd. Een gedecentraliseerde database waarin alle transacties worden geregistreerd vanaf de allereerste transactie dit staat weer in verband met het blockchain network.

Indien alle nodes samen hun doel hebben bereikt gaan zij akkoord met hun transactie en wordt deze als een blokje aan de ketting van de blockchain toegevoegd. Eigenlijk wordt de controlerende taak die normaal bij de banken ligt (de centrale) aan de computers overgedragen die binnen de blockchain zitten. Eigenlijk heel kort samengevat is een node een computer die deelneemt aan het blockchain network.

Een node bepaald meer dan miners

Nodes bepalen welke transacties er geldig zijn en niet de miners. Veel mensen denken vaak dat dit andersom is. Wat de miners doen is juist dat ze een dienst verlenen aan een netwerk. Het is wel een de miners welke transacties ze opnemen in een blog.

Toch wordt het uiteindelijke of het geldig is door een node bepaalt. De (full) nodes bepalen of transacties geldig zijn in het netwerk. Het is een stukje software dat alle geschiedenis van bitcoin- en andere cryptocurrency transacties bijhoudt en verifieert.

Bij het verifiëren wordt bepaald of een transactie geldig is en of alles volgens de geldige regels gebeurt. Het is voor iedereen mogelijk om een (full) node te draaien. Elke node kan zijn eigen regels bepalen dit met betrekking tot de geldigheid voor een transactie. Echter is dit alleen mogelijk als de rest van het netwerk dezelfde regels hanteert. Alleen dan zal een transactie ook door de rest van het netwerk geldig worden verklaart.

Delen is lief!

Laat je mening achter, wat vind jij?