Wat is een hard fork

Wat is een fork?

Heb je te maken met cryptovaluta, dan zul je de term ‘fork’ al snel horen vallen. Wat is een fork en waarom bestaat het? Meestal wordt er gesproken over een soft fork of een hard fork. Bitcoins en andere cryptocurrencies werken via de blockchain, waarbij de transactie via computers worden uitgevoerd. Hierbij gelden meerdere regels waar je je aan dient te houden. Het kan echter ook voorkomen dat de computers de transacties op verschillende manieren uitvoeren. In zo’n geval ontstaat er een conflict. Om dat conflict op te lossen, kan er gebruik worden gemaakt van twee verschillende varianten. De soft fork en de hard fork.

Verschil tussen hard en soft fork

De soft fork wordt ingezet om bepaalde regels te verscherpen die bij een cryptocurrency horen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat het aantal mb waarmee een transactie wordt verstuurd wordt aangepast. Als consument merk je hier doorgaans niet zo heel veel van en blijf je gewoon jouw hoeveelheid cryptocoins houden en kun je er ook in blijven handelen. Wat je wel kunt merken is dat transacties sneller of langzamer worden doorgevoerd bijvoorbeeld.

Hard fork

Een harde fork of hard fork zorgt voor een zichtbaar groter verschil. Dit houdt in dat de verschillende vormen van transacties doorvoeren zo verschillend zijn, dat er geen goede oplossing te vinden is. In dat geval vindt er een soort splitsing plaats, die je kunt vergelijken met een splitsing die je ook ziet bij de vork van je bestek. Eén cryptomunt kan opeens verdeeld worden in twee munten. Dit proces is al eens voorgekomen bij de Bitcoin en om die reden bestaat er nu ook Bitcoin Gold en Bitcoin Cash. Het zijn twee nieuwe cryptocurrencies, maar toch zijn ze ook net weer wat anders qua werkwijze.

Wat doen bij een fork?

Wanneer er een fork aankomt, kan het handig zijn om je munten veilig te stellen. Vooral een harde fork kan toch enigszins riskant zijn. Houd daarom altijd goed bij wat precies de ontwikkelingen zijn, zodat je niet snel voor verrassingen komt te staan. Hou goed het nieuws in de gaten over de coins die je bezit, zo blijf je op de hoogte. Ik hoop dat je antwoord hebt op de vraag: Wat is een fork? Hieronder heb ik nog wat interessante artikels geplaatst.

Delen is lief!

Laat je mening achter, wat vind jij?