Wat is een dump?

Wat is een Dump?

Als je gaat traden in nog niet zo bekende coins kom je vaak Pump & Dumps tegen. Wat een Pump is lees je hier. Maar wat is nou eigenlijk een dump? Dat lees je in dit artikel.

Wat is een dump

Er zijn grote beleggers die er van houden om de marktprijs flink op te drijven om daarna de coin met gigantische winsten te verkopen. De munt wordt dan in hele grote aantallen gekocht waardoor de prijs ineens de lucht in schiet. Alle beginners die geen verstand hebben van beleggen stappen dan in om met de trein mee te gaan. Wat ze niet weten is dat de prijsgroei dan eigenlijk is gemanipuleerd door grote beleggers die juist graag willen dat jij op de trein des doods springt. Hoe meer mensen er uiteindelijk instappen, hoe groter de winst zal zijn van de grote beleggers. Als er een Pump ontstaat kun je hiermee als je geluk hebt heel veel geld verdienen. Maar de meeste beleggers blijven te lang in de trein en verliezen daar soms zelfs al hun geld mee.

Een dump herkennen

Een dump volgt meestal na een periode met heel veel volume in de markt en een grote opwaartse beweging. Als je ziet  dat een coin al een hele grote sprong heeft gemaakt is het meestal niet verstandig om nog te investeren. De kans is groot dat het gaat om een Pump & dump. Als je dan toch besluit om bijvoorbeeld halverwege in te stappen, kan het maar zo zijn dat de prijs vlak na dat jij bent ingestapt in elkaar zakt. Dit heet een dump. Als de prijs net in elkaar zakt als jij bent ingestapt, verlies je in minder dan een paar minuten heel veel geld. Dit soort acties komen vooral voor bij de wat kleinere en meer onbekende munten. Op social media wordt er dan veel fake nieuws verspreidt over de munt om het meer geloofwaardig te maken. Trap er niet in en investeer alleen in munten waarin jij echt vertrouwen hebt. Kijk ook voordat je gaat beleggen eerst naar de dagelijkse volume van de munt waar je in wil investeren. Als deze volume normaal heel laag is en nu ineens heel veel, kan het zo maar zijn dat je een Pump & dump bent tegengekomen. Als je het echt op het begin tegenkomt en er is nog niet veel prijsbeweging geweest maar de volume is wel heel hoog kun je best instappen. Zorg er dan wel voor dat je gebruik maakt van een relatief korte stop-loss. Hierdoor beperk je dan je verliezen als de markt niet de kant op gaat die je had verwacht.

Delen is lief!

Laat je mening achter, wat vind jij?