API Application Programming Interface

Wat is een API (Application Programming Interface)?

API is een afkorting voor Application Programming Interface. Het is beter bekend onder de afkorting en dient dus als het ware als een naam voor deze software. Het wordt gebruikt voor de informatie-uitwisseling tussen twee applicaties. Elke keer als je bijvoorbeeld Facebook gebruikt, een berichtje verstuurd of wanneer je het weer checkt op je telefoon, maak je gebruik van een API.

Hoe werkt een API?

Als je gebruikt maakt van een applicatie op je mobiele telefoon, verbindt de applicatie zich met het internet en verstuurd data naar de server. Vervolgens slaat de server de data op en verwerkt deze data en voert de nodige acties uit en stuurt het weer terug naar de telefoon. De applicatie bekijkt de data en laat je de informatie die je had opgevraagd op een overzichtelijke manier zien. Dit is in feit wat een API is. 

Application Programming Interface API

Op een beter begrip te krijgen van een Application Programming Interface, laten we eens naar een herkenbaar voorbeeld kijken. Stel je zit aan een tafel in een restaurant op het menu zijn verschillende gerechten te lezen. De keuken is onderdeel van het systeem, die je bestelling zal bereiden. Wat er nu nog mist is de cruciale link tussen de keuken en de tafel. Doorgaans wordt hier een ober voor gebruiker. Maar dit kan ook worden opgevangen door een API systeem. De ober is nog wel nodig om je bestelling vervolgens bij de tafel te krijgen. In dit geval dus je eten. 

Beveiliging door gebruik van API

Je telefoon wordt nooit volledig blootgesteld aan de server en de telefoon heeft ook nooit volledige toegang tot de server. Er worden enkel nodige bundels data verstuurt, die vereist zijn voor de communicatie tussen de twee systemen, bijvoorbeeld afhaalmaaltijden. Je vertelt het restaurant wat je wil eten, en het restaurant verteld je vervolgens wat er zij als tegenprestatie wensen. Het is dus een veilige manier voor beide partijen om informatie te delen, zonder al te grote risico’s te lopen.

API is op dit moment zo belangrijk geworden dat ze een groot deel van de omzet van bedrijven omvatten. Grote bedrijven zoals Google en Amazon maken gebruik van API. Ze zouden een veel minder grote omzet kunnen draaien als ze hier geen gebruik van zouden maken. 

Al met al blijkt Application Programming Interface een handige en veilig manier om verschillende systemen met elkaar in contact te brengen. Bij Bitvavo is het sinds kort ook mogelijk om diverse applicaties middels API te koppelen.

Delen is lief!

Laat je mening achter, wat vind jij?