Wat is een altcoin?

Wat is een Altcoin?

In de wereld van cryptocurrency is er niet alleen de Bitcoin, er zijn er wel duizenden. Deze duizenden cryptocurrencies anders dan de Bitcoin noemen we Altcoin of Altcoins. Zoals de naam al een beetje zegt: ALTcoin, wil zeggen alternatieve cryptomunt. Deze coins zijn vergelijkbaar met de Bitcoin, ze werken met hun eigen blockchain, miners en cryptocurrency wallet. Ook kun je heel goed investeren in Altcoins, echter moet je wel op een aantal zaken letten die we in dit artikel verder gaan beschrijven.

Altcoin, waarom zijn ze er?

Voordat er ook maar iets bekend was over de Altcoin was daar de Bitcoin. Deze cryptocurrency had zijn eigen regels en netwerk om zijn munten te minen. Als voorbeeld:

  • Nieuwe bitcoins worden iedere 10 minuten gecreëerd door de blockchain.
  • Minen van bitcoins kost veel energie en computer rekenkracht.
  • Er zijn speciaal ontworpen computer chips die sneller kunnen delven dan andere.
  • Er worden slechts 21 miljoen bitcoins geproduceerd.
  • Bitcoin is geproduceerd als elektronisch betaalmiddel en niets anders.

Bovenstaand zijn allemaal besluiten die tijdens het programmeren van de Bitcoin zijn genomen. Nergens staat beschreven dat deze regels in de toekomst niet kunnen gaan veranderen.

Het Bitcoin software ontwikkeling team is heel conservatief en houdt er niet van om hele grote en drastische veranderingen toe te passen. Waar al helemaal niet happig op gereageerd wordt is het aanpassen van de regels binnen het Bitcoin-Netwerk. Hiervoor zijn natuurlijk heel goede redenen; Bitcoin heeft een marktwaarde van miljarden euro’s. Heel veel bedrijven en investeerders stappen op dit moment in de cryptocurrencies met name de Bitcoin. Grote wijzigingen aan het Bitcoin-netwerk en het fungeren hiervan kan drastische gevolgen hebben voor de marktwaarde. Hierdoor zal de populariteit ver zakken, daar hebben de grote belanghebbende helemaal niks aan.

Altcoin: Alternatief voor Bitcoin

Altcoin is een alternatief voor Bitcoin. Veel mensen/bedrijven hebben de basisprincipes van de eerste coin goed begrepen. Vanuit deze basis zijn ze hun eigen cryptocurrencies gaan schrijven met ieder zijn eigen regels en belangen. Alle cryptocurrency anders dan de Bitcoin noemen we een Altcoin.

De meest populaire altcoins zijn de Litecoin, Ripple, Dash en Ethereum. Deze cryptocurrencies hebben de regels veranderd en hebben de interesse gewekt van miljoenen mensen. De Litecoin is 3 jaar na de bitcoin gerealiseerd, iedere 2.5 minuten komt er een nieuwe litecoin bij. In vergelijking met de Bitcoin is dit 4 keer sneller. Dit betekend dat een transactie bij Litecoin stukken sneller is dan bij de traditionele B-coin.

Scamcoins onder de Altcoins

Niet alle altcoins hebben zulke heldere doelen zoals de Litecoin. Er zijn namelijk duizenden altcoins geïntroduceerd in de laatste paar jaar, veel hiervan waren zogenaamde scamcoins. Scamcoins zijn enkel gemaakt om te profiteren van de investeerders, snel na de sluiting van ICO zijn de oprichters gevlogen met je inzet. Men haalt via ICO’s oftewel: Initial Coin Offering. Bij deze ICO’s halen de initiatiefnemers in heel korte tijd heel veel bitcoins of ethereum binnen.

Op heel veel fora’s wordt er geschreven over de scamcoins met vooral waarschuwende woorden. Hierbij wil coinstart zich graag aansluiten, en jou erop te behoeden eerst goed te kijken waarin je investeert. De oplichters proberen een community achter hun coin te krijgen zodat deze begint te handelen in cryptocurrencies met hen valuta. Zodra dit gelukt is drijven ze de prijs omhoog met hun eigen waarde. Als de oplichters genoeg winst hebben gemaakt met hun fictieve valuta verkopen ze alles.

Gedupeerden blijven achter zonder enige hulp en ondersteuning. Je kunt ook niet achteraf bij een overheid aankloppen, zoals je weet zijn bitcoins en altcoins niet geaccepteerd door de overheid. Je bent dus al je geïnvesteerde waarde kwijt, en kan wellicht opnieuw beginnen. Wil jij altcoins kopen? onderstaand een aantal punten waar je op moet letten!

Altcoins kopen waar moet ik op letten?

Toegevoegde waarde

Een geschikte altcoin om in te investeren is een cryptocurrency die iets unieks toevoegt aan de hedendaagse coins. Ripple is bijvoorbeeld gecreëerd om in de toekomst te fungeren als geaccepteerde supersnelle betaal methode. Litecoin heeft als eigenschap dat het relatief milieubewust gemined kan worden. Er zijn ook coins die inspelen op duurzame energie of anticiperen in de domeinnamen wereld. Het belangrijkste voordat je altcoins kopen gaat is de toegevoegde waarde, dit bepaald of de coin een bestaat gaat krijgen.

Betrouwbaar team

Een goede altcoin om in te investeren heeft altijd een betrouwbaar team met veel kennis. Kijk uit voor cryptocurrency zonder enige kennis in de financiële of cryptocurrency wereld. Krijg helemaal argwaan op het moment dat deze personen pas enkele dagen/weken lid zijn op een ICO community.

Brede ondersteuning

Let op dat de alcoin waarin je geïnteresseerd bent brede ondersteuning aanbied. Een grappig voorbeeld van een altcoin waar dit totaal niet het geval is, is de Dogecoin. Deze cryptocurrency is van origine gestart als grap. De coin die in zijn logo een lief hondje verwerkt heeft ging viraal op internet, iedereen begon deze cryptocurency te kopen. Op het moment van schrijven heeft de Dogecoin al een marktwaarde van €150.000.000,-.

Direct altcoins kopen

Altcoin Tips

De meeste altcoins zijn gestart door enthousiastelingen binnen de branche, soms veel geheel nieuwe ondernemingen. Ze kunnen zelfs meer dan een coin zijn geproduceerd in een hele nieuwe cryptowereld. Er zijn al diverse voorbeelden van altcoins die participeren in de online marktplaats, dating, casino en financiële wereld.

Als je erover aan het denken bent te beleggen in cryptocurrencies, moet je er heel goed de achtergrond informatie tot je genomen hebben. Wat wil de nieuwe cryptocurrency bereiken? Heeft het toegevoegde waarde? Zitten er betrouwbare investeerders in het team en achter de schermen. Wees altijd bij de les voordat je gaat starten met Altcoins!

Delen is lief!

Laat je mening achter, wat vind jij?