51 % attack

Wat is een 51 % attack

Een “51% Attack” is een potentiële aanval op het bitcoin-netwerk, waarbij een organisatie op de een of andere manier in staat is om de meerderheid van de blockchain (hashrate) te beheersen. Bitcoin is beveiligd door alle miners (computers die de netwerktransacties verwerken) één transactie kan wel via honderden netwerken gaan voordat deze verzonden is.

Wanneer is een 51% Attack effectief?

Bitcoin-knooppunten kijken naar elkaar om te verifiëren waaraan ze werken, een geldige blockchain. Als de meerderheid van de miners door één enkele entiteit wordt bestuurd, zouden ze de macht hebben om (op zijn minst te proberen) te beslissen welke transacties goedgekeurd worden of niet. Hierdoor kunnen ze andere transacties voorkomen en kunnen hun eigen munten meerdere keren worden besteed. Dit proces wordt ook wel “double spend” genoemd. 

Het innemen van 51% netwerkcontrole is echter geen garantie voor succes, alleen het punt waar succes wel veel waarschijnlijk wordt. Sterker nog, je zou dit soort aanvallen kunnen proberen met veel minder netwerkcontrole, maar je kans van slagen zou erg laag zijn. Bovendien geeft een aanval van 51% je geen volledige macht over het bitcoin-netwerk. Hoe verder terug in de blockchain-transacties, hoe beter beveiligd ze zijn tegen dit soort aanvallen.

Realistisch gezien zou een hacker alleen transacties in de afgelopen paar blokken kunnen wijzigen. Het is ook niet mogelijk om ineens out of the blue nieuwe cryptocurrencies te maken.

51% attack maakt bitcoin hack mogelijk

51% attack is een interessant concept omdat het theoretisch mogelijk is het bitcoin-netwerk te kraken. Maar zoals je hierboven hebt kunnen lezen is dit enkel mogelijk wanneer iemand of een partij voldoende rekenkracht zou hebben. Op het moment dat deze rekenkracht aanwezig is, is er geen bitcoin die de hack nog kan stoppen. Mocht het ooit zover komen dat Bitcoin gehackt wordt kan dit het vertrouwen in de cryptocurreny ontzettend schaden. Deze kan zelfs zo geschaad worden dat het de ondergang van bitcoin kan betekenen. Echter is het wel zo dat de schade die iemand kan aanrichten minimaal zou zijn, maar wel voldoende om een ongelofelijke paniek onder de bitcoin community te activeren. 

Dit zal betekenen dat de bitcoin cryptocurrency koers naar beneden zal kelderen, met nog meer paniek tot gevolg. Tot op heden is dit (gelukkig) nog niet gebeurd, mocht een 51% Attack toch succesvol zijn dan kunnen we dus bovenstaand verwachten. Wellicht is dit voor jou wenselijk, zo kun je wellicht goedkoop bitcoins kopen.

Delen is lief!

Laat je mening achter, wat vind jij?