wat is double spend

Wat is double spend?

Wat is Double Spend? een term die je nog wel eens hoort als het gaat om Cryptocurrencies. Wat betekent double spend? Het betekent dat een digitale token, zoals een Bitcoin, twee keer wordt uitgegeven. Feitelijk gezien kan dit helemaal niet, dus het houdt in dat er een fout in de code zit. Je kunt dit vergelijken met bijvoorbeeld vals geld dat in omloop is. Het kan dus voor verschillende problemen zorgen binnen betalingen.  Double Spending kan worden gecreëerd, omdat cryptocurrencies bestaan uit een bestand en dit kan worden gedupliceerd. Niet fijn. Er zijn meerdere manieren om dit te voorkomen, zodat je niet in de problemen komt of opeens cryptocurrencies hebt die niets waard zijn.

Hoe double spend voorkomen

Eén van die manieren is om gebruik te maken van een betrouwbare exchanger. Deze werken vaak met goede software, die meteen controleert op Double Spending. Er kan worden gekeken of een transactie goed is of niet. Ook wordt er zo voorkomen dat een cryptocurrency, zoals de Bitcoin, slechts éénmalig wordt uitgegeven.

En andere oplossing is door gebruik te maken van het ‘Proof of Work’ systeem. Dit wordt gebruikt door meerdere grote cryptomunten. Alle transacties worden opgeslagen en blocks die worden gemind moeten eerst worden geverifieerd. Hierdoor is het ontzettend lastig om een munt dubbel uit te geven. Bij de meeste cryptocurrencies is er bij de ontwikkeling dus al rekening mee gehouden, zodat jij als consument niet te maken krijgt met valse Bitcoins of andere munteenheden. Dit maakt het wel zo prettig en vooral ook veilig om te handelen in cryptomunten.

In het algemeen is Double Spend dus niet iets waar je je zorgen om moet maken, maar houd het wel goed in je achterhoofd wanneer je wilt gaan handelen met kleine, onbekend cryptovaluta. Deze hebben mogelijk niet allemaal dezelfde vorm van beveiliging waar ze mee werken. Als het goed is heb je nu antwoord op de vraag: Wat is double spend?

Delen is lief!

Laat je mening achter, wat vind jij?