Wat is blockchain?

Wat is de Blockchain?

Vrijwel alle cryptocurrencies werken via de zogenaamde blockchains, maar wat is blockchain eigenlijk? Vanuit een ander oogpunt kun je Blockchain een beetje vergelijken met Wikipedia. Kan een cryptocurrency zonder de blockchain?

Binnen de blockchain kunnen heel veel verschillende mensen informatie wijzigen, binnen de verschillende community’s kunnen deze regels binnen de database gewijzigd worden. Vandaar de vergelijking met Wikipedia. Wikipedia wordt niet beheerd door één bedrijf of persoon maar is van ons allemaal. Alle content geplaatst op Wikipedia kunnen we wijzigen indien dit noodzakelijk is.

De verschillen tussen blockchain technologie en de Wikipedia technologie worden wel steeds duidelijker. Hoewel beide draaien op een gedeeld netwerk (het internet), Wikipedia is gebouwd in het wereld wijde web (WWW) en maakt gebruik van een gedeelde server. De eigenaar van de aangekochte server heeft permissie om in te loggen en is bevoegd om de gehele server de wijzigen of annuleren.

Zodra een gebruiker van de digitale allesweter de pagina bezoekt, zal deze altijd een ge-update versie zien van de master copy. Deze wordt gecontroleerd door de wikipedia administrators en beheerd door de centrale autoriteit.

Is blockchain veilig?

De vergelijking met wikipiedia is gelijk aan de zeer goed beveiligde gecentraliseerde databases beheerd door overheid, banken of verzekeringsmaatschappijen vandaag de dag. Het gevaar in deze methode is dat de data gecentraliseerd is op 1 server en deze een eigenaar heeft. Dit heeft veel risico’s, wat doet de bank met je gegevens? staan deze veilig opgeslagen.. wat gebeurt er tijdens een hack? kan iemand bij mijn persoonsgegevens? allemaal vragen waar jij mee zit en altijd hetzelfde antwoord op krijgt.

De gedeelde database gecreëerd door de blockchain technologie heeft fundamentele verschillen met de huidige zoals bij wikipedia gebruikt. Dit is ook de meest interessante en belangrijke ontwikkelingen van de BC.

Zoals hierboven al even vermeld, Wiki gebruikt een master copy die ergens opgeslagen op een centrale server staat. Het verschil binnen een blockchain is dat iedereen binnen het netwerk bij het zelfde resultaat uit komt. Iedere update binnen de chain wijzigd direct (real time) met de meest recente wijziging op de voorgrond. Hier is dus geen sprake van een master copy, alles is direct online gewijzigd.

Transacties met blockchain

Dit verschil maakt dat de blockchain technologie zo ontzettend goed geïntegreerd kan worden. Het is een innovatie binnen de database beheer, informatie registratie en transacties kunnen op deze manier veel veiliger worden bewaard en verzonden. Binnen de blockchain technologie kunnen mensen elkaar en bedrijven weer helemaal vertrouwen. De nieuwe technologie kun je overal gebruiken, denk hierbij aan social media, verzekeringsmaatschappijen, banken en overheid. Ieder block worden transacties afgewerkt en opgeslagen binnen de blockchain.

Eigenlijk is blockchain een samengevoegde technologie van 3 technologieën. Deze technologieën zijn het internet, cryptografie en de blockchain. Dit is ook waarom de Ripple cryptocurrency nu zo ontzettend aan het groeien is, bijna alle cryptocurrencies werken trouwens middels de BC technologie.

Het resultaat is een digitale omgeving die het mogelijk maakt om middels de blockchain transacties te realiseren tussen diverse partijen. Hierdoor neemt de vraag naar blockchains enorm toe.

Blockchain verhoogt digitale vertrouwen

Bij een overeenkomst tussen twee partijen is vertrouwen ontzettend belangrijk. Binnen de digitale wereld was dit voorheen ontzettend moeilijk, je kan je heel makkelijk voordoen als iemand anders. Zodra het vertrouwen er niet is kan dit de samenwerking verminderen. De beveiligde ketting verhoogt het digitale vertrouwen door gebruik te maken van identiteits controle en autorisatie rechten.

Het is eigenlijk heel simpel als je een samenwerking aan gaat, “ben jij wie je zegt dat je bent?” en “Ben jij bevoegd om te doen wat je wil doen?”

Bij de blockchain technologie is de unieke persoonlijke sleutel (cryptografie) je bewijs van eigenaar. Deze code geeft jou toegang om te doen met de data wat je wil. Met de crypto-key het jij dus de mogelijkheid om te doen met de data wat je wil zonder dat daar iemand bij kan komen.

De cryptografische code is niet genoeg, achter de schermen moet ook worden gekeken of jij wel over de data beschikt die je wil versturen (wijzigen). Hiervoor is een sterk Peer-to-peer netwerk (P2p) netwerk nodig als startpunt. Een gecentraliseerd netwerk kan falen en is heel gevoelig voor hackers vandaar een P2P netwerk.

Deze technologie van identificatie en autorisatie maakt het mogelijk goedkope transacties te kunnen realiseren zonder dure beveiliging methodes. Vandaag de dag zijn veel overheden, banken, verzekeringsmaatschappijen en internet ondernemers aan het experimenteren met de blockchain. De blockchain is een nieuwe beveiligde laag van het internet en maakt het mogelijk om snel transacties over de hele wereld te doen zonder tussenkomst van een gecentraliseerde server.

Het mooiste van een blockchain is dat deze binnen iedere sector geïmplementeerd kan worden voor een veilige transactie van gegevens.

Delen is lief!

Laat je mening achter, wat vind jij?