bitcoin halving wat doet dit met de waarde van Bitcoin?

Wat is Bitcoin Halving?

Elke vier jaar ondergaat de Bitcoin een belangrijk ritueel welke bekend staat onder de naam:” Bitcoin halving”. Dit is voor het eerst gebeurt in 2012, daarna in 2016 en dit zal ook plaatsvinden in 2020 en 2014. Maar wat is Bitcoin halving nu eigenlijk? Waarom gebeurt dit en wat is er het voordeel van? Wellicht heb je er nog nooit van gehoord? Het kan ook bekend zijn, maar je weet wellicht niet hoe het werkt. Allemaal vragen die een antwoord verdienen.  In onderstaand artikel lichten wij het een en ander toe.

Wat is Bitcoin Halving?

Satoshi Nakamoto heeft de Bitcoin gecreëerd en op dat moment wilde hij een systeem ontwikkelen dat zichzelf in stand kon houden en op een bepaalde manier goudmijnen na kan bootsen. Dit wil zeggen dat na verloop van tijd de mijnbouw moeilijker zou worden en dat de verzamelde opbrengsten langzaam minder zouden worden om het aanbod te beheersen.

Er is altijd een nieuwe toevoeging nodig om nieuwe munten te vinden. Goudzoekers besteden immers ook middelen om goud te vinden en toe te voegen aan de circulatie. In het geval van de Bitcoin-delving is dat de CPU-tijd en elektriciteit die wordt verbruikt.

Oplossing voor een probleem!

Nakamoto heeft een oplossing voor het probleem gevonden en dat is om een Bitcoin-halvering systeem in te stellen. Hieronder wordt uitgelegd hoe het werkt. Toen Bitcoin begon was de beloning voor een blok om de 10 minuten 50 Bitcoin. Dit is natuurlijk erg veel, zeker als je de Bitcoin niet meteen aan de 21 miljoen wilt hebben.

Verklaring in de Bitcoin-code!

In de Bitcoin-code vindt je een verklaring die zegt dat na elke 210.000 blokken ( dus ongeveer om de vier jaar, 10 minuten per blok moet worden gegeven) dat deze beloning gehalveerd moet worden. Na de laatste twee Bitcoin- halve ringen is de huidige beloning voor een blok nu 12,5 Bitcoin. In het jaar 2020 zal dit 6,25, enzovoort, enzovoort.

Door op deze manier te werk te gaan heeft bitcoin halving een aantal belangrijke effecten op het netwerk. Ten eerste verlengt dit de levensduur van het systeem dat uitgaat van beloningen. Indien we om de tien minuten nog steeds Bitcoins zouden vrijgeven in een aantal van 50, dan is het maximale limiet van 21 miljoen Bitcoins erg snel bereikt. Dan zou alles binnen acht jaar eindigen. Door de snelheid van de beloning te verlagen is er een langere periode waarin de Bitcoin beschikbaar is.

Ten tweede wordt de prijs van de Bitcoin door Bitcoin halving stabiel. Dit komt doordat het aantal nieuwe Bitcoin die elk jaar verschijnen verminderd. Het limiet van het aantal Bitcoins is namelijk niet onbeperkt. Ooit is het de nul-dag en dan staat alles op nul en zijn er geen Bitcoins meer te vinden. Door het aantal Bitcoins beperkt te houden worden ze alleen maar schaarser waardoor de prijs alleen maar zal stijgen. Het is net als met goud, hoe minder er van is hoe meer het waard is.

Delen is lief!

Laat je mening achter, wat vind jij?