Wat is het verschil tussen een soft fork en hard fork

Wat is het verschil tussen een hard fork en soft fork?

Als je al even bezig bent met cryptocurrencies heb je vast wel eens gelezen over een hard fork en soft fork. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen de twee? In dit artikel gaan we je meer vertellen over hard forks en soft forks. Als er een fork ontstaat bij development betekent dat, dat de broncode van een bestaande applicatie gebruikt wordt door een nieuwe partij en vervolgens wordt aangepast. Als voorbeeld kun je kijken na wat Bitcoin Cash gedaan heeft bij Bitcoin.

Wat is een softfork

Je ziet vaak dat bij een een softfork wordt er niet veel aan de code van het programma veranderd. Er worden alleen meer regels opgesteld voor het gebruik van de code. Eerst zijn er dan geen regels over bijvoorbeeld de limieten van de blocks. Maar na de softfork wordt er dan een limiet gesteld van maximaal 1 MB.  De reden dat er softforks worden doorgevoerd is omdat sommige developers van een project het niet eens zijn met de besluiten en dan verdergaan met een eigen gedeelte van het project.

Wat is een Hardfork?

Een hard ork gaat weer net een stapje verder dan een soft fork. Het verschil is dat een hard fork wordt een blockchain verdeeld over twee partijen en gaat de tweede partij onder een nieuwe naam door. Vaak zie je dan dat de oude variant van de coin  door blijft gaan onder de zelfde code. Maar bij de nieuwe variant wordt de blockchain voor een groot deel aangepast. Een hard fork ontstaat meestal als twee partijen van developers het niet met elkaar eens kunnen worden en een splitsing noodzakelijk is.

Zijn forks goed of slecht?

Je vraagt je vast af wat nu de voor en nadelen zijn van forks. In sommige gevallen kan een soft fork of hard fork heel goed uitpakken en doen beide varianten van de coin het beter. Maar in sommige gevallen blijft een van de twee heel ver achter en gaat de ander wel gewoon goed door in ontwikkeling. Toch kan een fork een mooie nieuwe investering zijn. Wel is het dan belangrijk dat je goed uitzoekt wat de verschillen zijn. In veel gevallen krijg je bij een hardfork wanneer je coins van de ene munt hebt, ook het zelfde aantal coins van de nieuwe munt. Dat betekent gratis geld. Een voorbeeld van een hardfork is de Bitcoin Cash SV deze is voortgekomen uit Bitcoin Cash.

De meeste mensen verkopen deze direct, maar in sommige gevallen het ook een goed idee om deze te houden. Het zou zo maar eens een nieuwe top 10 coin kunnen worden.

Delen is lief!

Laat je mening achter, wat vind jij?