Marktorder of marketorder

Wat is een market order?

Een market order, of in het Nederlands marktorder genoemd, is een verzoek van iemand die wil beleggen in Bitcoin aan een broker. Een tussenhandelaar of tussenpersoon, om een bepaalde cryptovaluta die de belegger aangeeft te kopen of te verkopen voor de best beschikbare prijs op de markt. Het wordt door veel mensen gezien als de beste en betrouwbaarste manier om een transactie aan te gaan in het handelen in crypto’s. Ook is het vaak de snelste manier om digitale munten te kopen of te verkopen. Een limit order is het het tegenover gestelde van een Marktorder.

De basis van een marktorder

Een marktorder wordt gezien als een van de simpelste versies van een order. Het doel van een marktorder is dat een bepaalde currency zo snel mogelijk wordt verkocht of verkocht tegen de best beschikbare prijs op de markt op dat moment. In veel blockchain applicaties voor het handelen in cryptovaluta wordt dit belichaamd door de buy/sell-knop. Als je wil kopen dan druk je op buy en als je wil verkopen dan druk je op sell. Een voordeel aan de eenvoudigheid van een market order is dat het weinig inspanning, kosten of tijd vereist van de broker waardoor de transactiekosten relatief laag zijn.

Waarvoor gebruik je market order?

Marktorders kunnen in principe altijd gebruikt worden, maar ze zijn het meest gunstig bij het handelen in crypto’s die worden verhandeld in grote volumes. Bij een order voor een cryptomunt die breed verhandeld wordt, neigt de order vaak zeer snel te vullen en dit is zeer gunstig. Als de orders snel vullen, dan betekent dit dat de prijs waartegen je daadwerkelijk koopt of verkoopt vaak dicht bij de prijs zit die ervoor was betaald op het moment van het besluit de cryptomunten te kopen of te verkopen.

marktorder gebruik je die?

Bij cryptovaluta die kleiner is en minder wordt verhandeld is het ongunstiger, omdat de orders dan vaak langzaam vullen door gebrek aan omloop. Als een order langzaam vult dan kan tijdens het vullen ook de koers van de valuta dusdanig wijzigen dat het je op onverwachte hoge prijzen kan jagen bij kopen van een currency of op ongunstig lage verkoopopbrengsten bij het verkopen van een cryptocurrency.

Slippage bij market orders

Bij het plaatsen van een marktorder geeft de handelaar aan dat hij of zij bereid is om tegen de prijs van het moment van beschikbaarheid op de markt te kopen of om te verkopen. Het is daarom uiterst belangrijk bij het handelen in crypto’s via marktorders om de koers op de markt te checken bij het plaatsen van een order. Bij crypto’s die breed worden verhandeld is de slippage, indien daarvan sprake is, vaak klein, omdat orders snel gevuld worden.

Wat is slippage bij market order

Bij het handelen in valuta die maar dun verhandeld wordt is het vooral belangrijk om de bied- en laatprijs van de cryptocurrency in te gaten te houden, want vooral bij dit soort currency’s kan je ineens een onverwachte hoge prijs betalen of een onverwacht laag bedrag ontvangen als de markt niet in de gaten gehouden wordt.

Waar kan ik handelen met de Market order methode?

Als je wil starten met bitcoin of andere altcoins dan kun je het beste beginnen bij een nederlandse cryptocurrency broker. Ik ben zelf enorm fan van Bitvavo, dit is de goedkoopste exchange van Nederland en bied legio mogelijkheden tot traden. Je kunt een limit order of market order plaatsen. Tevens heb je de beschikking tot een Nederlands team die je overal bij kan en wil helpen. Bij bitvavo betaal je maximaal 0,25% marketfee. In tegenstelling tot andere exchanges waar je bijvoorbeeld 1 tot 2 procent betaald.

Delen is lief!

Laat je mening achter, wat vind jij?