Wat is marktkapitalisatie?

Wat is Market Cap?

Market cap is een afkorting voor market capitalization wat engels is voor marktkapitalisatie. Marktkapitalisatie is de totale marktwaarde van een bedrijf in dollar-bedrag. Omdat het de “marktwaarde” van een bedrijf vertegenwoordigt, wordt het berekend op basis van de huidige marktprijs (CMP) van zijn aandelen en het totale aantal uitstaande aandelen. Het wordt vaak ‘marktkapitalisatie’ genoemd, waarbij ‘cap’ staat voor hoofdlettergebruik. Een financiële term die wordt gebruikt om de grootte van het bedrijf aan te geven.

Bij crypto’s vertaalt dit zich natuurlijk naar de totale marktwaarde van een cryptomunt. Die wordt ook berekend op basis van de huidige marktprijs van niet zijn aandelen uiteraard, maar van een cryptomunt.

Bitcoin market cap

Hoe wordt de market cap van een crypto berekend?

De marktkapitalisatie wordt berekend door de digitale munten op de huidige markt te vermenigvuldigen met de huidige marktprijs van één eenheid van de valuta in kwestie. Aangezien de crypto wordt vertegenwoordigd door een X-aantal aandelen, vertegenwoordigt het vermenigvuldigen van X met de prijs per eenheid van de currency de totale dollarwaarde van de cryptocurrency. De cryptomunten in de berekening hebben betrekking op de cryptovaluta die op dat moment zich op de markt bevinden of in handen zijn van particulieren, inclusief de tokens die worden gehouden door institutionele beleggers.

Aangezien de beurskoers van aandelen van een beursgenoteerde onderneming met elke voorbijgaande seconde blijft veranderen, fluctueert de marktkapitalisatie ook dienovereenkomstig. Het aantal uitstaande aandelen verandert ook in de loop van de tijd. Wijzigingen in het aantal uitstaande aandelen zijn echter zeldzaam en het cijfer verandert alleen wanneer het bedrijf bepaalde bedrijfsacties uitvoert, zoals het uitgeven van extra aandelen, het uitoefenen van personeelsopties (ESO), het uitgeven / inwisselen van andere financiële instrumenten of het terugkopen van zijn aandelen. onder een aandeleninkoopprogramma. In essentie worden de veranderingen in de marktkapitalisatie grotendeels toegeschreven aan de wijzigingen in de aandelenkoers, hoewel beleggers een oogje moeten houden op ontwikkelingen op bedrijfsniveau die het aantal uitstaande aandelen af ​​en toe kunnen veranderen.

Aangezien de beurskoers van cryptogeld iedere seconde blijft veranderen, fluctueert de market cap ook dienovereenkomstig. Het aantal tokens op de markt kan ook veranderen door de tijd heen, maar dit gebeurt minder vaak en is niet bij iedere crypto van toepassing. In essentie worden de veranderingen in de marktkapitalisatie grotendeels toegeschreven aan de wijzigingen in de koers, hoewel beleggers een oogje moeten houden op ontwikkelingen die het aantal uitstaande crypto’s af ​​en toe kunnen veranderen. dit is mijn favoriete coin market cap website 🙂

Wat is het belang van de market cap?

Veel handelaren en beleggers, vooral de beginnende, verwarren vaak de koers van de crypto als een weergave van de waardering, gezondheid en stabiliteit van het bedrijf. Ze kunnen een hogere koers waarnemen als een maatstaf voor de stabiliteit van een crypto, of een lagere prijs als een investering die voor een koopje beschikbaar is. Alleen de koers van een cryptocurrency vertegenwoordigen niet de werkelijke waarde van een van de crypto. Coin market cap is de juiste maatstaf om naar te kijken, omdat het de werkelijke waarde vertegenwoordigt zoals waargenomen door de totale markt.

Delen is lief!

Laat je mening achter, wat vind jij?