Wat is fiat geld in de crypto wereld

Wat is FIAT valuta?

Fiat geld is een valuta die door de overheid uitgegeven wordt. ‘Normaal’ geld dankt zijn waarde aan de relatie tussen vraag en aanbod naar de desbetreffende valuta. Een van de eigenschappen van Fiat-geld is dus dat de waarde van het geld niet wordt ondersteund door een bepaald goed zoals goud en zilver, wat vroeger standaard was bij valuta’s.

Tegenwoordig zijn bijna alle valuta’s die doorgaans in landen als normaal betaalmiddel worden gezien ook Fiat-valuta’s. Denk bij dit soort betaalmiddelen aan bijvoorbeeld de euro of de Amerikaanse dollar. Vaak als je in Cryptocurrency stapt, dan koop je die met fiat cash zoals de euro en de dollar.

Verschil tussen fiat & Bitcoin (cryptocurrency)

Het lijkt bijna alsof een cryptocurrency hetzelfde is als fiat-geld, maar er zijn wel degelijk hele grote verschillen. Voorbeelden van fiat-valuta’s zijn de euro, de US-dollar en bijvoorbeeld de Japanse yen en voorbeelden van cryptocurrencies zijn de dogde, de Litecoin en natuurlijk de bekendste: de Bitcoin.

De waarde van een cash geld is gebaseerd op wat de waarde ervan op de markt is. Een overheid kan bij een fiat-valuta besluiten om bij te drukken, meer geld in omloop te brengen of andere handelingen te verrichten waardoor de verhouding tussen vraag en aanbod kan veranderen. Bij cryptocurrencies wordt de waarde ook bepaald door de verhouding tussen vraag en aanbod, maar kan er dus niet worden bijgedrukt of op een andere manier meer in omloop komen, want bij crypto’s is er een maximum.

Hedendaagse munten worden in omloop gebracht door de overheid en zijn vaak het officiële betaalmiddel van een land of gebied zoals de euro hier in Europa. Crypto’s daarentegen zijn valuta die via de computer zijn gemined en worden niet door een overheid gereguleerd of beheerd.

verschil tussen fiat en bitcoin cryptcurrency
Thanks to: BCCP.com for this great infographic!

De voordelen van fiat-geld

‘normaal’ geld doet dienst als een goede valuta als het kan omgaan met de rollen die de economie van een land van zijn valuta behoeft: het behouden van waarde, het verstrekken van een numerieke rekening en het faciliteren van ruil.

Fiat-valuta’s werden groot in de 20e eeuw, onder meer omdat regeringen en centrale banken hun economieën wilden isoleren tegen de ergste gevolgen van de natuurlijke op- en neergang van de conjunctuurcyclus. Aangezien fiatgeld geen schaarse grondstof is, zoals bijvoorbeeld goud en zilver, hebben centrale banken veel meer controle over het aanbod, wat hen de macht geeft om economische variabelen zoals kredietaanbod, liquiditeit, rentetarieven en omloopsnelheid te beheren.

Fiat money uitgelegd

De nadelen van Fiat

De hypotheekcrisis van 2007 en de daaropvolgende financiële crisis hebben echter de overtuiging aangetast dat centrale banken noodzakelijkerwijs depressies of ernstige recessies konden voorkomen door de geldhoeveelheid te reguleren. In de vroege jaren van de 21e eeuw ging het reguleren van geldhoeveelheden bijvoorbeeld in Zimbabwe ernstig fout nadat de centrale bank in Zimbabwe in reactie op de economische problemen besloot geld bij te drukken wat hyperinflatie tot gevolg had. Sommige cryptocurrencies zoals de bitcoin zijn bijvoorbeeld over het algemeen stabieler dan ‘normaal’ geld vanwege de beperkte hoeveelheid bitcoins die gemined kan worden.

Delen is lief!

Laat je mening achter, wat vind jij?