Wat is een dApp decentralized application

Wat is dApp? (Decentralized Applications – dApps)

Gedecentraliseerde applicaties (dApp) zijn applicaties die worden uitgevoerd op een P2P-netwerk van computers in plaats van op een enkele computer. dApps bestaan ​​sinds de komst van P2P -netwerken. Ze zijn een soort softwareprogramma dat is ontworpen om op internet te bestaan ​​op een manier die niet door een enkele entiteit wordt beheerd.

Gedecentraliseerde applicaties hoeven niet noodzakelijk op een blockchain-netwerk te draaien. BitTorrent, Popcorn Time, BitMessage, Tor, zijn allemaal traditionele dApps die op een P2P-netwerk worden uitgevoerd, maar niet op een Blockchain (een specifiek soort P2P-netwerk). In tegenstelling tot eenvoudige slimme contracten, in de klassieke betekenis van Bitcoin, die geld van A naar B sturen, hebben dApps een onbeperkt aantal deelnemers aan alle kanten van de markt.

Hoe werkt een dApp?

dApps zijn een ‘blockchain enabled’ website en het Smart Contract is wat het mogelijk maakt om verbinding te maken met de blockchain. Om het te verhelderen leggen we eerst uit hoe een normale website werkt. Een normale website gebruikt HTML, CSS en Javascript om een ​​pagina weer te geven. Het zal ook details uit een database moeten halen met behulp van een API. Wanneer je op Facebook inlogt, dan zal de pagina een contact opnemen met een API om uw persoonlijke gegevens te verzamelen en deze op de pagina weer te geven.

verschillen app en dApp

Een gedecentraliseerde applicatie maakt geen gebruik van een API. De dApp gebruikt dezelfde methode om de website weer te geven. Het enige cruciale verschil is dat in plaats van een API die verbinding maakt met een database, er een Smart Contract is dat verbinding maakt met een blockchain. In tegenstelling tot traditionele, gecentraliseerde applicaties, waarbij de back-endcode op gecentraliseerde servers draait, hebben dApp’s hun back-endcode op een gedecentraliseerd P2P-netwerk. Gedecentraliseerde applicaties bestaan ​​uit het hele pakket, van backend tot frontend. Het smart contract is slechts één onderdeel van de dApp.

Blockchain decentralized app

Voor een toepassing die als een dApp wordt beschouwd in de context van Blockchain, moet deze voldoen aan een aantal criteria. De applicatie moet bijvoorbeeld volledig open-source zijn. Het moet autonoom opereren en zonder dat een entiteit de meerderheid van zijn tokens beheert. De toepassing kan zijn protocol aanpassen in reactie op voorgestelde verbeteringen en marktfeedback, maar de consensus van zijn gebruikers moet alle veranderingen bepalen.

Applicatiegegevens en bedrijfsrecords moeten cryptografisch worden opgeslagen in een openbare, gedecentraliseerde blockchain om eventuele centrale faalpunten te vermijden. De applicaties moeten een cryptografie token gebruiken (Bitcoin of een token die zijn oorsprong vindt in het systeem) die nodig is voor toegang tot de applicatie en elke bijdrage van waarde van miners en farmers moet worden beloond met de tokens van de toepassing. De applicatie moet tokens genereren volgens een standaard cryptografisch algoritme dat als bewijs van de waarde dient.

Een bekend netwerk waarop je dApps kunt ontwikkelen is EOS, onderstaand zie je het totale landschap. Wat me direct opvalt is hoeveel mogelijkheden een gedecentraliseerde applicatie heeft! Ben je geïnteresseerd in EOS kopen, dit kun je gemakkelijk en snel doen bij Bitvavo 🙂

decentralized apps landschap
decentralized applications ontwikkeld op het EOS netwerk

Check hier de dApps rankings 🙂

Delen is lief!

Laat je mening achter, wat vind jij?