Categorie: Blockchain Applicaties

Hoe maak je een eigen smart contract?

Hoe maak je een eigen smart contract?

Wist je dat cryptocurrencies verschillende functies kunnen hebben? Misschien dat het doen van betalingen het eerste is wat in je opkomt. Bij munten zoals Bitcoin en Litecoin is dit inderdaad het geval, maar er bestaan ook crypto’s met complexere technieken. Zo kun je met Ethereum een eigen smart contract maken. Met interesse en een beetje programmeerkennis is het mogelijk om dit zelf voor elkaar te krijgen. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe een smart contract is opgebouwd en hoe je zelf maakt.

Smart contracts: het prille begin

Vitalik ButerinIn 1996 schreef de computerwetenschapper Nick Szabo voor het eerst over smart contracts. Destijds was Russisch-Canadese Vitalik Buterin slechts twee jaar oud. Het duurde meer dan tien jaar voordat de inmiddels tot computerprogrammeur opgeleide Buterin het artikel onder ogen kreeg. Het vormde voor hem een grote inspiratie om het crypto platform Ethereum op te richten.

d’Apps

De jonge Buterin zat vol ideeën, aangezien hij een geheel nieuw concept voor applicaties bedacht: d’Apps. Deze gedecentraliseerde applicaties worden door programmeurs op het Ethereum netwerk gebouwd. Een d’app kan worden gebruikt zonder dat er een centrale server nodig is. Dit betekent dus dat er geen sprake is van een centrale autoriteit die de verrichtingen op het netwerk in de gaten houdt.

Wat zijn smart contracts nu precies?

Het is goed om eerst te weten wat smart contracts precies zijn. Een praktisch voorbeeld aan de hand van een verkoopautomaat zorgt voor meer duidelijkheid. Om een product te verkopen werkt het met een vaste set van regels en acties. Ze vormen een soort contract. Pas als aan alle regels is voldaan kan er worden verkocht, mits de klant uiteraard een actie onderneemt. Hoe ingewikkelder een bepaalde verkoop, hoe meer regels en acties er zijn. Je kunt het verkopen van producten ook weergeven in een simpel stappenplan:

  • Verkoopmachine ontvangt geld (input)
  • Verkoopmachine vraagt aan de klant om een keuze te maken
  • Klant moet een keuze maken in de verkoopmachine
  • De verkoopmachine controleert of er voldoende geld betaald is. Is dat het geval? Dan ontvangt de klant het product. Is hier geen sprake van, dan krijgt de klant een melding dat het bedrag niet voldoende is.
smart contracts infograph
Bron: Blockgeeks.com

Ethereum Virtual Machines

Smart contracts worden in het Nederlands ook wel ‘slimme contracten’ genoemd. In een paar jaar tijd hebben ze Ethereum zeer populair gemaakt. Interessant om te weten is dat smart contracts niet via standaard computers worden uitgevoerd. In plaats daarvan maken ze gebruik van Ethereum Virtual Machines (EVM). Zoals de naam doet vermoeden, is dit een virtuele machine die alle smart contracts uitvoert. Je kunt het vergelijken met een enorm grote en slimme computer. Wel maakt deze machine een aantal onkosten. Gebruikers dienen daarom bij het gebruik van de EVM een transactie te betalen voor elke berekening. De kosten worden uitgedrukt in gas. Hoe ingewikkelder een smart contract is, hoe hoger de onkosten.

Eigen adres

Elk Ethereum account heeft een eigen adres die de partijen die betrokken zijn bij een smart contract vertegenwoordigd. Stel je voor dat je kaartjes verkoopt voor een evenement. In dat geval wordt het evenement verbonden met je eigen adres. Wanneer een ander persoon een ticket koopt, komt het geld direct bij jou terecht in plaats van een tussenpersoon.

Solidity

Tijdens het testen en maken van een smart contract kom je allerlei termen tegen. Zo heeft het Ethereum netwerk een eigen programmeertaal genaamd Solidity. Je kunt het vergelijken met JavaScript. Bijzonder aan Solidity is dat er bij elke transactie een bericht kan worden geschreven met unieke informatie van de zender naar de ontvanger. Denk bijvoorbeeld aan het account adres of de waarde van de Ether die is verstuurd.

Smart contract testen en installeren

Voor het maken van een eigen smart contract hoef je geen programma op de computer te installeren. Op dit moment maken mensen van over de hele wereld gebruik van online programma’s. Om een smart contract te maken dien je eerst een Ethereum wallet op je computer te installeren. Dit kan bijvoorbeeld op de website van Github, waar zowel versies voor Windows, Linux en OSX te vinden zijn.

Testen met de MetaMask plugin

Tijdens het installeren van de wallet heb je de keuze tussen een hoofdnetwerk of een testnetwerk. Aangezien het schrijven van codes vrij complex kan zijn, raden we aan om een testprogramma te gebruiken. De MetaMask plugin is hier zeer geschikt voor. Je kunt er namelijk codes uitproberen zonder dat de smart contract meteen op het Ethereum netwerk belandt. Bovendien hoef je tijdens het testen nog geen vergoeding te betalen. Pas wanneer je het netwerk echt gaat gebruiken is een betaling in gas verplicht.

Gebruik van de digitale omgeving Remix
Wanneer je voor het eerst een Ethereum smart contract maakt raden we aan om gebruik te maken van Remix. Deze interactieve digitale omgeving werkt goed in combinatie met MetaMask. Je kunt er eenvoudig een contract mee beheren en wisselen tussen verschillende Ethereum accounts.

De knoppen van Remix

Wanneer je Remix verschijnen er een aantal knoppen in beeld die je eerst moet begrijpen voordat je begint. Zo zie je in het rechterpaneel de knop ‘Run Tab’ staan. In dit gedeelte vinden onder andere de transacties plaats. Daarnaast heb je de keuze tussen een ‘web3 provider’, een ‘injected Web3’ en ‘Javascript Virtual Machine’.

Web3 provider en JavaScript VM
Een web3 provider maakt verbinding met een node. Het vertelt welke code er voor een bepaalde node gebruikt moet worden. De Javascript Virtual Machine is een software machine die een echte computer nabootst. Je kunt er applicaties op draaien die niet voor je eigen besturingssysteem geschikt zijn . Sommige Virtual Machines houden zich bezig met het draaien van een enkel proces op diverse besturingssystemen, en JavaScript VM is daar een voorbeeld van.

Smart contract aanmaken in testomgeving

Heb je je voldoende verdiept in de smart contract, MetaMask en Remix begrippen? Dan is het tijd om het contract aan te maken in de testomgeving. Ten eerste dien je in MetaMask het zogeheten Ropsten netwerk te selecteren. In de online omgeving van Remix dien je ‘Injected Web3’ te selecteren. Dit betekent dat de MetaMask wordt gebruikt als een wallet/node. Het komt wel eens voor dat je account niet meteen in Remix verschijnt. Maak je geen zorgen, want vaak moet je even gewoon even de browser refreshen. Is je account in beeld? Klik dan in het tabblad ‘Run’ op de knop ‘create’ om het smart contract aan te maken.

Bevestiging nodig

Het aanmaken van een contract betekent dat je een transactie start. Aangezien hier een vergoeding voor nodig is, vraagt het programma waarschijnlijk om een bevestiging. Pas daarna wordt de transactie naar de blockchain verzonden. Dit is een belangrijke stap. Je zult nu even moeten wachten op een miner die het blok toegevoegd. Een voordeel van het Ethereum netwerk is dat dit vrij snel gebeurt, meestal binnen twintig seconden.

Byte code

Op het Ropsten testnetwerk heb je nu een contract aangemaakt. Je ziet dat het contract net als een wallet een eigen adres heeft. Vervolgens zorgt het programma Remix ervoor dat het contract dat je hebt geschreven in Solidity wijzigt in de zogeheten byte code. Deze codetaal kan op de blockchain worden geplaatst.

Smart contract testen

Met het programma Remix is het mogelijk om je eigen gemaakte smart contract te testen. Na het aanmaken van het contract verschijnt er een deelvenster in beeld. Daarmee kun je het contract eenvoudig aanroepen. Daarnaast biedt het een aantal andere mogelijkheden, zoals ‘minuten’. Dit betekent dat een account voorzien kan worden van een aantal digitale munten. Alleen de eigenaar van het smart contract kan dit doen. Tenslotte is er natuurlijk de functie ‘send’ waarmee je digitale munten naar iemand anders kunt overmaken.

Transacties controleren met Etherscan

Voor het controleren van transacties kun je het beste het programma Etherscan gebruiken. Dit is een handig hulpmiddelen om het overzicht van je transacties te bewaren.

Niet meer te wijzigen

Wanneer je eenmaal een smart contract hebt aangemaakt kun je het niet meer wijzigen. In de blockchain wordt dit gegeven aangeduid met de term ‘immutable’, oftewel ‘niet meer te veranderen’. Dit maakt het des te belangrijker om een smart contract eerst te testen. Wanneer je het eenmaal aanmaakt op het main netwerk van Ethereum kun je het nier meer aanpassen.

Kun je een smart contract verwijderen?
Overigens is het wel mogelijk om via een bepaalde constructie een smart contract te verwijderen. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld een fout hebt gemaakt. In dat het geval? Klik dan op de functie ‘selfdestruct’. Zorg er wel voor dat de resterende ether ergens anders naar toe wordt gestuurd. Overigens kan alleen de eigenaar van het smart contract het opheffen. Dit is logisch, aangezien niemand anders zomaar een contract moet kunnen verwijderen.

Coinlib Nederlandse crypto exchange

Coinlib Nederlandse crypto exchange

Coinlib is een site waarmee u de cryptocurrency-prijzen en de prestaties van je portfolio kunt bijhouden. Het heeft real-time updates voor prijzen en biedt ook veel geavanceerde hulpmiddelen zoals meldingen, een vergelijkingstool, nieuws en gedetailleerde informatie over elke cryptomunt.

Het is zorgvuldig ontworpen om eenvoudig en uitnodigend te zijn voor nieuwe gebruikers en biedt snel de basisinformatie die iedereen nodig heeft, zoals prijs, volume, marktkapitalisatie en recente prijs delta. Je kunt echter ook in geavanceerde grafieken duiken (dwz. de prijs van een Altcoin vergelijken tussen verschillende beurzen/exchanges).

Alles wat u in een desktopbrowser kunt doen, kunt u ook in een mobiele browser doen.

Coins, Exchanges & Data

Coinlib streeft ernaar om alle bestaande coins te vermelden. Er zijn momenteel meer dan 4000 coins toegevoegd.

Het krijgt ook gegevens over transacties, cryptocurrency koers en volumes rechtstreeks van de beurzen en het is niet afhankelijk van andere sites om deze belangrijke informatie te verstrekken. Momenteel haalt Coinlib alle transacties op van meer dan 170 beurzen, waarbij er elke week meer wordt toegevoegd.

Personalisatie

Met behulp van “Registreren” kunt u uw gratis account maken en alle gepersonaliseerde functies gebruiken. Het wordt sterk aanbevolen om dit te doen, omdat veel functies alleen toegankelijk zijn via een account.

Registratie is eenvoudig met uw Google-, Facebook– of Twitter-account. U kunt u ook gewoon registreren door uw e-mailadres, een gebruikersnaam en een wachtwoord in te vullen.

Startpagina

De startpagina van Coinlib heeft een lijst van de top cryptocurrencies gesorteerd op marktkapitalisatie. Het wordt gepresenteerd in een tabel met realtime prijsupdates, samen met enkele basisstatistieken. U heeft ook de mogelijkheid om dit te sorteren op 24h volume.

Coins verkenner

De standaardweergave op de homepage van Coinlib toont slechts 50 coins. Omdat de site meer dan 4000 munten heeft, is de pagina “Coins” waar u ze gaat verkennen.

Als u op de knop “SHOW” klikt, worden alle beschikbare filters en velden weergegeven. Hier kunt u alle gewenste criteria instellen, uit tientallen kolommen kiezen en een aangepaste sorteervolgorde selecteren.

Coin pagina

De kern van Coinlib is de gedetailleerde info, statistieken en historische gegevens die het heeft voor elke coin. Alle gegevens staan op de coin pagina.

De grafiek heeft veel opties: variatie van 1 uur tot aangepaste datums, logaritmische schaal, OHLC (open, hi, low, close ook wel bekend als candlesticks) en de mogelijkheid om niet alleen de gemiddelde prijs maar ook de prijs in een of meer specifieke exchanges weer te geven.

Onder de grafiek vindt u 4 tabbladen: Informatie, Gegevens, Prestaties, Technische analyse. Het volgende deel bevat het nieuws van de coin en een meer geavanceerd marktoverzicht voor de coin.

Portfolio + meldingen

Het volgen van uw portfolio is iets dat veel beleggers in de crypto-ruimte meerdere keren per dag of per uur doen. Met Coinlib kunt u al uw activa, hun prestaties en prijzen volgen, samen met de algemene prestaties van uw initiële investering in realtime.

Het maken van uw portfolio is eenvoudig. U voegt gewoon de cryptos toe die u heeft gekocht of verkocht en de valuta die u heeft gebruikt. Een belangrijke functie is de mogelijkheid om transacties die u heeft gedaan op geselecteerde beurzen automatisch te synchroniseren. Hiermee houdt u uw portfolio up-to-date zonder dat u iets hoeft te doen.

Meldingen

Deel van het bijhouden van uw cryptos en belangrijke bewegingen is het ontvangen van meldingen en waarschuwingen. Met Coinlib kunt u zeer gepersonaliseerde meldingen maken die kunnen worden ingesteld om slechts één keer of elke keer dat de geselecteerde conditie wordt getriggerd, te worden geactiveerd.

Vergelijkingstool

Een van de meest krachtige functies die Coinlib biedt, is de “Coin Comparison Tool”. Hiermee kun je maximaal acht coins (of groepen) selecteren en krijg je een gedetailleerd overzicht van hun prestaties gebaseerd op tijd. De tool is heel eenvoudig te gebruiken: selecteer de cryptos en het gewenste tijdbereik.

Beste prijs verkenner

Met behulp van de “Beste prijs verkenner” kunt u zoeken naar de beste (en slechtste) prijzen voor een geselecteerd handelspaar. Het resultaat is een lijst van beste tot slechtste prijzen en een percentage van de gemiddelde prijs.

Ledger introduceert Ledger Live voor Nano S

Ledger introduceert Ledger Live voor Nano S

Super tof nieuws vandaag uit het kamp van cryptocurrency wallet ontwikkelaar Ledger. Officieel is bekend gemaakt dat het blockchain bedrijf Ledger Live heeft gelanceerd. Zeg nou eens eerlijk wat is geweldige hardware zonder degelijke software? Ledger Live gaat digitale munten nog aantrekkelijker maken voor het “normale” publiek.

Wat is Ledger Live

Bij Ledger ligt de lat ontzettend hoog. Hun missie is om jouw kostbare cryptomunten veilig op te slaan op een Ledger hardware wallet, ver weg van hackers. Hiervoor gebruiken ze de meest veelzijdige beveiliging technologieën. Het eindproduct een Ledger Hardware wallet moet veilig en gebruiksvriendelijk zijn.

Lees ook: Super veilige brave browser

Uitstekende cryptocurrency hardware is niets met geweldige software, vandaag presenteerde het bedrijf een nieuw stuk software Ledger Live. Ik hoor je denken; “ Wat is Ledger Live? “.

Ledger Live is een alles in één software pakket voor je hardware wallet die gebruik maakt van Windows, Mac of Linux.

Hoe werkt Ledger Live

Allereerst een super detail, de Live software is vanaf de grond af aan opgebouwd. Zeer gebruiksvriendelijk, layout herkenbaar voor de oude garde & gemakkelijk in gebruik voor nieuwkomers.


Met deze wijziging hoef je niet meer via een chrome extensie of andere third party’s met je Ledger Nano S te connecten. Verder hebben ze een 4-tal nice to have’s toe weten te voegen.

Wat is nieuw?

Simpel account toevoegen

Het is nu veel gemakkelijker om een Ledger apparaat te koppelen. In een paar kliks kun je gemakkelijk je accounts connecten met Ledger Live.

Meerdere accounts

eheer al je cryptocurrency wallets in één gemakkelijk overzicht. Je hoeft niet meer te switchen tussen de diverse applicaties voor Bitcoin/Ripple/Ether etc.

Real-Time Balance

Check de marktwaarde van je cryptomunten op basis van real time markets bijvoorbeeld Bitvavo. De waarde van je cryptocurrency is tevens in te zien als je niet geconnect bent met je ledger hardware.

Veilige transacties

Gemakkelijk digitale valuta overmaken via de on-screen hulp, zo weet je zeker dat je geen fouten maakt tijdens je Ripple transactie.

Wat is Ledger Live

Lancering groot moment voor Ledger

De lanceering van de software is zoals je zult begrijpen voor Ledger een mijlpaal. Het bedrijf maakt zich al jaren hard voor cryptocurrency voor iedereen. Ik ben ervan overtuigt dat dit met de Ledger Live software zeker is gelukt. Één minpuntje is dat ERC-20 tokens nog niet geaccepteerd worden binnen Ledger Live.

ERC-20 beschikbaarheid wordt verwacht in de eerst komende update. Live software is gratis beschikbaar voor iedereen die beschikt over een Ledger wallet. Een Ledger wallet kopen kun je gemakkelijk op de website van Ledger, wij hadden ‘m binnen 3 dagen binnen!

Ik kan niet wachten tot de volgende update, CEO van Ledger Eric Larcheveque geeft aan dat er tal van nieuwe ontwikkelingen in de maak zijn!

Wordt vervolgd!

Ohja, wil je beginnen met cryptocurrency? Neem onze gratis cryptocurrency cursus eens door, binnen 3 stappen weet jij hoe je cryptocurrency kopen, verkopen en handelen kunt!

Waarom investeren in BAT coin

Waarom investeren in BAT coin

BAT is een relatief nieuwe cryptomunt, maar wel eentje met veel potentie. Waarom doe je er goed aan om in deze munt te investeren? Wat zijn precies de voordelen ervan?

Wat is BAT?

De BAT coin Is een relatief nieuwe cryptomunt, die vooral opvalt omdat hij samengaat met de internetbrowser Brave. Deze browser is vooral goed voor het waarborgen van je privacy. Brave komt met een eigen advertentienetwerk. Adverteerders, publishers en gebruikers kunnen gebruikmaken van de munt. Door een eigen advertentienetwerk te introduceren, kunnen andere advertenties geblokkeerd worden.

Toekomst van BAT

Het is lastig in te schatten wat de toekomst van BAT is, maar het ziet er veelbelovend uit. Dit komt vooral omdat er nieuwe technologieën zijn ontwikkeld die passen bij de behoeften van de mensen. Iedereen vindt privacy momenteel erg belangrijk en daar kun je van profiteren door de munt aan te kopen. Een ander belangrijk ding, is dat de bedenker van BAT, al veel succesvolle dingen in het verleden heeft gedaan. Zo hielp hij mee met het ontwikkelen van Javascript en Mozilla. Als ook BAT net zo succesvol wordt, dan is het een munt om in de gaten te houden.

Investeren in Basic Attention Token

Het is niet moeilijk om te investeren in BAT. Je zou sowieso de browser Brave kunnen downloaden, want daar worden een groot aantal gratis BAT coins verdeeld over de gebruikers. Zij kunnen dit vooral investeren in websitebouwers of bijvoorbeeld YouTubers die de ze volgen. Een andere vorm om te investeren is om de munt in te kopen. Dit kun je bij verschillende exchangers doen. Een aanrader is Bitvavo. Dit is een gebruiksvriendelijke website, waar je euro’s kunt inkopen middels iDeal. De website is helemaal in het Nederlands te bekijken en daardoor is het niet lastig om te begrijpen.

Moet je investeren in BAT?

Niemand kan antwoord geven op de vraag of je moet investeren in BAT, dat kun jij alleen zelf. Het is wel een munt om goed in de gaten te houden. Lees je goed in, zorg dat je op de hoogte bent. Bekijk bijvoorbeeld de koers en kijk wat specialisten zeggen. Als het allemaal goed voelt, dan kun je geld investeren in BAT. Let op dat je nooit geld uitgeeft dat je niet kunt missen. Investeren in crypto blijft immers altijd een risico.

Relevant
Brave Browser snelste & veilige internet browser

Brave Browser snelste & veilige internet browser

Brave browser is een internetbrowser waar je misschien nog niet zo veel van gehoord hebt. Zonde, want het is een goede browser, met veel potentie. Dit komt vooral omdat de browser zo is ingericht om vervelende advertenties tegen te gaan. De browser wordt steeds populairder. En voor mensen die bezig zijn met cryptocurrency, is Brave ook een aanrader. Maar wat is Brave precies?

Wat is Brave internet browser?

Brave is een internetbrowser die je kunt vergelijken met Chrome of Safari. Er zitten echter een groot aantal verschillen in. Zo worden er bij Brave heel veel advertenties geblokkeerd. Het is echter niet zo dat alle advertenties worden geblokkeerd. De bouwers van websites hebben immers een bron van inkomsten nodig.  Ook malware en virussen worden geblokkeerd, waardoor je als gebruiker veel minder risico loopt op dreigingen.

Privacy staat voorop bij Brave

Al die advertenties en ook virussen die op sommige sites staan, zijn een enorme breuk op je privacy en daarom is het ook een browser die rekening houdt met je privacy. Dit is iets waar tegenwoordig – zeker met de nieuwe privacywet – veel aandacht aan gegeven wordt. Steeds meer mensen vinden dit belangrijk. Niet voor niets besloten veel mensen hun Facbook-account te verwijderen, toen bleek dat er wat dingen mis waren met de privacy. Brave is dus een browser die privacy enorm belangrijk vindt.

Veilige web browser brave

Eigen advertentienetwerk

Brave blokkeert – zoals we al zeiden – een groot deel van de advertenties. Internet zonder advertenties is echter onmogelijk, omdat de makers van de websites ook inkomsten nodig hebben. Daarom heeft Brave een eigen advertentienetwerk geïntroduceerd. Hierbij wordt er rekening gehouden met persoonlijke voorkeuren. Een ander groot voordeel is dat de website-eigenaren ook echt het grootste deel van de inkomsten krijgen. Bij andere advertentienetwerken krijgen allerlei tussenbedrijven ook nog een smak geld. Bij Brave is dit dus anders. Ook heeft Brave de optie ingevoerd om te kunnen doneren aan websites die je met regelmaat bezoekt en die je graag wil steunen.

basic attention token van Brave

Brave Cryptocurrency BAT

De browser Brave werkt samen met de cryptocurrency BAT. BAT staat voor Basic Attention Token. Dit wordt gegeven aan mensen die de website bezoeken. Deze cryptocurrency is vervolgens weer weg te geven. Bijvoorbeeld aan een favoriete YouTuber of website. De cryptocurrency belooft veel goeds voor de toekomst.

Open-source software

Een ander groot voordeel van Brave, is dat het met een open source project werkt. Dit betekent dat je er zelf ook nog aanpassingen bij door kunt voeren. Hierdoor is het een zeer unieke browser, waar je ook echt iets eigens van kunt maken. Brave is hierdoor anders dan vergelijkbare browsers.

Hoe kom je aan Brave?

De browser Brave kun je downloaden. Het kost je helemaal niets. Handig, want zo kun je zelf ervaren of de browser bij je past. Vind je het niets? Dan verwijder je het weer, zonder dat je ook maar enig risico loopt. De kans is echter groot dat je volledig overtuigt bent!

Ook interessant

Meer interessante artikelen vind je tussen onze cryptocurrency begrippenlijst