Afgelopen oktober was het alweer tien (!) jaar geleden dat de nog altijd onbekende en mysterieuze Satoshi Nakamoto de Bitcoin bedacht in een whitepaper:
‘We moeten erop kunnen vertrouwen dat centrale banken de waarde van hun valuta niet op het spel zetten. Maar de geschiedenis zit vol met schendingen van dat vertrouwen.’
Nakamoto had een voorspellende gave, want nog geen jaar na zijn uitspraak brak de kredietcrisis uit. Negen jaar later is zijn cryptomunt Bitcoin niet meer weg te denken en is deze op dit moment ruim 6500 dollar waard.
Het vertrouwen van de consument in centrale banken daalde door de kredietcrisis tot het nulpunt. Probleem op dat moment: er waren geen andere manieren om te betalen zonder tussenkomst van een bank. Nakamoto bedacht daarom een systeem waarmee personen of instellingen valuta over kunnen dragen, zonder de inmenging van een financiële instelling – waar dan ook ter wereld. Een ideale oplossingen voor het op dat moment falende financiële systeem.
Dollar vs. Bitcoin
Hij bedacht een compleet andere vorm van valuta. Traditionele valuta’s, zoals de dollar en de euro, worden gecreëerd en uitgegeven door centrale banken. Cryptocurrencies, zoals de Bitcoin, werken onder een gedecentraliseerd model dat gebruik maakt van cryptografie om de overdracht van Bitcoins tussen accounts te verifiëren. Deze manier van betalen was volledig nieuw en voor velen erg ingewikkeld. Want hoe kun je transacties doen met een Bitcoin of andere cryptocurrency?
Bitcoin en de Blockchain
Veilig en goedkoop betalingen doen, zónder de tussenkomst van een bank. Simpel gezegd werkt het op deze manier. De transacties vinden direct plaats tussen de digitale portefeuilles (ook wel wallets genoemd) van gebruikers en worden geverifieerd in de Blockchain; een grote database, open en voor iedereen, niemand is de eigenaar. Google Drive is een mooi voorbeeld van een Blockchain.
Bitcoin heeft de afgelopen tien jaar de financiële wereld stormenderhand veroverd met zijn innovatieve gebruik van de Blockchaintechnologie om het valutabeheer te decentraliseren. Tien jaar is qua valuta natuurlijk een zeer korte tijd, en wat de toekomst gaat brengen weet niemand, maar het gedecentraliseerde model begint nu ook bij overheden en multinationals steeds meer de agenda te bepalen.
Maar kun je met Bitcoin wel ergens betalen?
Een vraag die je nog steeds veel hoort. Je kunt al sinds 2014 in Nederland op diverse plekken betalen met Bitcoins, maar het gebeurt zeker nog niet op grote schaal. Veel mensen zien de Bitcoin meer als een aandeel en investering en hopen op een (explosieve) waardestijging. De Spar in Arnhem was de eerste fysieke winkel waar je kon betalen met Bitcoins. Tegenwoordig kun je ook bij Burger King, Thuisbezorgd.nl, Expedia en zelfs op vakantie bij de Carrefour betalen met Bitcoins. Als je het vanuit dit oogpunt bekijkt kan bitcoins aanschaffen zeer lucratief zijn.
Bitcoins aanschaffen, maar waar?
Je wilt graag Bitcoins aanschaffen of een andere cryptocurrency kopen, zoals bijvoorbeeld Ethereum of Ripple, maar je hebt geen enkel idee hoe en waar? Begrijpelijk, je wordt op het internet overspoeld met aanbieders. Maar wat is nu een veilige manier en via welke Exchange? Coinbase, Bittrex of toch Binance?
Nucrypto is een onafhankelijke vergelijkingssite, die de voor- en nadelen van de verschillende exchanges en brokers op een rij heeft gezet. Je vindt er de meest gebruikte nationale en internationale cryptocurrency exchanges, met hun eigenschappen, voor- en nadelen en reviews. Ook wordt hier uitgelegd wat de waardes, functies en eigenschappen van de verschillende cryptomunten zijn. Een ideale (en veilige) start om in de wereld van cryptocurrency in te stappen.