Witwassen met Bitcoin

Bitcoin witwassen hoe en waarom doen criminelen dit?

Bitcoin witwassen? Ondanks dat een klein percentage van alle Bitcoin gebruikers een crimineel is, wordt bitcoin wel gebruikt voor het witwassen van geld. Volgens resultaten van het openbaar ministerie is wordt Bitcoin regelmatig door criminelen gebruikt om geld wit te wassen. Niet alleen in Nederland, maar ook Duitsland, België en Engeland. Maar waarom gebruiken criminelen bitcoin voor het witwassen? Lees verder.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een virtuele currency die jij kunt gebruiken om dingen te betalen. Nog lang niet overal kun je Bitcoin gebruiken, maar het wordt wel steeds meer. Steeds meer bedrijven accepteren Bitcoin als betaalmiddel.

Dat komt vooral omdat transactiekosten en verwerkingstijd vele malen sneller is dan het betaalsysteem zoals we die nu kennen.

Daarnaast is Bitcoin ook voor een gedeelte anoniem. Wel kun je als je de ledger volgt, bepaalde adressen volgen. Echter is het wel wat lastiger om de ware identiteit te achterhalen.

Tenzij  de gebruiker gebruikt maakt van een online wallet waarbij hij zijn identiteitsgegevens heeft moeten aanleveren.

Waarom wordt bitcoin gebruikt om geld wit te wassen bij criminelen?

Omdat het vrij makkelijk is om Bitcoin heen en weer te schuiven en je tegenwoordig cash kunt inwisselen voor Bitcoins bij een Bitcoin ATM of onderling, is het voor veiligheidsdiensten erg moeilijk om het witgewassen geld te volgen.

Het enige dat je als crimineel hoeft te doen is je zwart verdiende cash met iemand te ruilen die Bitcoins heeft, of naar een Bitcoin ATM gaan en je euro’s daar omzetten naar cryptocurrencies.

Aangezien er niet geregistreerd wordt wie de bitcoins stort,  is het vrij makkelijk om dit te doen. Juist daarom kiezen criminelen voor Bitcoin.

Witwassen bitcoins in Rotterdam

Bitcoin witwassen neemt toe

Ondanks dat het OM geen exacte cijfers laat zien van hoeveel Bitcoins er gebruikt worden om geld wit te wassen. Wordt er volgens een schatting van Interpol meer dan 40% van het verkeer tussen criminelen gedaan met behulp van Bitcoin.

Omdat er een tijd geleden bekend is geworden dat Bitcoin niet geheel anoniem is zijn criminelen een tijd op zoek geweest naar een andere cryptomunt om hun geld wit te wassen. Zo hebben ze vooral gekeken naar Monero.

Aangezien Monero in die tijd nog niet een goed werkende wallet had, hebben criminelen besloten gebruik te maken van zogenoemde katvangers. Katvangers zijn willekeurige personen die een bankrekening open in ruil voor geld.

Vervolgens wordt er door criminelen geld op die rekening gestort zodat de katvanger dat vervolgens kan omzetten naar Bitcoins.

Deze katvangers zelf hebben geen criminele achtergrond waardoor het voor veiligheidsdiensten vrij moeilijk te achterhalen is dat het hier gaat om witgewassen geld.

Bitcoins witwassen in Rotterdam

Wat ik zelf interessant vond om te zien is dat als je Bitcoin Witwassen intypt in Google, Bitcoin witwassen Rotterdam als argument naar voren komt. Dit verteld mij dat er in Rotterdam meer geld witgewassen wordt met cryptomunten dan in andere delen van ons land. Grote steden als Groningen, Amsterdam of Maastricht komen niet als argument naar voren. Grappig om te zien dat een plaats als Haaksbergen ook naar voren komt in de zoek argumenten van Google. Doe ermee wat je wil 😉 ik heb er zo mijn bedenkingen bij.

Bitcoin witwassers gezocht

Mixingdiensten

Bitcoin mixing servicesOndanks dat het voor opsporingsdiensten al vrij moeilijk is om te achterhalen waar het Witgewassen geld naartoe gaat, zijn er op het Darkweb ook nieuwe diensten ontstaan. Een van die diensten zijn mixingdiensten.

Hierbij gaat het om mensen die zichzelf aanbieden om ervoor te zorgen dat Bitcoins zonder sporen worden witgewassen en zelf onnaspeurbaar is voor de meest vasthoudende speurders.

Dit doen ze door Bitcoins te verhandelen met andere bitcoins waardoor er een verwarring ontstaat welke bitcoins nu bij welk adres horen.

Zo kun je als opsporingsambtenaar vrijwel niet meer achterhalen wat er is gebeurd met de Bitcoins.

Wel is het voor criminelen vrij duur om deze mixing te gebruiken. Zo wordt er voor het uitvoeren van de dienst een commissie gevraagd. Meestal ligt deze commissie ergens tussen de 7 en 15 procent.

Alternatief voor mixing diensten

Naast het mixen van Bitcoin dat erg duur is kiezen sommige criminelen er ook voor om Bitcoins te verhandelen voor andere cryptocurrencies. Zo kan een crimineel ervoor zorgen dat zijn bitcoins op een Decentralised exchange worden omgezet naar bijvoorbeeld Litecoin of Ethereum.

Op deze manier wordt het voor opsporingsdiensten al een stuk lastiger om te achterhalen waar het geld precies naartoe is gegaan.

Methodes om bitcoin wit te wassen

Bitcoins omzetten naar euro’s

Wel heb je als crimineel een probleem als je de cryptocurrencies weer wilt omzetten naar gewoon geld. Je kunt dat dan niet zomaar je bitcoins uitbetalen en naar je eigen bankrekening storten. Ondanks dat je het geld hebt witgewassen met cryptocurrencies, zal de belastingdienst zich afvragen waar dat bedrag ineens vandaan komt.

Als crimineel moet je dus een alternatief bedenken om je crypto om te zetten naar gewoon geld.

Daarnaast moet je er ook nog mee oppassen dat als je het naar een bankrekening laat uitbetalen, de bank geen tip geeft aan de opsporingsdiensten dat er een bijzonder bedrag is gestort.

Sommige criminelen kiezen er daarom voor om hun geld in cash te verhandelen met andere criminelen. Wel zit je dan weer met het zelfde probleem: Zwart geld.

Als je het geld weer laat omzetten naar cash heb je eigenlijk het hele proces van Witwassen in de eerste plaats voor niets gedaan.

De enige goede reden om Bitcoins te gebruiken bij Witwassen is als je regelmatig gebruik maakt van het Darkweb.

In vrijwel alle andere situaties ben je als crimineel beter af om ouderwetse manieren te gebruiken.

Belastingdienst bitcoin

De gevolgen van Witwassen met Bitcoin

De kans dat je gepakt wordt met het witwassen van bitcoin is groot.  De digitale opsporingsdiensten van diverse landen monitoren 24 uur per dag transacties om verdachte transacties op te merken.

Ondanks dat ze nog niet de juiste middelen hebben om makkelijk criminelen op te sporen, zijn ze al hard op weg om Witwassen met Bitcoin aan te pakken.

Zo is er in 2017 door 4 miljoen euro aan Bitcoin in beslag genomen door het openbaar ministerie. Dit is gedaan naar aanleiding van een aantal invallen in Nederland, Duitsland en Engeland.

Via een tip kwamen ze achter bepaalde bitcoin adressen en kregen daarbij zelfs namen. Als je gepakt wordt met het witwassen van crimineel geld, ben je strafbaar.

Beter kun je jezelf niet in de positie brengen dat je crimineel geld in handen krijgt, de kans dat je gepakt wordt is zeer groot. Voor de meeste criminelen is de mixing strategie het beste en zelfs daarmee worden nog veel criminelen gepakt.

Interessant: Regels m.b.t. Bitcoins en belastingdienst in Nederland!

Ook interessant

vermogensbeheerder Fidelity Digital Assets komt naar europa
Cryptocurrency algemeen
Adam Grunwerg
Vermogensbeheerder komt naar Europa toe!

Fidelity Digital Assets, dochteronderneming van Fidelity, heeft aangekondigd om de overstap naar Europa te maken. Vooralsnog is deze grote vermogensbeheerder actief in Amerika, maar daar gaat dus spoedig verandering in

Lees verder »
bitcoins kopen
Cryptocurrency algemeen
Adam Grunwerg
Belasting betalen over je Bitcoins & Altcoins

De snelle waardestijging van Bitcoin, Ripple, Ethereum en ander cryptovaluta’s krijgen deze cryptocurrency veel aandacht van nieuwssites en tv. Helaas is het zo dat als je investeert in cryptocurrency moet

Lees verder »
Bitcoin prijs blijft zakken
Cryptocurrency prognose
Adam Grunwerg
Bitcoin koers blijft zakken

De cryptocurrencies zitten in zwaar weer. De bitcoin is zelfs tot onder de grens van 7000 dollar gedoken. Volgens analisten was de groens van 7000 dollar een zogeheten support grens.

Lees verder »
Altcoins en Ethereum
Cryptocurrency algemeen
Adam Grunwerg
Top 10 cryptocurrencies

Jij hebt de keuze gemaakt om te beleggen in cryptocurrencies maar met welke coins ga jij je cryptocurrency wallet vullen? Dit is een ontzettend lastige keuze, daarom hebben wij een

Lees verder »
Dorado DOR ICO
Blockchain projecten
Adam Grunwerg
Dorado DOR ICO Token sale

Ben jij van de innovatie’s? Dan is de Dorado DOR ICO wellicht interessant voor jou. Het bedrijf achter deze TGE (token generate event) is een reus op het gebied van

Lees verder »

Delen is lief!

Geef je mening, wat vind jij er van?