Bitcoin mining pool

Bitcoin mining pool; dit is alles wat je moet weten

Bitcoin mining pool; dit is alles wat je moet weten. Laten we dit artikel aftrappen met de definitie van een mining pool: Bitcoin minen door middel van mining pools is een proces waarbij meerdere mensen bijdragen aan het genereren van blokken. Men levert computercapaciteit aan die nodig is om de algoritmische puzzels van de blokjes op te lossen.

De gegeneerde blokjes (block) worden vervolgens aan de hand van een verdelingssleutel gesplitst. Hoe vaker de blokjes gegenereerd worden, hoe makkelijker het proces gaat worden. Het is dan ook min of meer een zelf lerend proces.

mining pools

Bitcoin minen is dus een manier om krachten te bundelen en op basis daarvan het resultaat met elkaar te verdelen. Hierbij speelt een verdelingssleutel een belangrijke rol; de output wordt namelijk gebaseerd op de input die jij geleverd hebt.

Het doel van Bitcoin minen is om de kans op succes te vergroten. Met elkaar kan je meer bereiken dan in je eentje. Het gevolg daarvan is dat je wel akkoord moet gaan met het feit dat je winst lager is. Deze winst moet je namelijk met de andere deelnemers van de mining pool verdelen. De functie van een mining pool kunnen we het beste samenvatten in de volgende punten:

    • De mining pool in stukken verdelen
    • Op zoek gaan naar blokbeloningen (Blockrewards)
    • Bijhouden hoeveel werk elke deelnemer verzet
    • Blokbeloningen toewijzen in verhouding tot de deelnemers en de geleverde input

Bitcoin mining pool

Pool Operator

De pool operator verifieert voor een klein deel het werk dat door elke deelnemer ingediend wordt. Hierbij weten de deelnemers niet welk deel exact geverifieerd gaat worden. Hierdoor is het ook niet mogelijk om vals te spelen of om op een bepaalde manier de verdelingssleutel te (kunnen) beïnvloeden.

Normaal gesproken krijgen de miners een range tussen de 0 en de 4.294.967.295. Indien een deelnemers het werk voltooit heeft, kan hij/zij een nieuwe werkeenheid aanvragen. Ook is het mogelijk kom hier een (ander) uitbetalingsadres aan te koppen. De verschillende deelnemers hebben dan ook verschillende werkunits met daarbij verschillende details.

Het doel is echter om dit proces te versoepelen en de belasting voor de pool operator te verminderen. De deelnemers moeten zelf de details van het genereren van de blokken aan kunnen passen. Het gevolg hierbij is dat een deelnemer net zoveel werk kan verrichten als dat hij/zij wilt, zonder dat hij nieuwe taken van de pool operator nodig heeft.

Hoe krijg je betaald vanuit de bitcoin mining Pool?

uitbetalen via bitcoin mining poolsNormaliter zijn er twee manieren waarop je betaald kunt worden. De eerste manier is om een online wallet te hebben en van daaruit geld te ontvangen op het moment dat je hier om vraagt.

Anderzijds is het ook mogelijk om bij te houden hoeveel aandeel de deelnemers hebben in een bepaalde transactie. Vervolgens kan deze transactie, met behulp van blokbeloning, uitgesplitst worden over de deelnemers. De uitbetaling vindt dan ook direct plaats. Het voordeel hiervan is dat jouw uitbetaling niet eerst op een andere server/in een andere wallet hoeft komen te staan.

Over het algemeen zijn er bepaalde uitbetalingsschema’s of uitbetalingsvarianten. Wij hebben enkele veelvoorkomende varianten hieronder op een rijtje gezet:

– Pay per share; hierbij krijg je per aandeel uitbetaald. Al het werk dat je ingediend/verricht hebt, is een bepaalde hoeveelheid Bitcoin waard. Dit is echter een relatief risicovolle onderneming voor de pool operator.

Het is namelijk mogelijk dat de operator meer moet betalen dan dat hij binnen krijgt.

– Shared Maximum Pay per Share; hierbij is sprake van een gedeeld maximum vergoeding per aandeel. Hierbij is het dus niet mogelijk dat de pool operator meer moet betalen dan dat hij binnen krijgt.

Voor de pool operator is deze variant dus beter/verstandiger.

– Equalized Shared Maximum Pay per Share; gelijke gedeelde maximale vergoeding per aandeel. Hierbij kan er sprake zijn van billijke betalingen tussen degene die betalingen nog verschuldigd zijn.

– Capped Pay per Share with Recent Backpay; afgetopte betaling per aandeel met daarbij een recente terugbetaling.

– Proportional; Wanneer een blok wordt gevonden, wordt de beloning verdeeld over alle werknemers naar rato van het aantal aandelen dat elk van hen heeft gevonden.

– Pay Per Last N Shares: etaling per laatste N-aandelen. Vergelijkbaar met proportioneel, maar in plaats van te kijken naar het aantal aandelen in de ronde, kijkt in plaats daarvan naar de laatste N-aandelen, ongeacht de ronde grenzen.

– Score based system; een proportionele beloning, maar gewogen naar de opgegeven tijd. Elk ingediend aandeel is meer waard in de functie van tijd sinds het begin van de huidige ronde.

Wat is een aandeel?

Een aandeel is een klein deel van een blok. Elk gehakt blok heeft een kans 1 op ongeveer 4 miljard om een geldig aandeel te zijn. Ter vergelijking: als de moeilijkheidsgraad van het netwerk 2.000.000 is, dan is een aandeel 2 miljoen keer “gemakkelijker” te vinden dan een geldige hash rate voor het blok, en gemiddeld zijn er 2 miljoen aandelen nodig om een geldige hash te vinden voor de blok.

Aandelen hebben geen werkelijke “waarde”. Voor het Bitcoin-netwerk zijn ze waardeloos. De enige hash met elke waarde is de hash die kleiner is dan het doel (bepaald door moeilijkheidsgraad).

Waarom gebruiken mining pools een andere werkwijze dan de blockchain?

het doel bij een mining pool is om het werk op een verifieerbare manier bij te houden. Als een mining pool een bepaalde moeilijkheidsgraad gebruikt welke gelijk is aan de blokmoeilijkheid, is er slechts één aandeel per blok met een daadwerkelijke waarde. De volledige beloning zou dan gaan naar de deelnemers die dat baandeel weet te vinden.

Kan er vals gespeeld worden bij een Bitcoin mining pool?

Vanuit de pool operator krijg je een sjabloon van het blok waar je aan moet werken. Dit bloksjabloon is dus gekoppeld aan het blok waar je aan moet werken. Omdat dit bloksjabloon ook de coinbase-transactie bevat en de beloning overdraagt aan de pool operator, is het niet mogelijk om de beloning te stelen.

Solo mining of pool mining?

Ga jij liever in je eentje minen? Of doe je dit samen met andere deelnemers? Beide varianten hebben hun voor en nadelen. Een nadeel van een mining pool is het gecentraliseerde aspect ervan. Het voordeel is echter dat je inkomsten een stuk voorspelbaarder zijn. Je wordt op regelmatige basis uitbetaald.

mining pool uitkiezen

hoe moet je een mining pool uitkiezen?

Bij het uitkiezen van een mining pool moet je op enkele aspecten letten. De belangrijkste aspecten kan je in onderstaand lijstje vinden:

– De betrouwbaarheid van de pool operator
– Gezond verstand; klinkt iets te goed om waar te zijn? Dan is dat het geval ook.
– De reputatie van de pool operator
– De kosten van de mining pool
– De locatie van de server en de bijbehorende up-time
– Het uitbetalingsschema

Zoals je kunt lezen, moet je dus scherp op meerdere aspecten zijn. Bij het uitkiezen van een mining pool willen we je dan ook aanraden om voldoende tijd te nemen. Trap niet zomaar in alle succesverhalen, maar ga een gedegen onderzoek uitvoeren. Kies vervolgens voor de mining pool waar jij je het beste bij voelt.

Het is ook mogelijk om je eigen mining pool op te bouwen. Daarbij heb je wel enige technische kennis voor nodig. Zo heb je een serverruimte met een zéér hoge bandbreedte nodig. Er vindt namelijk ongelooflijk veel verkeer plaats op deze server; daar moet de server wel voor bestand zijn.

Ook interessant

Bitcoin evolution
Blockchain Applicaties
Adam Grunwerg
Bitcoin Evolution beoordeling

De wereld van digitale munteenheden is een ietwat mysterieuze wereld. De markt is nog niet volwassen, waardoor de koersen flink kunnen schommelen. Als jij die koersschommelingen op tijd in weet

Lees verder »
Bill Gates snapt bitcoin niet
Cryptocurrency algemeen
Adam Grunwerg
Bill Gates snapt Bitcoin & Altcoins niet

Diverse Amerikaanse nieuwswebsite’s staan vol met artikelen over Bill Gates. Deze ophef is gekomen nadat Bill tegenover CNBC-programma Squawk Box verklaarde dat hij niet onder de indruk is van de

Lees verder »

Delen is lief!

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on facebook

Geef je mening, wat vind jij er van?