Bitcoin market cap

Bitcoin Market Cap – Alles over de cryptocurrency marktkapitalisatie!

Om de waarde van cryptocurrency te bepalen wordt er gebruikgemaakt van een wiskundige techniek. De naam die deze techniek draagt is marktkapitalisatie en in het Engels staat dat ook wel bekend als de Bitcoin market cap.

In het algemeen gaat men er vaak vanuit dat de prijs de waarde van iets bepaalt. Echter in de praktijk is dat anders. Een broodje tonijn zal bijvoorbeeld heus niet lekkerder smaken als je er € 25 voor betaalt in plaats van de normale prijs van € 5. De extra “kosten” die worden toegevoegd leveren absoluut geen extra waarde op. Resultaat, iemand wordt er beter van alleen in dit geval ben jij dat niet. Laten we nu kijken hoe dat met de Bitcoin market cap zit.

Definitie van marktkapitalisatie

Beursanalisten maken veelvuldig gebruik van de market capitalization van bedrijven. Deze market cap verschaft namelijk waardevolle informatie over hoe goed een bedrijf het financieel doet. Hoe rooskleuriger de informatie, des te betere beleggingsbeslissingen er genomen kunnen worden. In de bedrijfswereld definieert marktkapitalisatie de prijs van aandelen op een zeker moment en dat vermenigvuldigt met het huidige aantal aandelen. Dus:

Bedrijfsmarket Cap = Totaal aan bestaande aandelen * Huidige prijs

Vertalen wij het bovenstaande in cryptomunten market cap termen, dan gaat het om het volgende. Je hebt namelijk de huidige prijs van een bepaalde munt en die vermenigvuldig je met het totaal aantal munten of coins op de markt. Het laatste staat ook wel bekend als de circulating supply. De formule:

Bitcoin Market Cap = Totaal aan huidige munten * Actuele prijs

Praktijkvoorbeeld cryptocurrency market cap

We gieten de formule nu in een praktijkvoorbeeld.

Stel je hebt Coin-A waarvan de huidige prijs € 1.000 bedraagt. Daarnaast zijn er op dit moment 10.000 Coin-A munten in omloop. De Coin-A cryptocurrency market cap bedraagt dan:

10.000 * € 1.000 = € 10.000.000

In dit geval praten we dus over een waarde van Coin-A van 10 miljoen.

We introduceren nog een munt met de volgende cijfers:

Aantal munten Coin-B: 1.000
Waarde per stuk Coin-B: € 500

Cryptocurrency market cap Coin-B bedraagt dan: 1.000 * € 500 = € 500.000

Op basis hiervan kunnen we nu zeggen dat Coin-A 20 keer meer waard is dan Coin-B.

Bitcoin market cap en investeringsrisico

Wat kun je nu met deze informatie? Iets belangrijks uiteraard. En dat heeft te maken met de hoogte van investeringsrisico’s in het algemeen. Aandelen worden namelijk in een aantal categorieën geplaatst naarmate de market cap stijgt. Het gaat dan om: small cap, mid cap en large cap.

Investeren in small caps of large caps

Large en small cap

Bedrijven die vallen onder de categorie large cap, leveren minder risico op voor de investeerder. Hier kun je denken aan bedrijven als Apple en Amazon. Wel is het zo dat verdere groei naar een bepaalde hoogte, de groeipotentie van zo’n bedrijf ietwat belemmert.

Gaat het om small cap bedrijven, dan praten we relatief gezien over een groter investeringsrisico. Aan de andere kant, voor investeerders die er vroeg bij zijn kunnen small cap bedrijven een flinke winst opleveren als ze eenmaal slagen.

Door met de market cap te werken kun je dus momentopnamen maken van een bepaalde groep bedrijven of in ons geval cryptocurrencies.

Heb je namelijk interesse om te beleggen in een bepaalde sector, bijvoorbeeld IT. Verzamel dan alle bedrijven binnen die groep en bereken voor elke onderneming afzonderlijk de market cap. Wanneer je dat hebt gedaan, tel je ze allemaal op en zo beschik je over de market cap inzake die specifieke sector.

Dezelfde principe kun je dus ook toepassen op cryptocurrency. Wil je bijvoorbeeld de Bitcoin market cap weten van alle privacy coins van dit moment? Bereken afzonderlijk de cap van elke coin, tel ze daarna op en je hebt direct een beeld.

Bitcoin market cap versus altcoin CAP

Bitcoin versus Altcoin risico

Op dit moment vertegenwoordigt Bitcoin op de crypto markt de munt met de grootste cryptocurrency market cap. Met ongeveer 17.000.000 bitcoins in omloop en een prijs per coin van ongeveer € 4,674 komt dit uit op een Bitcoin market cap van € 82,144,291,385

Daarnaast heb je ook munten met een veel lagere cryptocurrency market cap en daar schuilen de kansen. Ondanks de lagere waarde kunnen sommige van deze munten een flinke groeipotentie in zich dragen. Bij jou ligt nu de uitdaging om de juiste low cap munten te vinden die uiteindelijk ooit eenzelfde verloop als Bitcoin gaan vertonen.

Wat kun je met cryptocurrency market cap informatie

Met cryptocurrency market cap het verloop van de prijs in de toekomst bepalen, dat zit er niet echt in. Dat Bitcoin nu een redelijk grote crypto market cap bezit, wil niet zeggen dat het absoluut bestand is tegen prijsdalingen. Middels de vergelijking kun je niet bepalen wat het aanbod aan munten in de toekomst zal zijn.

Wel valt erop uit te maken dat de vergelijking aangeeft dat er in de toekomst wellicht nog munten te minen vallen. En in dat geval in welk tempo. Sommige cryptocurrencies zetten een cap op het totale aantal munten die gemined kunnen worden. Bij andere is dat weer oneindig.

Zo zit er op bitcoin een market cap van 21 miljoen bitcoins. Bij Ethereum bestaat het coin burn systeem. Daarbij wordt ether naar een adres gestuurd die eigenlijk niets met de munten kan. Zo wordt er inflatie voorkomen.

Dus, met crypto market cap heb je als investeerder een tool tot je beschikking waarmee je lange termijn beslissingen kunt nemen. Met alleen de prijs zit je op een korte termijn beslissing en dat is niet voldoende om er een succes van te maken.

Ook interessant

Cardano verwachting 2019 2020
Cryptocurrency prognose
Adam Grunwerg
Cardano koers verwachting voor 2020

Cardano koers verwachting: Wat kunnen we de komende tijd gaan verwachten van ADA Cardano zal de prijs gaan stijgen of dalen. Cardano is een veel belovend project dat nog steeds

Lees verder »
Wat is automatisch crypto traden
Cryptocurrency algemeen
Adam Grunwerg
Wat is automatisch crypto traden?

Heb jij ook verregaande interesse in de cryptocurrencies? Ben je mogelijkerwijs al geruime tijd bezig met het handelen in de digitale munteenheden? Dan weet je ongetwijfeld dat we met een

Lees verder »
Verge kopen met ideal
Cryptocurrency kopen
Adam Grunwerg
Verge kopen met Ideal

Cryptomunt Verge XVG wordt steeds populairder, steeds meer mensen starten met het kopen de digitale munt. In dit artikel leggen wij je uit waarom en waar je Verge kopen met

Lees verder »
investeren in Basic Attention Token (BAT)
Blockchain Applicaties
Adam Grunwerg
Waarom investeren in BAT coin

BAT is een relatief nieuwe cryptomunt, maar wel eentje met veel potentie. Waarom doe je er goed aan om in deze munt te investeren? Wat zijn precies de voordelen ervan?

Lees verder »
cryptocurrency handleiding
Cryptocurrency verkopen
Adam Grunwerg
Digitale munten verkopen

Als jij in de “goede” tijd cryptomunten hebt gekocht dan heb je waarschijnlijk al een flinke winst kunnen maken. Anders ben jij ook niet op deze pagina terecht gekomen… In

Lees verder »

Delen is lief!

Geef je mening, wat vind jij er van?