Dit kun je verwachten van bitcoin in een kredietcrisis

Bitcoin in een financiële crisis dit is wat je kunt verwachten!

Last Updated on 11 september 2019 by

De wereld economie draait als een trein, Bitcoin is ontstaan in de krediet crisis. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag: “Wat gebeurt er met Bitcoin in een Financiële crisis?“. Ben je een beetje thuis in de cryptocurrency wereld, dan is de naam Satoshi Nakamoto absoluut niet onbekend. Rond 2008, ten tijde van de grote recessie bracht hij namelijk de inmiddels beroemde paper ‘Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System’ uit.

In deze paper schetste Satoshi een wereld waarbij een peer-to-peer (p2p) netwerk de basis voor elektronisch betalingsverkeer zou vormen. Vanaf dan zouden online betalingen namelijk op een bijzondere wijze rechtstreeks van de ene naar de andere partij verzonden worden. Hij stelde dat online betalingen zonder tussenkomst van financiële instellingen zouden plaatsvinden. Een uniek gebeuren dus.

Bitcoin baby
Thanks to: BTCmanager.com for this amazing picture / cartoon!

Ontstaan bitcoin

Het is algemeen bekend dat Satoshi Nakamoto helemaal niet blij was met de economische situatie van die tijd. Wat hem bijvoorbeeld dwars zat waren de gecentraliseerde financiële instellingen en reddingsoperaties voor banken. Zijn ongenoegen heeft er uiteindelijk toe geleid dat Bitcoin de oplossing moest zijn.

Op 3 januari 2009 was het zover en zag het netwerk het levenslicht. Het eerste blok binnen dit netwerk, namelijk de Genesis block, bevatte een speciaal bericht. Het bericht luidde: ‘The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks’. Hiermee doelde hij op een reddingsoperatie in Engeland die door de toenmalige minister van financiën Alistair Darling op touw werd gezet.

Dit artikel gaat niet alleen over Bitcoin en andere cryptomunten. Ik neem een stapje terug zodat ik de wereldwijde economie erbij betrek met daarbij een eventuele dreigende financiële crisis. Bij het laatste bekijk ik ook specifiek hoe het met Bitcoin zal vergaan als de munt oog in oog komt te staan met een financiële crisis.

Wat is een financiële crisis en hoe ontstaat dit

Wanneer er sprake is van een financiële crisis, dan zijn er een paar kenmerken die direct opvallen.

  • Men krijgt te maken met flinke waardedalingen die betrekking hebben op de bezittingen.
  • Bedrijven en consumenten kunnen hun schulden niet afbetalen.
  • Financiële instellingen kampen met flinke liquiditeitstekorten.

Een financiële crisis wordt vaak geassocieerd met verlies in vertrouwen waardoor er een paniekreactie ontstaat. Zo kunnen beleggers plots besluiten hun activa te verkopen of massaal geld op te nemen van hun spaarrekeningen. Dat alles omdat ze vrezen dat een financiële instelling niet meer kan garanderen dat hun activa waarde zal behouden.

Oorsprong crisis

Het ontstaan van een crisis kan zijn oorsprong vinden in het feit dat activa overgewaardeerd wordt of dat beleggers te enthousiast bezig zijn. Doordat er in een hoog tempo plots wordt verkocht kan dat verdere prijsdalingen doen ontstaan. En bijkomend dat er meer opnames van spaartegoeden plaatsvinden. Wordt er niet ingegrepen, dan zal dit uiteindelijk ertoe resulteren dat de economie in een recessie of depressie raakt. De recentste was de kredietcrisis in 2008, dit leidde tot het failsement van Griekenland in 2010.

Van nature wil de mens altijd meer en de kapitalistische aard van onze economie ondersteunt dit gedrag. Schulden maken en de kans bieden deze te laten ophopen is in principe normaal. Dit gedrag zie je vaak terug gedurende een euforische markt. Instellingen en detailhandel overschatten dan vaak hun capaciteit om gemaakte schulden netjes af te lossen.

Een markt crash en daaropvolgend een financiële crisis ontstaan eigenlijk doordat de schulden zich maar blijven opstapelen en er uiteindelijk geen uitweg meer is. Resultaat, de markt stort als een kaartenhuis in omdat er gewoon geen stabiele basis aanwezig is.

Wat gebeurt er met de Bitcoin in een financiële crisis?
Donkere wolken pakken zich samen boven de financiële wereld!

Bitcoin en een financiële crisis

Nu dat ik het begrip crisis onder de loep heb genomen wordt het tijd verder te kijken naar de relatie Bitcoin. Om de relatie Bitcoin en een volgende financiële crisis beter te verbeelden zijn er nog wat meer basisbegrippen in het spel die uitleg nodig hebben. Ik zal daarom eerst deze relevante begrippen doornemen voordat ik verder ga.

Goud

Wereldwijd wordt de goudprijs door financiële marketen constant in de gaten gehouden. Eens vormde de goudprijs de basis van het economische kapitalisme totdat deze werd losgelaten. Er werd toen gekozen voor een fiat-muntstelsel waarin papiergeld niet echt een dekking heeft in de vorm van iets fysieks.

Vergelijk bitcoin met goud

Ondanks dat Bitcoin door velen als digitaal goud wordt beschouwd, is echt goud met name in economisch turbulente fases, een veilig houvast.

Standard and Poor’s 500 Index

Ook wel S&P 500 genoemd, is een index voor aandelen die in Amerika wordt gebruikt. Het geeft een zeer realistisch ‘Australische dollar versus Amerikaanse dollar’ beeld waardoor de markt goed te volgen is.

Australische dollar versus Amerikaanse dollar

Hiermee wordt aangegeven hoeveel Australische dollars er nodig zijn om een ​​Amerikaanse dollar aan te schaffen. Australië is de grootste exporteur van kolen en ijzererts en hun valuta is daarom sterk afhankelijk van de grondstofprijzen.

VanGuard FTSE Emerging Markets ETF

Deze ETF houdt zich bezig met wereldwijde beleggingen in opkomende markten. Je kunt hier denken aan landen als China, Brazilië, Taiwan en Zuid-Afrika. De groeipotentie is hoog maar daartegenover staat er een hoge risico.

iShares 20 Year Treasury Bond ETF

Het doel van deze EFT is het volgen van beleggingsresultaten die te maken hebben met een index die bestaat uit Amerikaanse staatsobligaties. Deze staatsobligaties hebben een resterende looptijd van meer dan twintig jaar. Handelen in obligaties geeft iets meer zekerheid ten tijde van een recessie. De reden hiervan is, dat tijdens zo een periode de rente afneemt terwijl de waarde van obligaties juist toeneemt.

Verwachting bitcoin en een financiële crisis

Bitcoin in de problemen – scenario 1

Wanneer er sprake is van een euforische markt worden er meer risico’s genomen door bedrijven en instellingen. Ook wordt er belegd in activa met potentie om te groeien. Het is echter ook zo dat investeringen die als eerst worden geliquideerd ook het meeste risico met zich meedragen.

Als instelling of bedrijf is het nu eenmaal van belang dat er over voldoende cashflow wordt beschikt tijdens een crisis. De meest logische investeringen om te verkopen zijn dan ook de meest risicovolle.

Op basis van deze informatie kunnen we dus stellen dat mocht zich een financiële crisis voordoen, Bitcoin in de problemen kan komen. Bitcoin kan namelijk gezien worden als een investering waarbij een hoog risico aanwezig is. Deze uitleg inzake het risico beschouw ik als scenario 1.

De risico heeft betrekking op het volgende.

Marktrisico

Bitcoin is nog vrij jong. De munt is ongeveer 10 jaar op de markt en het bezit een hoog speculatief karakter. Vraag en aanbod spelen namelijk een belangrijke rol. De reden dat Bitcoin vandaag de dag een waarde vertegenwoordigt is omdat men een potentiele groei verwacht. Tevens rekent men ooit in de toekomst erop dat het als echt betaalmiddel zal worden beschouwd.

Regulatierisico

Bitcoin kun je in principe beschouwen als tegenhanger van ons traditioneel financieel stelsel als het gaat om regulatie. En daar ligt dan ook het probleem. Het is velen malen makkelijker om Bitcoin te gebruiken voor doeleinden die tegen de wet ingaan. Om daar vat op te krijgen is tot nu toe niet echt gelukt.

Zo bestaan er geen uniforme regels over bijvoorbeeld de regulering en dit geldt ook voor andere crypto valuta. Daardoor ontstaan er ook onbeantwoorde vragen als het bijvoorbeeld gaat om levensduur en liquiditeit.

verwachting bitcoin en een financiële crisis

Veiligheidsrisico

Het is de aard van blockchain dat een eenmaal verrichte transactie gewoon definitief is en niet meer terug te draaien valt. En daar schuilt dan ook het risico. Wanneer Bitcoin namelijk van de ene naar de andere partij gaat, valt er niets meer te doen. In die zin, wil je je Bitcoin terug, je tegenpartij dient ze dan expliciet terug te geven. Wordt dat niet gedaan, dan kun je ook nergens terecht om je recht te halen.
Een ander probleem vormen bijvoorbeeld wallets en exchanges. Omdat er hier sprake is van een digitale wereld, liggen er constant hackers op de loer. Maar dat is niet alles, ook malware kan schade aanrichten en gewoon softwarematige fouten. Een bekende hack in het verleden was de Mt.Gox Hack. In 2014 werd er namelijk voor 450 miljoen dollar verlies geleden.

Verzekeringsrisico

Bij een traditionele investering kun je altijd nog bouwen op regelingen zodat je verzekerd bent mocht er wat mis gaan. Natuurlijk speelt jurisdictie altijd een rol. Zo heb je in de VS bijvoorbeeld de Securities Investor Protection Corporation en de Federal Deposito Insurance Corporation. In Engeland is dat de Financial Services Compensation Scheme. Bij crypto valuta zijn deze erkenningen nog niet aanwezig.

Bitcoin fraude

Frauderisico

Omdat Bitcoin een pseudoniem karakter heeft en daarnaast bijna voor iedereen toegankelijk is, maakt het frauduleus gebruik nog groter. Voor fraudeurs is het dus velen malen makkelijker om ‘valse’ Bitcoins te verkopen dan bijvoorbeeld aandelen of obligaties.

Bitcoin en goud – scenario 2

Nu je weet welke risico’s er aanwezig zijn, rest mij nog het volgende aan te geven en dit beschouw ik als scenario 2. Bitcoin deelt eigenlijk ook een aantal kenmerken met goud. Zo zijn aspecten als schaarste, duurzaamheid en vervangbaar ook op Bitcoin toe te passen. Daarnaast bezit BTC ook een aantal kenmerken die zelfs beter zijn dan die van goud. Denk maar aan opslag (hardware wallet), veiligheid(blockchain) en deelbaarheid(exchange).

Welke scenario inzake Bitcoin

Nu het hele verhaal compleet is, bestaan er naar mijn mening twee factoren. Factoren die uiteindelijk zullen bepalen welke scenario zich zal voordoen mocht er een financiële crisis uitbreken. De factoren waar het omgaat zijn liquiditeit en beleggersvertrouwen.

Op dit moment echter kan er niet met duidelijkheid worden gezegd welke factor nu prominent aanwezig is. Ik ben daarom geneigd te kiezen voor het eerste scenario mocht zich een financiële crisis voordoen.

Daartegenover moeten we ook niet de huidige ontwikkelingen op de crypto markt vergeten. Denk maar aan de lancering van Bakkt en de VanEck/SolidX Bitcoin ETF Proposal. Het laatste betreft regelgeving voor individuen en instellingen. Zijn al deze ontwikkelingen eenmaal in stand wanneer zich een volgende recessie voordoet, ik denk dan dat het met Bitcoin best positief zal verlopen.

P.S. Onderstaande video wil ik je niet onthouden, vet interessant!

Ook interessant

cryptomunten kopen met ideal
Cryptocurrency kopen
Adam Grunwerg
Cryptomunten kopen met ideal

Last Updated on 17 augustus 2021 by Cryptocurrency kopen met Ideal, het lijkt alsof het onmogelijk is. Al heel snel kom je bij diverse cryptocurrency handel websites waar je enkel

Lees verder »
Geld verdienen met current
Blockchain projecten
Adam Grunwerg
Geld verdienen met CURRENT (CRNC)

Last Updated on 10 augustus 2021 by Bijna is het zover de CURRENT ICO gaat live, current is een next level streaming dienst. De applicatie is al vanaf midden 2017

Lees verder »
coingarden sluit deuren
Cryptocurrency algemeen
Adam Grunwerg
Starten dit jaar nog met Bitcoin Trading

Last Updated on 3 juli 2021 by Coinstart Beleggers zijn de afgelopen jaren nieuwsgierig geworden naar Bitcoin. Bitcoin was de afgelopen tienjaar de beste investering ooit. Van 2009, de laagste

Lees verder »

Delen is lief!

Geef je mening, wat vind jij er van?