Belastingdienst Bitcoin Beurzen

Belastingdienst klopt regelmatig aan de deur bij Bitcoin beurzen

Last Updated on 17 augustus 2021 by

De Belastingdienst doet continue onderzoek naar misstanden op het gebied van witwassen en fraude. Dit takenpakket is weggelegd voor de FIOD; Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst.

De verschillende Bitcoin beurzen krijgen steeds vaker verzoeken van de FIOD om mee te werken aan een onderzoek. De FIOD besluit hiertoe indien zij het vermoeden van witwassen en/of fraude hebben. Recente cijfers laten ons zien dat dit steeds vaker voorkomt.

Gokken zonder belasting betalen bij bitcoin casino

De FIOD heeft de ogen steeds meer gericht op Bitcoin handelaren. Of beter gezegd: de FIOD heeft een vermoeden van witwassen of fraude en gaat vervolgens op onderzoek uit. Als de verdachte rekeningen bij bijvoorbeeld Kraken heeft, kan dat toch een extra onderzoek leiden.

Kraken rapport

Dit nieuwsbericht is dan ook gebaseerd op een rapport van Kraken. Deze Amerikaanse beurs heeft in 2019 in totaal 86 verzoeken vanuit Nederland ontvangen. Deze verzoeken draaien bijvoorbeeld om het delen van accountgegevens.

Ter vergelijking: in 2018 kreeg Kraken in totaal maar 8 verzoeken vanuit Nederland binnen. Met een totaal aantal verzoeken van 86 in 2019 is Nederland tevens één van de leiders. Slechts twee andere landen hebben nog meer verzoeken ingediend bij Kraken. Des te meer een teken dat de FIOD hun ogen gericht heeft op witwassen en/of fraude met behulp van de Bitcoin.

Persvoorlichter van de FIOD, Adriaan Ros, heeft een verklaring afgegeven: “Het is één van de prioriteiten van de FIOD. In 2017 is ook het Financial Advanced Cyber Team van de FIOD gestart. We zien meer, we hebben meer kennis en we weten hoe het werk. Daarom doen we meer onderzoeken naar financiële fraude met crypto”.

Wwft

Vanaf 10 januari 2020 staat tevens een flinke verandering te wachten. Op dat moment gaat namelijk de nieuwe Wet ter voorkomen van witwassen en financieren van terrorisme in. Deze nieuwe regels zorgen ervoor dat ook Bitcoin beurzen bepaalde gegevens van hun klanten moeten verzamelen.

Deze gegevens moet een Bitcoin beurs delen met de Belastingdienst, indien vanuit deze instantie een aanvraag hiervoor komt. De verwachting is dan ook duidelijk: het aantal aanvragen gaat in de komende jaren alleen maar toenemen.

Ros legt verder uit hoe een dergelijk financieel onderzoek werkt: “Bij een verzoek om informatie gaat het altijd om een strafrechtelijk onderzoek. De FIOD gaat hierbij op zoek naar financiële fraude op het gebied van belastingfraude, witwassen, corruptie en/of terrorismefinanciering. Vanuit de FIOD kunnen we verzoeken indienden bij zowel binnenlandse- als bij buitenlandse exchanges. Bij binnenlandse exchanges gaat dit aan de hand van de nieuwe Wwft. Bij buitenlandse exchanges gaat dit via rechtshulpverzoeken”.

De FIOD treedt verder niet naar buiten om hoeveel verzoeken het jaarlijks gaat. Gezien het aantal verzoeken dat alleen al bij Kraken binnen gekomen is, hebben we het vermoeden dat dit behoorlijke aantallen zijn. Indien je jouw Bitcoin vermogen niet opgeeft bij de Belastingdienst, kan dit tot een dergelijk onderzoek leiden. Het is namelijk verplicht om al je vermogen in box 3 op te geven. Om het vermogen van jouw Bitcoins te bepalen, dien je op 1 januari de volgende rekensom te hanteren: Aantal Bitcoins maal de koers op 1 januari.

Ook interessant

Cardano verwachting 2019 2020
Cryptocurrency prognose
Adam Grunwerg
Cardano koers verwachting voor 2020

Last Updated on 17 augustus 2021 by Cardano koers verwachting: Wat kunnen we de komende tijd gaan verwachten van ADA Cardano zal de prijs gaan stijgen of dalen. Cardano is

Lees verder »
Digitale munten voor de toekomst
Cryptocurrency prognose
Adam Grunwerg
Digitale munten voor de toekomst

Last Updated on 24 november 2021 by Als het goed is heb je alle stappen doorlopen van onze cryptocurrency cursus en kun je nu met cryptomunten kopen beginnen. Alleen ik

Lees verder »
Litecoin wallet aanmaken bij Litebit
Cryptocurrency exchange
Adam Grunwerg
Aanmelden bij litebit hervat

Last Updated on 17 augustus 2021 by Goed nieuws vanuit het Litebit team, vanaf vandaag is het aanmelden bij litebit weer mogelijk. Vanaf 22 december heeft Litebit een aanmeld pauze

Lees verder »

Delen is lief!

Geef je mening, wat vind jij er van?