mobiele wallet

Alles wat je moet weten over mobiele wallets

Last Updated on 14 november 2018 by

Eigenaars van Bitcoins of Altcoins willen graag dat hun munten zo veilig mogelijk bewaard worden. Tegenwoordig bestaan er verschillende manieren om te doen, waaronder het gebruik van een hardware of paper wallet. Daarnaast wordt digitale valuta steeds vaker opgeslagen in een mobiele wallet. Welke voordelen biedt deze manier van bewaren en wat zijn de nadelen ervan?

Wat zijn mobiele wallets?

Op een mobiele wallet worden cryptomunten op je smartphone bewaard. Doorgaans kun je ze al binnen een paar minuten downloaden als app. Om de veiligheid van je digitale valuta te waarborgen kun je de wallet het beste beschermen met twee factor authenticatie. Deze opinie is bij de meeste mobiele wallets in te schakelen. Twee-factor authenticatie (2FA) is een extra beveiligingslaag. Om toegang te krijgen tot je munten moet je niet alleen een wachtwoord invullen, maar ook een extra code die je per sms ontvangt. Het kan ook zijn dat je een code moet invullen via Google Authenticator. Deze laatste optie is ook op je smartphone te downloaden.

Hoe werkt een mobiele wallet?

Een mobiele wallet werkt op een bijzondere manier. Je hoeft geen complete blockchain te downloaden om het te laten werken. In plaats daarvan is er interactie met een virtuele kopie van blockchain die de zogeheten Simplified Payment Verification (SPV) gebruikt. Dit zijn lichte nodes die alleen block headers downloaden. Daardoor ontstaat er een ketting van blokken die uiteindelijk de blockchain vormt. Het zijn lichte nodes omdat ze relatief weinig informatie verwerken en op een lichte server staan.

Wat zijn de voordelen van mobiele wallets?

Mobiele wallets bieden verschillende voordelen. Zo werken ze over het algemeen vrij snel omdat je ze meteen kunt gebruiken. Bijna iedereen maakt dagelijks gebruik van zijn of haar smartphone. Je kunt vrij eenvoudig even inloggen en zien hoeveel je digitale valuta waard zijn. Mobiele wallet apps geven je dus de mogelijkheid om waar en wanneer je wilt de balans te bekijken. Daarnaast functioneren mobiele wallets als een vorm van opslag. Je kunt de cryptomunten weken of misschien wel maanden laten staan. Het is natuurlijk ook mogelijk om de digitale valuta te gebruiken als je iets wil kopen. Om een betaling uit te voeren dien je de QR code van je betaaladres te scannen met je camera.

Wanneer is het handig om een mobiele wallet te gebruiken?

Een mobiele wallet komt op bepaalde momenten zeer goed van pas. Stel je voor dat je in een koffiezaakje of in de McDonald’s staat. Gebruik de digitale portemonnee met crypto’s om snel en veilig een betaling te verrichten. Ook komt een mobiele wallet zeker goed van pas tijdens het reizen. Op steeds meer plekken wereldwijd zijn ATM’s voor Bitcoin te vinden. Je kunt er onmiddellijk Bitcoin omwisselen in de valuta van je bestemming, of dit nu euro’s, dollars of ponden zijn.

Combinatie met creditcard

Veel mobiele wallets werken tegenwoordig prima in combinatie met een creditcard. Wel dien je daarvoor een speciale Bitcoin creditcard te hebben. Vervolgens kun je deze crypto eenvoudig op je kaart zetten. Vervolgens kun je met de kaart snel aankopen doen. Natuurlijk is het belangrijk dat dit op een veilige manier gebeurt. Naast twee factor authenticatie zou je zogeheten ‘multisig mobile wallets’ kunnen gebruiken. Dit betekent dat je alleen een betaling kunt verrichten wanneer minstens twee van de drie sleutels voor een transactie ondertekend zijn.

Wat zijn de risico’s van mobiele wallets?

Vanwege het gemak en de eenvoud is het gebruik van een mobiele wallet een interessante optie voor investeerders. Het enige wat je hoeft te doen is een app downloaden. Vervolgens doorloop je binnen enkele minuten een registratieproces. Wees je echter ook bewust van de risico’s die deze digitale portemonnee met zich meebrengt. Hoewel het over het algemeen als veiliger wordt beschouwd dan een online wallet, ligt het gevaar van hacken altijd op de loer. Het is niet verstandig om digitale valuta met veel waarde op een mobiele wallet te laten staan. In een dergelijke situatie is het gebruik van een hardware wallet toch verstandiger, omdat die niet verbonden is met het internet. Daardoor maken hackers geen schijn van kans om er met je munten vandoor te gaan.

Niet alle wallets zijn betrouwbaar

Misschien is je interesse in mobiele wallets gewekt. Het is echter niet voor iedereen even gemakkelijk om de juiste versie van deze digitale portemonnee te kiezen. De keuze is zeer uitgebreid, maar niet elke wallet is even betrouwbaar. Wees voorzichtig om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van een scam. Dit gebeurt helaas maar al te vaak. Lees je daarom altijd goed in voordat je een keuze maakt. Ook het raadplegen van recensies is verstandig, want eerdere gebruikers geven vaak een eerlijk oordeel over wallets.

Welke mobiele wallets bestaan er?

Een van de mobiele wallets die over het algemeen goede beoordelingen krijgt is Electrum. Het is wel eens de ‘stamvader van de crypto wallets’ genoemd, omdat het een van de eerste op de markt was. Electrum staat bekend als veilig, snel en betrouwbaar. In het verleden zijn er nog geen grote problemen mee geweest, dus het heeft wat dat betreft een vlekkeloze reputatie. Na Electrum volgden veel andere crypto wallets. Inmiddels zijn er tientallen, waarvan er vijf tot tien echt betrouwbaar en goed zijn.

Bitcoin Wallet voor beginnelingen

Ben je een beginner in de cryptowereld? Dan is het downloaden van de Bitcoin wallet een belangrijke stap. Het is een overzichtelijke digitale portemonnee omdat Bitcoin de enige cryptomunt is die je er voor kunt gebruiken. Bovendien hoef je geen account te creëren om deze mobiele wallet te gebruiken. De gebruiksvriendelijkheid brengt echter ook een nadeel met zich mee. Iedereen die toegang heeft tot jouw private key kan deze mobiele wallet gebruiken. Zorg er dan ook voor dat je private key niet in verkeerde handen valt. Verlies het ook niet uit het oog, want er is helaas geen backup voor beschikbaar.

Het innovatieve Mycelium

Mycelium is een vrij oude Bitcoin wallet voor Android. Het kwam op de markt in 2008 en is sindsdien door duizenden crypto investeerders op hun mobiele telefoon gedownload. Een van de unieke kenmerken van Mycelium is dat de ontwerpers constant met nieuwe innovaties komen. Om Bitcoin te verkopen heb je bijvoorbeeld een speciale PIN code nodig. Wel geldt er een speciaal protocol voor je identiteit, dus helemaal anoniem ben je niet. Evenals andere apps is Mycelium gratis te gebruiken, hoewel je voor transacties wel een vergoeding aan de miner moet betalen.

De gebruiksvriendelijke interface van Jaxx

Jaxx is een mobiele wallet voor Android en iOS die inmiddels vier jaar bestaat. Het is ook te downloaden op de Windows en OSX en als extensie voor Google Chrome. Wist je dat Jaxx ontworpen is door Anthony Di Iorio, een van de medeoprichters van Ethereum? Op dit moment ondersteunt deze wallet zeventig altcoins, maar dit aantal kan in de toekomst uitbreiden. Een van de voordelen van Jaxx is de gebruiksvriendelijke interface. Dit is een van de redenen waarom het populair is onder beginnende investeerders. Bovendien is het mogelijk om met Jaxx meerdere wallets met verschillende digitale valuta te beheren. Hoewel Jaxx eenvoudig te gebruiken is, klagen sommige investeerders ook over ‘crashes’. Op dergelijke momenten is de wallet niet te bereiken. Hou hier rekening mee voordat je Jaxx downloadt.

Coinomi: meerdere munten op dezelfde plek

Wil je graag verschillende munten op dezelfde plek opslaan? Dan is Coinomi voor Android en iOS wellicht een goede keuze, aangezien het over maar liefst 110 verschillende digitale munten beschikt. Coinomi bestaat inmiddels drie jaar en is een bekende naam in de crypto wereld. Deze Android Bitcoin wallet staat bekend als zeer veilig. Zo is de wallet beschermd met encryptie en zijn gebruikers volledig anoniem. Bovendien is de app gratis, met uitzondering van het feit dat je een vergoeding moet betalen aan miners.

Beheer je wallets via Copay

Copay is beschikbaar voor de iPhone, Android en iOS. Tevens kun je het downloaden als app voor je Chrome browser en is het te gebruiken op Windows, Linux en MAC OSX. Evenals Jaxx is Copay geschikt om meerdere wallets mee te beheren. Wel ondersteunt deze portemonnee alleen Bitcoin. Deze app voor op je smartphone staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid en overzichtelijk. Zo worden backups van je wallet automatisch uitgevoerd en ontvang je e-mail notificaties wanneer er sprake is van een koerswijziging. Wel blijkt uit verschillende beoordelingen dat deze mobiele wallet soms een beetje langzaam kan zijn.

Veiligheid en privacy met GreenAddress

Veel crypto investeerders vinden privacy ontzettend belangrijk. De mobiele wallet GreenAddress voldoet wat privacy betreft aan hun eisen, aangezien jij de enige bent die de private keys van de digitale portemonnee in handen hebt. Daarnaast ondersteunt GreenAddress twee-factor-authenticatie en SPV. Om de veiligheid van een transactie te garanderen dient het bovendien meerdere keren ondertekend te worden.

Airbitz

Een van de meest recente mobiele wallets is Airbitz. In 2017 en 2018 is het uitgegroeid tot een populaire Bitcoin wallet. Dit heeft het te danken aan de uitgebreide veiligheids- en privacy maatregelen. Alleen als gebruiker heb je toegang tot je transactie. Airbitz of een derde partij hebben er dus geen toegang toe. Voor sommige investeerders is het wel een nadeel dat Airbitz alleen Bitcoin ondersteunt als cryptocurrency. Kijk dus even naar een andere wallet wanneer je altcoins bezit.

Tientallen altcoins op de Infinito Wallet

Zoek je een alternatief voor Airbitz? Misschien dat de Infinito Wallet de oplossing biedt. Deze digitale portemonnee ondersteunt tientallen altcoins en heeft zich mede daardoor ontwikkeld tot een populaire Android wallet. Een andere reden voor de populariteit is de hoge veiligheid die het met zich meebrengt. Zo bewaart de Infinito Wallet niet jouw transactie gegevens. Aan de andere kant is er geen 2FA aanwezig, wat sommige investeerders wel zou kunnen afschrikken. Voor vragen over de veiligheid van deze wallet kun je terecht bij het service team, dat dagelijks aanwezig is.

De voor- en nadelen van Freewallet

Freewallet is een app dat meerdere cryptocurrencies ondersteunt. Dit zijn Bitcoin, Ethereum, Litecoin, DOGE, Lisk en Monero. Wel ontvangt deze wallet kritiek wanneer het gaat om privacy en veiligheid. Zo bewaart het je private key, wat een risico vormt. Bovendien is geven van je telefoonnummer en e-mailadres is verplicht om de Freewallet te downloaden. Dit is kan vervelend zijn als je veel waarde hecht aan je privacy. Aan de andere kant is het met deze gegevens wel mogelijk om toegang te krijgen tot je mobiele wallet wanneer je bijvoorbeeld het wachtwoord kwijt bent.

Het gemak van Coinbase

Een mobiele wallet die we tenslotte niet moeten vergeten is Coinbase. Het is een van de grootste fiat-naar-crypto apps in de Verenigde Staten. De Coinbase wallet staat bekend om het gebruikersgemak. Zo kun je overal ter wereld eenvoudig inloggen op je smartphone, om te zien hoe je digitale valuta het doen. Ook kun je heel eenvoudig jouw bank account aan het adres van je cryptocurrency wallet koppelen. Wel is het verstandig om meteen tijdens het eerste gebruik de 2FA knop in te schakelen. Met deze eenvoudige handeling bescherm je jouw cryptocurrencies optimaal.

Nadelen van Coinbase

Coinbase wordt wel eens een ‘cryptocurrency bank’ genoemd. Dit betekent dat je een relatief hoge vergoeding betaalt voor het kopen van digitale valuta. Op een exchange van persoon tot persoon betaal je veel minder. Daarnaast werkt Coinbase niet altijd naar behoren. Zo liep het door de grote belangstelling in 2017 af en toe vast. Aan de andere kant ontvangt Coinbase veel positieve reviews. Op Play Market staan er inmiddels meer dan 140.000 beoordelingen, dus lees die even door als je het gebruik van Coinbase overweegt.

Het downloaden van mobiele wallets, oftewel digitale portemonnees op je smartphone, is erg populair. In de loop der jaren zijn er steeds meer mobiele wallets bijgekomen. Wij hebben er een aantal voor je op een rij gezet. Wat zijn hun voor- en nadelen?

 

Ook interessant

Bill Gates snapt bitcoin niet
Cryptocurrency algemeen
Adam Grunwerg
Bill Gates snapt Bitcoin & Altcoins niet

Last Updated on 24 november 2021 by Diverse Amerikaanse nieuwswebsite’s staan vol met artikelen over Bill Gates. Deze ophef is gekomen nadat Bill tegenover CNBC-programma Squawk Box verklaarde dat hij

Lees verder »
coingarden sluit deuren
Cryptocurrency algemeen
Adam Grunwerg
Starten dit jaar nog met Bitcoin Trading

Last Updated on 3 juli 2021 by Coinstart Beleggers zijn de afgelopen jaren nieuwsgierig geworden naar Bitcoin. Bitcoin was de afgelopen tienjaar de beste investering ooit. Van 2009, de laagste

Lees verder »
Altcoins en Ethereum
Cryptocurrency algemeen
Adam Grunwerg
Top 10 cryptocurrencies

Last Updated on 17 augustus 2021 by Jij hebt de keuze gemaakt om te beleggen in cryptocurrencies maar met welke coins ga jij je cryptocurrency wallet vullen? Dit is een

Lees verder »

Delen is lief!

Geef je mening, wat vind jij er van?